LIFFE Blaževskom glavna nagrada za najbolju režiju, Bjelogrliću za najboljeg glumca

Režiser makedonskog filma Vladimir Blaževski “Godina majmuna” dobitnik je prve nagrade za najbolju režiju na jedanaestom Internacionalnom leskovačkom festivalu filmske režije LIFFE i 450.000 dinara, druga nagrada dodeljena je Janezu Burgeru za režiju slovenskog filma “Ivan”, a treća nagrada pripala je Hanni Slak za film “Rudar” koji nam dolazi iz Slovenije i Hrvatske.

Po oceni stručnog žirija koji su činili reditelji Ademir Kenović i Dragan Marinković, i glumica Marija Bergam, titula najboljeg glumca i zlatni lešnik dodeljen je Draganu Bjelogrliću za ulogu u filmu “Južni vetar”, a za najbolju glumicu ove godine proglašene su tri glavne glumice Nataša  Dorčić, Ksenija Marinković i Doris Šarić-Kukuljica za ulogu u filmu “LADA KAMENSKI”.

Grand prix Živojin Žika Pavlović za režiju filma “Godina majmuna”, Vladimiru Blaževskom dodeljen je uz obrazloženje da je reditelj napravio bajkovito, raskošno i potpuno posvećeno, napravio je film u kome se uživa, a istovremeno pokazuje šta se dešava na ovim prostorima kada se pusti duh iz boce Ili kada nam pobegne majmun iz zoološkog vrta.

Reditelj, scenarista i producent Vladimir Blaževski koji je bio gost festivala, rekao je nakon premijere u Leskovcu da izbegava da gleda ceo film sa publikom.

“Jednom ga pogledam, a nakon toga svaki put budem tu na početku i kraju. Sad sam odgledao poslednjih deset minuta i bio veoma zadovoljan reakcijom publike. Svuda gde se film prikazivao u regionu, manje više ljudi prepoznaju problem i lako se poistovećuju sa likovima i pričom. Razdaljina između Skoplja i Leskovca takođe nije velika, pa je mentalitet veoma sličan i bilo je za očekivati da će leskovačka publika lepo da primi film”, objasnio je Blaževski.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ravnopravno je podeljen Nataši Dorčić, Kseniji Marinković i Doris Šarić-Kukuljici, uz obrazloženje da su ove tri glavne glumice izuzetnim i slojevitim kreacijama snažno doprinele svežini i kvalitetu ovog debitantskog filma, suvereno se igrajući svojim ulogama i povremeno odaju utisak da gledamo scene dokumentarnog filma.

Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu otišao u ruke Draganu Bjelogrliću, jer je po mišljenju žirija, Bjelogrlić uspeo da i sa velikim brojem odličnih uloga, svedenim ali izuzetno efektnim sredstvima, stvori lik u duhu najboljih glumačkih ostvarenja sa ovih prostora.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Dejanu Zečeviću za režiju filma “IZGREDNICI”, uz obrazloženje da njegov film stvara jasnu refleksiju vremena u kojem živimo, a u isto vreme, estetskom doslednošću kreira autentičan koncept jednog autorskog dela.

Posebno priznanje žirija pripalo je Kosti Ristiću za režiju filma “BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM”, za koga je stručni žiri rekao da svežim, inovativnim i hrabrim pristupom u svom prvom filmu neodoljivo podseća na rane radove priznatih autora šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Nagrada za najbolju produkciju otišla je u ruke Miloša Avramovića za produkciju filma “JUŽNI VETAR”, jer je po oceni žirija kompleksna priča napravljena na izuzetno komunikativan način, vrhunski producirana u svim segmentima.