Medijski tenderi pod znakom pitanja

NIŠ – Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) poziva gradsku vlast da stavi van snage dva aktuelna tendera za dodelu budžetskih sredstava gradskim medijima

LAF navodi da tenderski uslovi izazivaju sumnju da će ta dodela biti dovoljno nepristrasna i pravična, te da neće bez opravdanog razloga unapred isključiti veći broj zainteresovanih.

LAF će narednih dana Gradskom veću i Upravi za kulturu uputiti predlog izmena Pravilnika o kriterijumima, merilima i načinu izbora elektronskih medija za potrebne javnog informisanja od značaja za grad, koje bi obezbedile da se na ovakvim tenderima budžetska sredstva dodeljuju što nepristrasnije i u javnom interesu.

„Bez namere da donosi konačni sud u aktuelnim slučajevima, upozoravamo da su „tenderi sa slikom“, odnosno javna nadmetanja čiji su uslovi unapred prilagodjeni odredjenim medijima, dok sve ostale diskriminišu, suprotni Ustavu, zakonima i etici, kao i da su duboko koruptivni. Medijski konkursi i javne nabavke ne smeju biti puka formalnost, niti politički i drugi interesi smeju nedozvoljeno da se mešaju u tržisnu utakmicu i na taj način, pored ostalog, narušavaju osnovno pravo gradjana na objektivno i nepristrasno informisanje“, navodi LAF.

„Smatramo da je javni interes da tenderi na kojima se budžetska sredstva dodeljuju medijima neizostavno moraju da budu transparetni, neutralni i fer, tim pre što će ih u budućnosti biti još više, s obzirom da novi set medijskih zakona predvidja povlačenje države iz medija i njihovo „projektno finansiranje“.

Podsećamo da je gradonačelnik Niša prošlog meseca raspisao Konkurs za izbor elektronskih medija za potrebe javnog informisanja od značaja za Grad, odmah nakon što je doneo Rešenje o obrazovanju Komisije za dodelu sredstava za te potrebe.

Gradska Uprava za kulturu je u isto vreme otvorila Javnu nabavku za usluge javnog informisanja od značaja za grad Niš, koja važi za dnevne novine, video agencije i internet portale.

U Konkursu je navedeno da pravo učešća imaju samo „televizije koje pokrivaju teritoriju Grada Niša sa dozvolom za regionalno emitovanje“ i „kablovske televizije koje program emituju na teritoriji Niša i gradova i opština u okruženju“, a nisu korisnici budžetskih sredstava po drugom osnovu. Od tri televizije u Nišu samo jedna ima zahtevanu regionalnu dozvolu, a od dva kablovska emitera u gradu samo jedan pokriva teritoriju koja se traži, dok drugi emituje program u celoj zemlji.

O izboru medija na ovom Konkursu odlučivaće petočlana Komisija koju je oformio Gradonačelnik, a koju čine predstavnici gradske Uprave za finansije, Uprave za kulturu i Službe za poslove Gradonačelnika. U Komisiji nema ni jednog predstavnika medija- naravno onih koji ne mogu učestvovati na konkursu, što je u suprotnosti sa nacionalnom Medijskom strategijom, te načelom kompetentnosti pri odlučivanju.

U Javnoj nabavci se, pak, od potencijalno zainteresovanih dnevnih novina traži da tekstove vezane za Grad Niš objavljuju na naslovnoj, drugoj, trećoj i četrnaestoj strani. U Nišu postoji samo jedan dnevni list, a eventualni nacionalni dnevnici, koji imaju regionalne strane i mogli bi se interesovati za ovu nabavku, unapred su eleminisani jer “zakoni profesije” ne dozvoljavaju da lokalne teme svakodnevno budu na prvim stranama.

LAF takodje smatra spornim što se gradska budžetska sredstva kroz ova javna nadmetanja dodeljuju medijima za, kako se navodi, praćenje rada gradskih organa, uprava, službi, javnih preduzeća i ustanova, te “aktivnosti nosilaca javnih funkcija i ovlašćenja”, a ne za profesionalnu produkciju i plasman informacija od javnog značaja za gradjane.

(KraJ)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar