Hanska škola razmenjuje digitalno iskustvo sa Ljubljanom

???????????????????????????????????????????????????????

Osnovna škola “Sveti Sava“ u Vladičinom Hanu prošle godine je počela sa realizacijom projekta „Digitalno iskustvo“ na osnovu koga je uspostavila saradnju sa OŠ „Livada“ iz Ljubljane, sa ciljem da se vidi koliko se u školama upotrebljava infromatička tehnologija.

Realizacija je započela u okviru „Erazmus plus“ projekta u saradnji sa Slovencima, a sve je započelo sa idejom nastavnika matematike hanske škole Saška Nikolića, uz svesrdnu pomoć direktora Dragana Dimitrijevića, ali i celog kolektiva.

„Po prvi put se javila mogućnost da i osnovne škole imaju priliku da učestvuju u međunarodnim projektima, da posete i vide kako rade osnovne škole u drugim zemljama. Kao partnera smo izabrali Osnovnu školu “Livada” iz Ljubljane,  sa kojom je uspostavljen kontakt i pre samog konkurisanja i stvaranja projekta. Dogovor i želja za saradnjom je vrlo brzo ostvarena,” kaže Nikolić.

Planirano je da se sagledaju i svi drugi aspekti, metode učenja, odnosi između učenika, članova kolektiva i uopšte funkcionisanja drugačijeg obrazovnog sistema.

Projektom je predviđeno da se u toku godine, u tri navrata, kroz tri aktivnosti poseti škola u Ljubljani i to u dva navrata u okviru mobilnosti JOB SHADOWING – posmatranja i snimanja časova i situacija i treći put, u okviru mobilnosti TEACHING ASSIGNMENTS ABROAD – držanje časova od strane naših nastavnika u njihovoj osnovnoj školi.

“U prvoj aktivnosti su učestvovala četiri člana kolektiva koji su od 16. do 18. oktobra prošle godine boravili u Ljubljani, odakle nose lepa iskustva. Naišli su na ljubaznost kolega, koji su bili spremni da pomognu i predstave svoju školu u najboljem svetlu”, dodaje Nikolić.

Veoma se radi na multikulturalnosti i po tome se ova škola posebno ističe, a inače,  škola “Livada” je specifična i zato što ima dosta dece iz EX Jugoslavije, pa tako je i međusobno sporazumevanje teklo glatko.

U školi je obezbeđen topli obrok za svu decu u kuhinji, dok u odeljenjima ima do 15 učenika, što je takođe veoma dobro za jedan dobar i kvalitetan obrazovno-vaspitni rad

“Naši nastavnici su bili dobri gosti, ne želeći da remete školski ritam i rad,  našli su način da saznaju ono šta ih zanima, vezano za projekat i korišćenje IT, kao i da se uključe u razgovor sa decom, kako bi upotpunili sliku slovenačkog obrazovanja”, ističe Nikolić za Jugmediu.

Nastavnici OŠ “Sveti Sava” posetu su ocenili kao  izuzetno uspešnu i sa kolegama su dogovorili susret u martu i maju ove godine.

Nastavnici će biti uključeni direktno u nastavu tj. držaće nastavu i pokušati da predstave svoju školu na najbolji način, sa željom da ovo partnerstvo ne ostane samo u okvirima projekta, nego da se i dalje razvija i živi.