ISTINA

Nijedan komentar koji ste uputili povodom mojih pisanija nije me nimalo naljutio. Ali, stvarno.

Moje je geslo bilo i ostalo da je kudikamo bolje imati naspram sebe inteligentne oponente, nego šupljoglave apologete uz sebe. Kada sam pisao na koju bilo temu, samo sam želeo da čitaocima dobronamerno, bez previše pametovanja i parade, iznesem svoje mišljenje. Ništa više. Insinuacije dela komentarluka su u najboljem duhu palanke, a ona po meri svoje pameti sve shvata dogmatski, pa tako i političku korektnost.

Postavljate pitanje zašto ne kritikujem SNS. A ja kažem: cela jedna kolumna je kritika SNS-a i AV-a. Ali, ne čitate! Vas samo interesuje kritika. Bez obzira na pisanje. Da li je neko pod punim imenom i prezimenom, sa sve slikom, oštrije od mene napao SNS i AV? Niko. Ni približno. Da li se falim? Pa, naravno. Da li mislim ozbiljno? Pa, naravno.

Komentari u kojima ste vežbali pljuvačne žlezde nisu me dodirivali. Kad ste pisali o Udbi – još manje. Opše mesto, polazna tačka svakodnevnih naših prepucavanja je: ti si peder, majka ti je kurva, radiš za DB. Da li treba da se braniš od toga? Ma, jok! Taman posla! Pa, to je smisao života i duhovna hrana životno promašenih likova. Oduzeti im ljaganje i klevetanje drugih – zašto bi živeli?
Samo onaj koji radi u i za DB, zna ko je saradnik DB-a. Lanjski snegovi. „Što je bilo i što može biti, ništa meni nije nepoznato. Sve što dođe, ja sam mu pripravan!“

Kada nedostaju argumenti, pribegne se pseudoargumentima po principu argumentum ad hominem, kojim se obezvređuje kritičar. Umesto da kažete neke argumente, za koje ne kažem da ih nema, vi koristite stari manir – obezvrediti kritičara. Gle, i to je ljudski i leskovački! Ako, naši smo. Zar ne? Međutim, ni to nije naš izum. Ma, ne! Ni drugi nisu ništa bolji.
U svojoj raspravi Eristička dijalektika Schopenhauer navodi: „Kad primetimo da je protivnik nadmoćan i da nećemo biti u pravu, treba preći na nivo ličnog, vređati, biti grub. Intimiziranje se sastoji u tome da se sa predmeta spora (jer smo tu već izgubili) pređe na onog s kojim se prepiremo i da se nekako napadne njegova ličnost.“ Sigurno se pitate šta me je toliko pogodilo u vašim komentarima da bih ovo pisao.
Jedan komentar koji nikada ne bih očekivao, koji me je dobrano potresao, pristigao od poslednje osobe koja takav komentar može da uputi. Pogađate naravno svi vi. To je komentar pod skrivenim imenom: Istina! Piše Novinarka, ne bilo ko!!!

Šta piše dotična persona? Neverovatno je da imate hrabrosti da vređate druge, da ih analizirate i etiketirate. Ja bih vas tužila da sam na njihovom mestu.“

Šta ja kažem? Šta sam ja to napisao, u kakvo sam osinje gnezdo dirnuo – pa toliki bes? Gospođo, pa šta ako sam napisao robijaš? Kada neko ode na letovanje, on je turista; kada nekog uhvate u tuđem krevetu, on je dorabotnik; a kada neko ode u zatvor na robiju, on je robijaš. Kada se vrati s robije, on je bivši robijaš, a možda i budući. Bez obzira na to da li je pravosnažno osuđen ili ne.
Ranije su svi bivši robijaši postajali visoki partijski i državni funkcioneri i dičili su se svojim, bivšim, robijaškim statusom. To su čuveni Naši univerziteti. Obrnuto je sada. Bivši visoki rukovodioci, ministri i gradonačelnici postaju robijaši – i stide se toga. Gle, i jedni i drugi su u osnovi robijaši.
Vi, gospođo, ne možete tumačiti ono što ne poznajete. Politički dijalog se, gospođo, razlikuje od demokratskog dijaloga. Da li bar to znate?
Ali, sve ovo nije tako strašno i zbog toga se ne bih žestio, no nastavak je strašan: Ja bih vas tuzila da sam na njihovom mestu. Samo zbog ove rečenice sve ovo pišem!!Mislio sam da su za nama ta strašna vuneno-miloševićevska vremena. Jok, more! Tu su! Zbog ovoga je Vaš komentar najgori primer pamfleta, govora mržnje, tako karakterističan za fašistički način mišljenja i ponašanja. Još ste ga tako pompezno naslovili: Istina. „Istina, to sam ja“, kaže Isus Hristos. Niko drugi nema pravo na istinu. Istina je rašomon. Da li znate to?
Vi ste, gospođo, zaraženi lažima i neistinom, kao ulična devojčura sifilisom. Za boga miloga, pa Vi ste novinar – predstavnik javne reči! Vi koji treba da ste „nedremano oko“ demokratije, Vi kao novinar, koji ste čuvar ljudskih prava za javno izgovorenu i napisanu reč, hoćete mene, raba božijeg, na robiju, pod katancem da smestite! Stidite se, sram da Vas bude!

