Krkobabić pozvao zadrugare u Nišu da konkurišu za pomoć države

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i pozvao zadrugare sa područja Nišavskog okruga da se prijave na konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj zadruga i podsetio da je u državnom budžetu za tu namenu ove godine obezbedjeno 825 miliona dinara.  

Krkobabić je istakao da je namera Vlade Srbije da tim sredstvima pomogne osnivanje i razvoj 60 do 70 zadruga. 

Očekujemo osnivanje novih povrtarskih, voćarskih, pčelarskih, složenih zadruga. Novac će biti odobren za nabavku osnovnog stada, višegodišnjih zasta, nove tehnologije„, rekao je Krkobabić na sastanku sa zadrugarima i predstavnicima lokalne samouprave u Nišavskom upravnom okrugu.

Krkobabić je rekao da će plan 500 zadruga za 500 sela za tri godine, sigurno biti premašen jer je samo za godinu dana formirano 250 zadruga. 

Krkobabić je rekao da u našoj zemlji postoji 631.000 malih poljoprivrednih domaćinstava

Samo njihovim udruživanjem možemo da postignemo da oni ne zavise od ćudi prirode i bankarskih kredita. Samo udruživanjem možemo da rešimo problem otkupnih cena„, naglasio je Krkobabić.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kazala je da su u poslednjih godinu dana na području tog okruga formirane tri zadruge, ali da to nije dovoljan broj. 

Pokazalo se, dodala je ona, da se kroz zadrugu može da radi i privredjuje i da ljudi na taj način ostaju na svojim imanjima, a to je preduslov za demografski preporod ovog kraja.