IN MEMORIAM Akademik Milorad Mitković

U sredu, 7. aprila 2021. godine, u Kliničkom centru u Nišu, od posledica infekcije korona-virusom Kovid-19, u svojoj 71. godini, preminuo je akademik Milorad Mitković, potpredsednik Ogranka SANU u Nišu.

Milorad Mitković rođen je 7. juna 1950. u Lebanu. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1975, a magistrirao 1984. Specijalizaciju iz ortopedije pohađao je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu od 1978. do 1982, a doktorirao 1987. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Studijske boravke realizovao je u Beogradu, Londonu, Oksfordu, Kembridžu, Ulmu, Hanoveru, Briselu, Moskvi, Rigi, Tibingenu, Davosu.

Bio je zaposlen na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Nišu (od 2004. u zvanju redovnog profesora), a od 1994. do 2015. godine bio je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju KC Niš.

Za dopisnog člana SANU izabran 1. novembra 2012, a za redovnog člana 8. novembra 2018. godine. Od novembra 2018. godine bio je potpredsednik Ogranka SANU u Nišu.

Najznačajnije naučnoistraživačke i praktične rezultate, koji su imali međunarodni odjek i priznanja, Milorad Mitković ostvario je u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike, eksperimentalne hirurgije, posebno u lečenju preloma kostiju, u korekciji različitih vrsta deformiteta, u produženju ekstremiteta primenom „Mitkovićevog spoljnog fiksatora” i kombinacijom spoljne i unutrašnje fiksacije, u artroskopskoj hirurgiji kolena, u ugradnji veštačkih kukova.

Realizovao 12 naučnih projekata (od toga dva u Švajcarskoj), u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom (u zemlji i inostranstvu). Objavio je preko 400 naučnih radova i 6 knjiga.

Konstruktor je sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime („Fiksator po Mitkoviću”), a koji je, posle ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, primenjen na preko 25.000 pacijenata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i zbrinjavanje ranjenika u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Akademik Mitković osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, u kojoj se danas edukuju brojni ortopedski hirurzi iz zemlje i inostranstva. Osnivač je i šef jedne ortopedske klinike u Kuvajtu.

Akademik Mitković bio je član sledećih naučnih i stručnih društava: Srpska traumatološka asocijacija, predsednik; Akademija medicinskih nauka SLD; Udruženje za izučavanje spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju, predsednik; Međunarodno udruženje ortopedskih hirurga i traumatologa; Evropska federacija nacionalnih asocijacija ortopeda i traumatologa; Evropska asocijacija za traumatologiju i urgentnu hirurgiju; Američka akademija za ortopedsku hirurgiju; Međunarodno udruženje za produženje i rekonstrukciju ekstremiteta.

Dobitnik je i nosilac brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Velika zlatna medalja Instituta za ortopediju i traumatologiju iz Rige (1988); Prva nagrada za pronalazak u SFRJ (1989); Zlatna medalja „Eureka”, Brisel (1990); Zlatna medalja „Mihajlo Pupin” (1994); Zlatna medalja „Nikola Tesla” (1996); Zlatna plaketa Kliničkog centra Niš za visoko međunarodno reprezentovanje (1998); Nagrada „11. januar”, priznanje Grada Niša (2012); Nagrada Srpskog lekarskog društva „Veliki pečat” (2014); „Zlatni znak” Univerziteta u Nišu (2014); Medalja „Dr Vladan Đorđević”, VMA, Beograd (2015).

Na kandidacionom Skupu svih članova Ogranka SANU u Nišu, održanom 9. februara 2021. godine, akademik Mitković jednoglasno je predložen za predsednika Ogranka SANU u Nišu. Nažalost, Izborni skup, zakazan za 30. mart 2021. godine, odložen je upravo zbog bolesti i hospitalizacije akademika Mitkovića.

Vreme i mesto sahrane akademika Milorada Mitkovića biće naknadno objavljeni.

Ogranak SANU u Nišu

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 komentara

  • Večna ti slava i hvala. Lebane je danas najtužniji grad. Tvoji Lebančani te nikada neće zaboraviti.

  • Da ovako malo mesto ima akademika i istinskog doktora medicinskih nauka je stvarno velika cast za Lebane. Vecna slava ovom gospodinu. Zasluzuje da mu se Lebane i Leskovac oduze.

  • Mićko, neka ti je večna slava i HVALA za sve što si podario medicini i tvojim lebančanima. Iskreno saučešće čika Bori i Peki. Bio si i ostaćeš ponos Lebana.Apelujem na opštinsku vlast da se dostojno odužimo ovom fenomenalnom čoveku. Ime ulice je najmanje što možemo. Moj predlog je da Dom zdravlja u Lebanu ubuduće nosi njegovo ime.

    • Kada sam pomenuo ime ulice, mislio sam naravno na glavnu ulicu. Sadašnju Cara Dušana. Ipak nas je dr Mirković na najbolji način predstavljao po celom svetu. I naravno da Dom zdravlja ponese njegovo ime. Toliko možemo učiniti za našeg akademika.

  • Poslednji pozdrav Miloradu Mitkoviću od treće generacije Gimnazije u Lebanu sa razrednim starešinom. Velika tuga.

vaš komentar