Tužite me Vi, jer Vi ste predvodnik procesije dodola, narikača, crvenih barjaka sa svastikama, gnusoba takvih kao Vi – koje marširaju za neofašizam. Da li hoćete da Vašu fašističku epigenetiku prenesete i na nas? Da li Vi to sve nas preispitujete k‘o da ste Sokrat? Navikli na diktaturu misli, navikli na jednoumlje, navikli na to da donosite odluke po nečijem dekretu, da budete nečiji poslušnik i „puppet on the string“, Vi hoćete i da apsite! Vi biste hteli sve u kazamat, u Gulag, na robiju, gde i Vaš obožavani – pod katanac svi koji drugojačije misle. Da nas satrete, uništite, a zarad iskazanog, sopstvenog mišljenja. Opa, bato! Ali, neće moći! „Malo morgen“, viče onaj ispod požarevačke lipe.

Gospođo novinarko, „Istina i sloboda su zahtevne ljubavnice pošto imaju malo ljubavnika“, pisao je Kami; kako stvari stoje s novinarima i ljudima koji misle kao Vi – njih Dve će u Srbiji umreti nevine, jer s kim će Istina i Sloboda u atmosferi jednoumlja i cenzurisanih medija? Međutim, ne zavidim Vam, žalim Vas, jer, kako ono reče onaj starac hilandarski: „Kakve su ti misli, takav ti je život.“ Zakatančen.

Istina: Nešiću, ovo što ste napisali, prvo nije kolumna. To profesore vi ne znate šta je, niste studriali novinarstvo.

Ovo je sasvim nevažno, ali besan na Istinu, kršeći svoja pravila, da joj odgovorim.Tačno je, inženjer sam tehnologije. Ali jeste kolumna. Da vam pojasnim. Da naučite jednom za svagda. Kolumna je „u novinarstvu tekst pisan u prvom licu jednine s neskrivenom ironijom i čak satiričnim karakteristikama. Žanrovski se svrstava u članke mišljenja.
Budući da kolumnista iznosi svoje mišljenje ili osvrt na dešavanja u društvu, kolumna je kao i ostali članci mišljenja, često prožeta izvesnom dozom subjektivnosti.“ Kako ja ne pišem o uticaju gama zraka na narandžaste komarce i sablasne nevene u sazvežđu Armagedon Mlečnog puta, već iznosim svoje mišljenje i osvrt na neka dešavanja u društvu s neskrivenom ironijom, ovo je kolumna. Satirične i ironične kolumne pišu Basara i Draža, a članke mišljenja Vukadinović, Antonić i ja. Tačka.
Dosada sam pisao autorski tekst, odsada sve su to kolumne. Zbog Vas, Istino moja. Da li su te kolumne nešto valjale ili su bile treš, o tome svako ima prava dati svoj sud. Svako, pa i Vi, Istino.

Da li, Deskonja, lamentiram nad sudbinom bivšeg gradonačelnika? Da! Zbog toga što je hteo da uništi SPO u Leskovcu? Da! Samo zbog toga? Da! Jedini i samo jedini razlog je To? Da! Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada.
Lep dan i svako dobro na letovanju.

Poznati novinar Tirnanić svojevremeno je rekao da leti ne pišu veliki novinari, već sitna boranija. Leti, u nedostatku tema, počinje sezone drekavaca, proplakalih ikona, afričkih pčela ubica, crnih skakavaca, koji pustoše jug Srbije, dvoglave teladi, najezda Beli supova, jastrebova, ćelavih Kobaca i orlova, koji odnose ovce i krave, i svašta još. E, to, svašta još, pišem ja: kolumnistička sitna boranija; ili, kako Kanjoš Macedonović kaže: „Bolji i viši odoše boljima i višima, a ja jedva i vama dopadoh.“

Dr Vjačeslav Nešić
P.S. Molim svoje bivše studente da ne komentarišu. Nemojte, ko boga vas molim.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

25 komentara

 • Oprostite mi gospodine Nesicu.
  Zamolicu i Boga da mi oprosti, nije trebalo da komentarisem. inace to zaista retko cinim.
  Oprostite jos jednom.

