I ovo se slavi: Pet godina od uvođenja notara

Javni beležnici proslavljaju sledeće sedmice pet godina od uspostavljanja ove pravosudne profesije u Srbiji, uz zadovoljstvo zbog ostvarenja ciljeva i osnovnih funkcija javnog beležništva da zaštiti prava građana, da ubrza i kontroliše pravni promet i da olakša rad pravosuđu.

Povodom pete godišnjice od početka rada javnih beležnika u Srbiji, Javnobeležnička komora organizuje u subotu, 14. septembra, centralni događaj – Svečanu akademiju u Beogradu. Uz Ministarstvo pravde Republike Srbije, kojee je najviše doprineloo razvoju javnog beležništva, na Svečanoj akademiji gosti će biti predstavnici pravosuđa i drugih domaćih institucija, čija je podrška javnom beležništvu bila u prethodnim godinama veoma značajna. Akademiji će prisustvovati i predstavnici mnogih evropskih komora, sa kojima beležnici iz Srbije imaju razvijenu saradnju.

Javni beležnici Srbije su od uspostavljanja njihove profesije uradili 8.167.075 pravnih poslova za koje su nadležni, od čega je najveći broj javnobeležničkih overa – više od šest miliona. Mreža javnih beležnika u Srbiji je tokom pet godina dostigla broj od 198 javnobeležničkih kancelarija.

Počev od 1. marta 2017. godine, overa potpisa prepisa i rukopisa u isključivoj je nadležnosti javnih beležnika na područjima gde su javnobeležnička mesta popunjena i ti poslovi se obavljaju efikasno i bez zastoja.

U okviru delokruga poslova koje obavlja Javnobeležnička komora Srbije izuzetna važnost data je čuvanju ugleda i integriteta javnobeležničke profesije, i tome da se Komora stara da javni beležnici savesno i u skladu sa zakonom i zakletvom obavljaju svoje poslove.

Rezultat petogodišnjeg rada je i trajno rešenje sedišta Javnobeležničke komore Srbije. Komora će se tokom septembra useliti u prostorije koje ispunjavaju potrebe rada stručne službe, kao i sprovođenja stručnih obuka i treninga za imenovane javne beležnike i za javnobeležničke pomoćnike i pripravnike.

Izuzetno je značajno za Javnobeležničku komoru Srbije i da je oktobra 2016. godine, na 28. Kongresu Međunarodne unije notara (UINL), kao 87. članica primljena u punopravno članstvo. Javnobeležnička komora Srbije je juna meseca 2017. godine primljena i u Savet notarijata Evropske unije (CNUE), u svojstvu člana-posmatrača, s obzirom na to da ne može biti punopravni član pošto ne dolazi iz zemlje članice EU. Na ovaj način, omogućeno je povezivanje javnih beležnika iz Srbije sa kolegama iz ostalih evropskih komora.

Rad javnih beležnika značajno je unapređen uspostavljanjem izuzetne saradnja sa mnogom komorama evropskih zemalja, a sporazumi o saradnji potpisani su sa Visokim savetom notarijata Francuske, Notarskom komorom Savezne Republike Nemačke, Javnobeležničkom komorom Belorusije, a potpisan je i multilateralni sporazum sa komorama Mađarske, Bugarske, Rumunije.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • Bravo,bravo! Sekire vam upale u med,a tegle su sirotinji na glavama.

  • Odem kod javnog Beleznika Desanke i pitam ,, Ovaj ugovor sto ste citali meni i direktorki Firme a mi potpisali a vi overili druga strana ne postuje.
    Sve sam isplatio i ispostovao a potpisnica ujedno i direktor Firme nije ispostovao rok.
    Desanka meni kaze idite u Opstinu ona radi tamo kao Sekretarica.
    Zemljo Srbijo i jadni napaceni narode.

vaš komentar