Grad Leskovac najavio usvajanje Etičkog kodeksa funkcionera, koji iz osnova menja njihov rad: Da li je to moguće?

Često se pored rada u javnom interesu, radi i u ličnom. Svedoci smo da mnogi funkcioneri, čast izuzeciima, sednu u fotelju kao siromasi, napuste ja kao bogataši.  

U Leskovcu je juče održan Regionalni skup o Etičkom kodeksu fukncionera lokalne samouprave koji je otvorio gradonačelnik Leskovca i predsednik SKGO Goran Cvetanović, a kojeg će Skupština grada usvojiti u narednm periodu.

A mi smo zaviri u taj kodeks, pa vam prenosimo neke delove, iz kojih proističe da se njime zahteva sasvim drugačija praksa od dosadašnje.

Između ostalog, u Etičkom kodeksu o ponašanju funkcionera lokalne samouptave piše:

Poštovanje zakona

-Funkcioner lokalne samouprave obavlja svoju funkciju po zakonu.

-Funkcioner u obavljanju funkcije postupa isključivo u javnom interesu, a ne u svom ličnom, privatnom, grupnom ili stranačkom interesu.

Rad u opštem ne u soptvenom interesu

-Poštujući izbor birača, a naročito ako je izabran sa stranačke liste kandidata, izabrani funkcioner lokalne samouprave treba da izbegava da tokom svog mandata promeni stranku kojoj je pripadao u vreme izbora.

Tokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouprave neće se ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja.

Privatni život

-Funkcioner će javno ukazivati na sve slučajeve nezakonitog i neetičkog ponašanja i kršenja pravila ovog kodeksa.

-Funkcioner lokalne samouprave neće vršiti svoje dužnosti, odnosno koristiti ovlašćenja svog položaja u cilju ostvarivanja svojih ličnih ili grupnih interesa, moglo da se okarakteriše kao aktivno ili pasivno podmićivanje.

Javno o korupciji

Funkcioner će se aktivno angažovati u otkrivanju i borbi protiv svih oblika korupcije u lokalnoj zajednici, osim prigodnih i protokolarnih poklona minimalne vrednosti.

Funkcioner neće preduzimati ništa što bi moglo dovesti do toga da se budžetska sredstva koriste posredno ili neposredno u privatne svrhe.

Budžet ne u privatne svrhe

Funkcioner lokalne samouprave će se sa poštovanjem odnositi prema zaposlenima u službi

Funkcioner lokalne samouprave će nastojati da obezbedi javnost svog rada, kao i funkcionisanja službi i organa za čiji rad je odgovoran.

Aktivno ili pasivno podmićivanje, čitaj – trgovina uticajem Pasivno i teško vidljivo) se u našem društvu do te mere ukorenila, da je postala vidljiva i golim okom.

Mediji

Funkcioner će odgovoriti na svaki javno izrečeni zahtev koji se odnosi na obavljanje njegove funkcije, obrazloženje njegovih postupaka ili funkcionisanje službi i organa za čiji rad snosi odgovornost.

Funkcioner lokalne samouprave će tačno i pravovremeno odgovarati na sve zahteve medija za davanje informacija vezanih za obavljanje svoje funkcije, ali neće pružiti nijednu poverljivu službenu informaciju ili informaciju koja se tiče privatnog života trećih lica.

Funkcioner će podsticati sve mere koje imaju za cilj unapređenje medijskog praćenja njegovog rada i funkcionisanja službi i odeljenja za čiji rad je odgovoran.

Skupština opštine može formirati telo čiji bi zadatak bio da prati primenu ovog Kodeksa i pruža objašnjenja u vezi sa njegovom sadržinom i primenom funkcionerima, građanima i medijima.

SADAŠNJA PRAKSA

Ako se pažljivo pročitaju odredbe Etičkog kodeksa, nije teško zaključiti da i funkcioneri Leskovca moraju iz osnova da menjaju svoje ponašanje.

Često se pored rada u javnom interesu, radi i u ličnom. Svedoci smo da mnogi funkcioneri, čast izuzeciima, sednu u fotelju kao siromasi, napuste ja kao bogataši.

Funkcioneri su u obavezi da javno ukazuju na korupciju! Do sada nismo imali takve primere u Leskovcu, mada čaršija bruji o korpucionaškom društvu. Ko če javno od funkcionera ukazati da njegov kolega krši i Krivični zakonik? U Leskovcu se, uz skormno mišljenje autora teksta, to nikada neće deseti.

Unapređenje medijskog praćenja. Što se Leskovca tiče, funkcioneri u onom finansijskom delu mogu da se ponose svojim radom, mada i tu novca dobijju najviše oni čija je programska politika usmerena ka vladajućoj stranci, ali ne podjedankom tretiranju medija u praksi, pa tako postoje privilegovani, „naši mediji“, kojima se takozvane eksluzive doturaju krišom i to onima koji o njima pišu samo sa ružičastim naočarima.