  • O TRAČEVIMA, PRIJATELJIMA I KOLUMNISTIMA

   Jednog dana potraži Sokrata neki čovek i reče:

   “Znaš li šta sam sve čuo o tvome prijatelju?“

   “Trenutak.“ odgovori Sokrat. “Pre nego mi ispričaš, voleo bih da prođeš jedan brzi test. Da li si to što mi želiš reći prosejao kroz tri sita?“

   “Tri sita?“

   “Da.“ odgovori Sokrat.

   “Pre nego ispričaš neke stvari o drugome, dobro je da uzmeš malo vremena i proseješ ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita!

   Prvo je sito Istine. Jesi li proverio da li je istina ono što mi želiš ispričati?“

   “Ne, pa i nisam. Nisam video, samo sam čuo kako pričaju.“

   “Dobro! Ne znaš da li je to istina“

   „Probajmo ponovo. Pokušajmo prosejati drugačije. Sada ćemo uzeti sito Dobrote. Dakle, ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li nešto dobro?“

   “Ne, baš je suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše poneo.“

   “Dakle,“ nastavi Sokrat, “želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije bas ohrabrujuće!“

   „Još uvek možeš proći test, jer je ostalo još sito Koristi. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj uradio?“

   “Korisno? Pa i ne, ne verujem da bi ti to moglo koristiti.“

   “Dakle,“ zaključi Sokrat, “ono što mi želiš ispričati nije Istina, ni Dobro, ni Korisno, pa zašto bi mi onda pričao? Ne želim ništa znati od onoga što si mi hteo ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.“

 • I ja se ponizno izvinjavam i molim za oprost. Bio sam nedostojan čitanja Vašeg teksta i još sam ga komentarisao pod nadimkom Će Gi Vara.

 • Izvinjavamo se mnogo se izvinjavamo 🙂
  Ipak i ja da pogodim nešto 🙂
  Vodite si vaše ratove al daj uradite i nešto za ovaj grad !

 • vecko, zasiljija si olovku pa ostro udarija.
  Ako, tako i treba. Ne moze se za pisanu rec u bajbokanu.


 • …..Ova kolumna uporno vredja sve pritvorenike nazivajuci ih bivsim robijasima (Kocica,Snezanu,Danicu…) iako nekima ni sudjenja nisu pocela jer tuzilastvo ima problema sa podizanjem optuznica.Sto ne rekoste da je Ustavni sud pojedine pritvore proglasio nezakonitim i nalozio pustanje na slobodu.Vi ste napali na najprimitivniji nacim Kocica samo zato sto vas je u vreme vrsenja vlasti iskljucio sa svih pozicija koje ste halapljivo trazili .Meni je razlog vase osvete jasan samo mi jedno nije jasno (dugo nisam u Le) kakav ste vi to profesor i gde predajete. Koji je to studentski nivo koji vi obrazujete?
  Napomena: Doci ce i trenutak otvaranja dosijea pa ce i vasim Leskovcanima biti sve jasno i za vas,Sasu,Gojka….

 • Nije Njegos Basara da ga citiras nako, otprilike

 • Profesore, sada su vunena vremena. Milosevic je bio cvecka za ove!
  Tek ce mo da igramo sitnu pipirevku.

 • Kakva primitivna cenzura.U cilju povecanja citanosti Jugmedia pribegava ovakvim ostrascenim kolumnistima.Obrisali ste tri recenice koje nikoga ne vredjaju osim intelekta tzv. profesora.JADAN LIK GRADA LESKOVCA.
  Napomena:Ovaj komentar objavicu i na drugim sajtovima zato sto pokusavate da stvorite lik kolumniste koga bi voleli da imate a ne nekog tzv.profesora iz Leskovca.

