Gradonačelnik od vlasnika PWW-a zatražio kontrolu nad deponijom, od januara veći računi za smeće

To znači da bi lice iz lokalne samouprave kontrolisalo šta se sve deponuje u Željkovcu, šta reciklira i kako se postupa sa otpadom

Ubuduće, grad Leskovac bi mogao da ima veća prava u odnosu sa Por Werner & Weberom, a predstavnici lokalne samouprave su danas od vlasnika te kompanije Karl-Hejnca Štrausa zatražili veća ovlašćenja Gradskoj upravi, Odeljenju za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i infrastrukturu u vršenju nadzora nad izvršavanjem poverene komunalne delatnosti.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je predstavnicima kompanije, koji su posetili Leskovac povodom desetogodišnjice od kako PWW posluje u ovom gradu, predložio zaključenje novog četvrtog Aneksa ugovora, regulisanja i, u izvesnoj meri, redefinisanja obaveza ugovornih strana sa ciljem unapređenja poslovne saradnje.

Mi tražimo da zamenik direktora te kompanije u Leskovcu bude predstavnik grada. Time bi se uspostavila kontrola poslovanja i uvid u finansijski bilans poslovanja na taj način što bi se predvideo način kontrole zajedničkog privrednog društva PWW Leskovac i kontrola zaduživanja i zaloga imovine zajedničkog privrednog društva. To znači da bi lice iz lokalne samouprave kontrolisalo šta se sve deponuje u Željkovcu, šta reciklira i kako se postupa sa otpadom“, pojasnio je prvi čovek Leskovca.

Cvetanović je novinarima saopštio da nema dileme oko toga da će građani od 1. januara morati sami da plaćaju deponovanje smeća.

To će zasigurno povećati račune, ali sve to je saglasno novim zakonskim rešenjima, evropskim standardima i legitimnim interesima Grada u obavljanju ove komunalne delatnosti. Ja sam i vlasniku saopštio, slagao se on sa tim ili ne, da će tako biti. Grad više ne može da podnese 70 miliona dinara na godišnjem nivou kako bi izmirivao ono što je obaveza naših sugrađana. Prethodna vlast je sačinila takav aneks ugovora i on je bio na štetu gradskog budžeta. Neće to biti velika, ali biće stavka koju naši sugrađani moraju da prihvate kao realno stanje“, kazao je Cvetanović.

Na pitanje novinara Jugmedie da li se slaže sa iznetim stavovima prvog čoveka grada, vlasnik PWW-a Karl-Hejnc Štraus je kazao da će za „eventualni za početak pregovara, koji bi trebalo da  unaprede dalju saradnju, biti spreman kada pročita dostavljeni predlog Aneksa ugovora“.

Ono što nas ohrabruje, kada govorimo o unapređenju našeg poslovnog odnosa, je činjenica da su u toku radovi na proširenju regionalne sanitarne deponije „Željkovac“. Vrednost  radova je oko 3 miliona evra, sa još 500 000 evra za izgradnju postrojenja za preradu vode“, naglasio je gradonačelnik Leskovca.

Po isteku ugovora od 25 godina svi objekti, oprema, mehanizacija, vozila i sudovi ostaju u vlasništvu grada Leskovca

Ugovorom o obavljanju komunalne delatnosti i o izvođenju radova na izgradnji Regionalnog centra za selekciju komunalnog čvrstog otpada zaključenim 2006. godine uspostavljeno jejavno-privatno partnerstvo između grada Leskovca i preduzeća PWW i izgrađena je regionalna sanitarna deponija „Željkovac“, čime je rešen dugogodišnji problem nedostatka  odgovarajućeg odlagališta.

Nakon zaključenja osnovnog ugovora 2006, u narednom periodu potpisan je Protokol o tumačenju i preciziranju pojedinih njegovih članova i četiri aneksa ugovora.

Međutim, mnogi odnosi ugovornih strana nisu precizno regulisani. Takođe, usled proteka vremena i promenjenih okolnosti javila se potreba za regulisanjem novonastalih situacija i redefinisanjem ugovornih odnosa između partnera.