Lokalna samouprava je u obavezi da formira telo koje će pratiti primenu Etičkog kodeksa!

Takvo telo moralo bi, naime, da bude nezavisno od vlasti i vladajućih partija. Takvo telo trebalo bi da biraju građani od uglednih pojedinaca koji nemaju dodirnih tačaka sa funkcionerima i strankama na vlasti i u opozciji. Da li je to moguće,? Čisto sumnjam i verujem da će članovi tog tela biti izabrani iz redova činovnika lokalne samouprave. A takvi, zavisni od vlasti, neće smeti realno da procenjuju.

I volela bih da nisam u pravu.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

9 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kaldrma
21.09.2022. 13:04

Koliko je meni poznato, svaki funkcioner prikazuje svoju imovinsku kartu.
A više od polovine stvari koje poseduju se vodi na njihove bračne partnere, roditelje, decu, prijatelje itd… I ispada da političar od imovine ima samo jedan auto.
Ovim pitanjem, u suštini bi trebalo da se bavi neka druga zakonodavna ustanova u Srbiji..

Nije moguće
21.09.2022. 15:06

Apsolutno nije moguće primeniti Etički kodeks u punom obimu iz mnogo razloga. Jedan od prvih postulata koje nije moguće primeniti glasi: “ državni službenik je dužan da bude politički neutralan.“ Nažalost, u praksi je većina stvari iz Etičkog kodeksa upravo suprotna. Etički kodeks se zasniva na 12 načela. Za sve nosioce javne vlasti koji su na funkcijama ovo su španska sela ili naučna fantastika.

Kašnjenje
21.09.2022. 15:11

Ovaj Etički kodeks donet je 2019 godine. Žalosno je što se naš grad i lokalni funkcioneri tek sad upounaju sa njim. O primeni i razumevanju istog suvišno je govoriti.

Radno telo
21.09.2022. 15:13

„Skupština opštine može formirati telo čiji bi zadatak bio da prati primenu ovog Kodeksa i pruža objašnjenja u vezi sa njegovom sadržinom i primenom funkcionerima, građanima i medijima.“

Ovo je smešno. Kao prvo Radno telo treba da razume Kodeks i da ga u potpunosti primenjuje pa tek onda da objašnjava drugima.

Sa sigurnošći tvrdim da se ovo nikad neće u potpunosti ostvariti u praksi.

Harry
21.09.2022. 16:56

Da li je moguće? Sada ne. Tražićemo i pronaći strukturu gde će ovo biti normalno.

SONY
21.09.2022. 21:26

Ovaj Etički kodeks će doprineti još boljem funkcionisanju Lokalne samouprave. Svakako se većina funkcionera pridržava i poštuje načela kodeksa a svako ko iz nekih svojih ličnih razloga ne poštuje snosiće posledice.

Za Sony
21.09.2022. 22:52
Odgovor za  SONY

Ako se većina funkcionera pridržava i poštuje načela kodeksa Sony ti očigledno nisi pročitao/la kodeks ili ne poznaješ rad lokalnih funkcionera.

Posledice
21.09.2022. 22:54
Odgovor za  SONY

Sony jel ko i do sad što su snosili posledice za lažne diplome, kašnjenja u izgradnji, nestručnosti u radu i izvođenju, probijanju rokova, nečinjenju i mnogobrojnim drugim radnjama?

ALEKSANDAR DZUNIC
25.09.2022. 12:27

OD SVEGA OVDE NAVEDENOG NEMA NISTA.PRVO I OSNOVNO JE DA ONI NE UMEJU DA SE PONASAJU,NEMAJU DRZANJE,NISU PRIMER DRUGIMA,NEMA IH NA POSLU I POSLE REDOVNOG RADNOG VREMENA.FUNKCIONER KOJI ZELI DOBRO OVOM GRADU MORA BITI VIDJEN KAKO SETA GRADOM….ALI TO JE NEMOGUCE.NAVUKLI STE SELJAKE,A ONI NE ZNAJU NI GDE SU POSLI NI GDE SU DOSLI.GRADONACELNIK UPORNO IZLAZI SA NECIM STO JE U LESKOVCU NEMOGUCE.KONKRETNO JA JEDINO ZNAM DA DIREKLTOR LKC GOSPODJA SANJA CONIC RADI,PONASA SE,SA REZULTATIMA KOJI SU NEOSPORNI.A KAD BI KRENUO DALJE ONDA BI MORAO DA VREDJAM,A TO NECU.POZDRAV ZA GRADONACELNIKA.