 • Прво – брине ме реч „доработник“. Хоћу појашњење, значење, порело речи итд.
  Друго – заболе ме за робијаше и бивше робијаше. Само у Србији неко ко није осуђен може да буде аболиран (нема везе са текстом већ са фудбалом). Правно, волео бих да ми неко појасни да ли је то стварно могуће. То, неосуђен а аболиран.
  Треће – колумна.
  Иронију у тексту можда и могу да видим, ако се потрудим. Сатиру, тешко. Осим што се људи сатиру од коментарисања. Једни да би нападали демократску други да би је бранили, једни да би пљували неког, други да би пљувачку брисали и пљували другог. Ако је то циљ колумне, онда је стварно успешно написана.
  Четврта – ајте, професоре, једну колумну, иронично-сатиричну о госпођи која је на неки начин дошла до места у одбору директора НИС-а или једну о уваженом књижевнику. Предлажем наслов: О мудима и ретким зверкама.

 • Milice, zasto pustas ove sto lazu da su spo i to mala slova. Tacno je da nije iz Leskovca nego iz Grdelicu.To su LDP iz Grdelice.Muz brani zenu koja je robijala. Kocic, Danica i Sneza su bivse robijasice, a mislim i buduce. To njen voljeni JADAN LIK GRDELICE, hoce da skine ljgu sa svoje voljene. I sve je jedan covek: spo,ja sam mu naredan itd…
  JADNI LIKOVI IZ GRDELICE- muz i zena, macka pecena.

 • kao braniv robijaše. To su bivši robijaši koje boli prošlost, a čeka gi i neizvesna budućnost. Ako nesu oni bili na robiju, sigurno su njini najbliži-žene, muževi ili ostala familija.Pa bilili boli, a kada su krali to ništa. Puj pike ne važi. Važi još kako vaši. Tek će te da plaćate danak na državu.
  Alal vera Nešiću icepija si gi.Nek se češev kude gi ne svrbi.

  • Što pa da se stide svoje prošlosti, važno je gde si i ko si sad. Ja sam, eto, bio na robiju, al ne zbog sudar kao pomenuti. Jeste, oni su imali sudar, sudar sa opštinsku kasu. Vrlo nezgodan bliski susret. A možda im je i smešteno, 90% robijaša priča tu priču.

 • Nejgori su ovi sto se lazno predstavljaju. Kao bajagi spo, ali nisu. Nemojte da kaljate casno ime spo. Niste u njemu nikada bili i nemojte da ga ni sada koristite.
  Treba Nesic da pise o Vuku i Danici, i to sto Danica dobija 5000 evra mesecno kao clan Upravnog odbora NIS-a. To je Vucic koalicioni partner spo izjavio u svoj ekspoze. Nije to pricao Pajtic, nego licno Vucic.I to svi u spo znaju. Oni nema za sta kuce da ih uhvati, a Danica bije 5000 evra mesecno.
  Ovaj sto brani nikog i nista da povede racun. Gojko, Sasa, Nesic nisu bili u zatvor, a Kocic, Danica i Sneza bili su i to vise puta i zato su bivsi robijas i bivse robijasice. Ako je tako ispravnije. Da sam ja bila u zatvor i ja bi bila bivsa robijasica, ali nisam. I sa puno pravo mogu da ih kritikujem.

 • Prvo:
  procitao sam komentar koji je izazvao ovakve reci!
  Drugo:
  Ne zakljucih da je u pitanju bilo koje zanimanje autorke komentara , na osnovu teksta…sto bi bila novinarka ? zato sto LOGICNO pita- konstatuje PROFESORE vi niste studirali novinarstvo.Pa niste.
  Trece:
  Da niste vi urednice Jugmedie otkrili autorku SPORNOG konemtara? na osnovu mejl adrese, mozda vam je ona poznata ? sto bi bilo skandalozno !
  Cetvrto:
  Vidim zena uljudno trazi oprostaj….? ne razumem, u komentaru za to nema razloga, kaze“ da sam na njihovom mestu“ ..tuzila bih. Gde je tu Milosevic, i cega se sve u jedu niste setili da izvredjate zenu???
  Peto:
  Ne zasluzujete ove ovolike reci.A ni paznju.
  Sesto:
  Savet,ipak: Smiri te se u smirenju je poenta zivota.

 • il u glamnje gleda. Neznam kome da nasledim ovo. Pre je bio Beli listic, pa Djura, pa Novinar a sad ko je i sta je jedan Bog da zna. Tvoja kuma Seftelija ti je rekla a i ja ti kazem Djurice, tatino devojce nemoj da citas Sokrata najbolje je kao pre. To sam htela da ti kazem. Kao pre kad si bio u Jasle, pa tata cita cerkici Djuki, a posle joj pojasni sta je pisac hteo da kaze, i devojcica upamti i prenosi dalje. Kako ide od koleno na koleno tako svima prica. Kako je to kada mala Djurdja hoce da bude Novinar.

