Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave promoviše GO Pantelej

NIŠ – Gradska opština Pantelej našla se na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kao lokalna zajednica u koju vredi investirati.

Ministarstvo je iniciralo ideju o promociji lokalnih samouprava na nedeljnom nivou na jedinstven i zanimljiv način. Namera je da svaki grad i opština budu predstavljeni kako domaćoj, tako i stranoj javnosti i na ovaj način budu pozvani da posete i investiraju u Srbiju.

Osim lokacije gde se gradska opština Pantelej nalazi opisan je i njen geostrateški polođaj.

„Zahvata severoistočno područje grada Niša i proteže se na pravcu istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj.Taj izuzetno važan saobraćajni pravac, koji čini dostupnim izvanredne prirodne vrednosti, kao što je Cerjanska pećina i druge pogodnosti za izvođenje ekstremnih sportova u ambijentu netaknute prirode na potezu Kalafata i Svrlјiških planina (paraglajding, speleologija, brdski biciklizam, rafting…) jedan je od jačih potencijala za isplativa ulaganja u sve popularniji «adrenalinski turizam» i prateće uslužne delatnosti.

Takođe se navodi da je zbog geomorfoloških i klimatskih pogodnosti ovaj kraj je vekovima bio prepoznatlјiv po voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji u Matejevačkom i Malčanskom vinogorju.

„Ova proizvodnja je u tranzicionim procesima zamrla ali se poslednjih godina skromno obnavlјa kroz očuvanu tradiciju porodičnih vinarija i podruma. Značajan iskorak u domenu „turizma posebnih interesa“, seoskog, verskog, kulturnog turizma i aktivnog odmora u prirodi, značilo bi ulaganje u izgradnju vizitorskog centra na Kameničkom visu odnosno započetog višenamenskog edukativnog centra sa vinarijom u selu Kamenica, nadomak istorijskog komleksa Čegar, znamenitog mesta antologijske pogibije vojvode Stevana Sinđelića i srpskih ustanika, od čijih je lobanja napravlјen jedinstven spomenik u svetu – čuvena Ćele kula u Nišu, stoji na zvaničnom sajtu Ministrastva.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Klikom do kulture”, koji JuGmedia realizuje uz pomoć Opštine Pantelej.