Medicinari ne priznaju višak u svojim redovima

NIŠ – Reprezentativni sindikati Doma zdravlja osporili su izveštaj Radne grupe za analizu i planiranje kadrovske obezbeđenosti koju su činili predstavnici Ministarstva zdravlja i Insistuta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Predstavnici sindikata Nezavisnost, medicinskih sestara i lekara oštro se suprostavljaju otpuštanjima iz primarne zdravljstvene zaštite jer bi to po njihovoj oceni izazvalo kolaps u niškom zdravstvu.

 Pre desetak dana otpuštena su 36 lekara, medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja koji su radili na određeno vreme a prema spornom izveštaju u Domu zdravlja i niškom Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika višak su 487 od 1650 zaposlenih.
Sindikalci podsećaju da je u poslednje dve godine broj radnika smanjen za dve stotine a da je s druge strane evidentiran porast pacijenata. Na ove ustanove upućeno su oko 300 hiljada žitelja Nišavskog okruga.
– Traže da se odreknemo 219 radnika ali prosto nemoguće organizovati rad u 20 seoskih i 16 gradskih ambulanti plus Dom zdravlja sa 919 radnika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali Bojan Cekić, predsednik sindikata Nezavisnost, Goran Jovanović, predsednik Sindikata medicinskih sestara I dr Slavoljub Denić, predsednik sindikata lekara.Sagovornici ocenjuju da su racionalizacija i ušteda u zdravstvu neophodni ali ne preko leđa zdravstvenih radnika i osoblja.
Sindikalci su se obratili osnvaču, Skupštini grada i Filijali RZZO u Nišu povodom ovog izveštaja.