 • Postovani Nesicu, malo je sadrzaja s kojim bi se slozio u vasim kolumnama. Ali mnogo je postovanja u meni za ovo sto radite. To je hrabrost. Svaka cast. Cestitam. Svaku sledecu s nestepljenjem ocekujem.
  Medjutim, zabole me rec robijas. Moj brat je bio u zatvoru u Milosevicevom vremenu. Vas brat je bio i tada i pre Milosevica u zatvoru. Ivan Novkovic… Kako, da li su i oni robijasi?
  Ostro vam je pero, no pre nego napisete dobro promislite.

 • Hehehehe…il je Jugmedia dosapnula Nesicu ko je napisao tu „istinu“ (nisam citao majke mi), il su urednica i Nesic iskrsili Spovskko-cetnicki-vukovski kolac. E AKO JE OVO DRUGO CASTIM. DOSTA JE BILO VASEG TERORA. DUPLOG. Mislite da smo naivni.
  NISMO.
  Evo prave ISTINE: VECKO ti si DJURA!!!
  CIK urednice pusti. TEST.I

 • Profesore na kraju izdanja o DS odradi kolumnu i nnazovi je Leskovačka mućkalica.Mnogo su i mućkali a i mnogu su se izmešali, ko kad se pravi mućkalica, nigde tu ideologije, nema ni s od socijal-demokratije, samo tipični neo-liberali i keš i keš i smao keš uz lični interes i svio su isti i tvoji iz SPO i ovi iz DS i ovi iz SNS, koji beoše nacionalisti a sad i ne znam šta su, i svi ostali.
  NOVAC JE DANAS NAJBITNIJI I SVE SE OVO RADI ZBOG ISTOG, A SAD GA NJANJE IMA, MANJE NEGO I 90-IH, PRESUŠILE SLAMARICE.
  Politikom se danas bave ljudi, koji 90-ih ne bi mogli da budu ni kondukteri a kamo li neki šefovi u firmama,nema nikakvih inovacija i ideja, da neko radi u onom Aleru na primer i prima platu i 200 000 al da dovede investitore koji će uložiti 2 mil. eura, pa daš mu i veću platu zaslužio čovek, jok, on radi al samo za sebe da zaradi, a kad enma za sebe on sedi i prima platu i to je svuda tako.Mora se sve promeniti.Terate cirkusi svi vi, jeste ovaj profesor napao DS zbog svog SPO.Ali šta je trebalo DS da rastura SPO?I šta su time dobili?Pa jak SNS.I evidentno je da sada u Srbiji i još 10 godina niko ne može da pobedi SNS I SPS.Pitate se zašto?Pa odgovor je prost, narod vas krivi za sve pljačke od 5okt. do danas, nebitno da li ste vi krivi ili ne, i 100 izvinjenja ne pomažu, i ako su sada ti ljdi van DS, to0 narod en konta i teško će biti da se vratite na pol. scenu Srbi8je i ovog grada.Vama treba, opoziciji cirke 40 000 glasova za pobedu.Gde ćete ih naći?Ko će raditi kampanju?Ko će vas ujediniti?Mnogo pitanja a nema na vidiku odgovora, udaljio sma se sa teme ali jbg ….
  Ajd uzdravlje …

 • Kolumnista Jugmediju tretira kao svestenika,sve jadan da isprica.

 • Dragi profesore, procitao kao i uvek. Prvi put nisam razumeo, osim sto nekog lemate jer je komentarisao protiv. Da, bilo je i uvreda licnih sto me zgrozilo.
  Ipak se secam kada ste nam davnih devedesetih drzali neformalne casove o demokratiji. Govorili ste reci a ne motke i pendreci. Dakle, rec je ubojito oruzje i vi ste ga znalacki upotrebili protiv mnogih. Kao kamu! Pa zavrnuli malo. Da istekne preostalog zivota.
  Zato je i trebalo ocekivati pljuvacine. E mene sad zanima koga ste vi ovako namazali. Nekog ko jeste ili se pretvara da je novinar. Zato u sledecoj kolumni razjasnite, raskrinkajte tu „devojcuru sa sifilisom“.

 • otkrio si? jugmedia kaze ko pise komentari ? VAU, posteno ….

 • @ROBIJAS
  Vas komentar prepisujem i podrzavam 100%.Alal Vam vera.
  To je komentar neostrascenog coveka, a koji svojim komentarom tera kolumnistu, kao i nas ostale, da se duboko zamislimo nad postavljenim pitanjima.Cekam odgovor Nesica.

vaš komentar