Kako je tu potrebu prepoznao i lokalni parlament, obrazovan je anketni odbor sa zadatkom da, u saradnji sa nadležnim organima, prikupi informacije radi sagledavanja stanja u oblasti upravljanja komunalnim otpadom.

Anketni odbor je temeljno sagledao činjenice i okolnosti u okviru svog zadatka, o čemu svedoči činjenica da je njegov rad trajao godinu dana i da je u tom vremenskom periodu održao 7 sednica, nakon čega je Skupštini grada podneo Izveštaj sa predlogom zaključaka koje je Skupština usvojila.

Tokom svog dosadašnjeg rada kompanija PWW pokazala se kao društveno odgovorna kompanija, učestvovala je i u mnogim aktivnostima lokalne samouprave – u uklanjanju divljih deponija, izgradnji azila za pse, organizovanju niza edukativnih aktivnosti sa učenicima…

Poslednje dve godine, Por Verner Veber kupio je 12.000 komada kanti u vrednosti od 264.000 evra, 964 kontejenera u vrednosti od 236.180 evra, kao i 5 autosmećara u iznosu od 800.000 evra.

Dragan Marinković

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

12 komentara

 • Kapitalizam je doneo dobro samo pojefincina,vecina tu gubi,sta he falili gradskoj custoci,sad ovaj privatnik izbacuje snece jednom nedeljno a ranije jebar bilo dva puta nedeljno,da ne pricam koliko puta omanu pa ne odnedu smece u strkovo naselje

 • Karl-Hejnc Štraus je kazao da će za „eventualni za početak pregovara, koji bi trebalo da unaprede dalju saradnju, biti spreman kada pročita dostavljeni predlog Aneksa ugovora“.Mesko i ovo ne možeš da uradiš,što praviš sebi neki marketing.Što bi rekli leskovčani …ni moje.a od šerifa i po ovom pitanju,problemu.

 • Narod li mora sve da trpi pa nemoramo da izbacujemo djubre ionako sve smrdi kako se kome digne ce povecava racu ni a plate ce sigurno da smanje

 • Zašto Leskovac smrdi u večernjim satima na stočnu farmu, zašto kontejneri nepodnošljivo smrde, zašto su ispod svih mostova u gradu javni Wc-i,(naročito oko zelene pijace u centru grada), zašto je pored reke sve obraslo u korov, i zašto je Veternica „mrtva“ reka, verovatno zbog niske cene odnošenja đubreta?!

  • Nije bas tako.Ajde da se setimo kako bese pre pww?Pa davali cigare, rakije da nam odnesu djubre.Brzo zaboravljamo a tako je bilo.

 • Opet nam ga uteraše s oproštenjem.Pa će voda, struja, parking,tv pretplata,porez na ovo, porez na ono……

 • Иако мислим све најгоре о градоначелнику – сматрам да је ово добра ствар, јер не може се дати (страној) компанији апсолутна слобода и одсуство сваког надозора код ускладиштења отпада.

 • zbog takvih ja bacam djubre gde mi volja

 • Eto, plaćaćemo veće račune zs odnošenje smeća. Jel vam ni to sada ne valja? Kako to da svaka pozitivna inicijativa ili konkretna stvar koja dolazi od strane gradonačelnika i lok. samouprave bude izložena kritici? Veći računi za smeće, hej, malo li je na ovu skupoću?

 • A mi sto vec 2 god plastiku i karton odvajamo u posebnim kesama koje dobijamo od pww, kada ce nama biti manji racun?Rekli ste to na pocetku i cutite sad?Koliko traje probni program?Svi cute o tome a ucestvujemo u selektovanju otpada a nikakve beneficije nemamo.

  • Nije baš tako. Ajde da se setimo kako beše pre pww?! Sakupimo stare novine, karton, plastične ili staklene flaše, odnesemo na dogovoreno mesto u „Kompred“, i dobijemo neki dinar, mi lično ili ustanova koja to organizuje.

vaš komentar