Na prvoj leskovačkoj berzi gramofonskih ploča kolekcionari i iz Niša

Berza gramofonskih ploča se organizuje u svakom većem gradu Srbije, uglavnom, jednom mesečno. Kolekcionari ploča se međusobno dogovaraju o datumu i mestu održavanja. Veće berze se održavaju u Beogradu i Novom Sadu, a postoje i u Nišu i Kruševcu. Ovoj grupi gradova koji organizuju berze vinila, pridružio se danas, i Leskovac.

U knjižari Stošić održana je u petak veče prva leskovačka berza gramofonskih ploča. Tim povodom Dragan Stošić je za Jugmediu rekao da je ovo početak i prvi susret sa ljubiteljima ploča i sa starim i novim vinilima.

,,Predviđeno je da se ovde okupljamo jednom mesečno, da se vrši prodaja i razmena starih i novih ploča i da dolaze ljudi koji žele da upotpune kolekcije. I mlađe generacije treba upoznati sa vinilom, jer su unazad dvadesetak godina, van upotrebe“, kazao je Stošić

Kratka istorija vinila

Gramofonska ploča ili vinil, jeste analogni čitač zuka. Bile su  glavni medij muzičke reprodukcije, skoro do kraja 20. veka. Krajem osamdesete, vinil su zamenili digitalni čitači zvuka ili CD, a ploče su sa scene nestale početkom devedesete.

Da se trend gramofonskih ploča vraća, potvrdio nam je i kolekcionar i posetilac berzi, Mlađan iz Niša. On redovno učestvuje na berzama vinila u Srbiji, a imao je priliku da vidi kako to izgleda u Bugarskoj i Makedoniji. Kaže da se kod nas najviše razmenjuju ili kupuju popularni izvođači sa prostora bivše Jugoslavije, da se neke ploče razmenjuju, jer imaju posebnu kolekcionarsku vrednost, dok su druge na prodaji. Vinil je i dalje aktuelan, a ekspanzija vinila u svetu zabeležena je još pre dve godine.

,,Kupuju se uglavnom ,,jazz,, ploče, zatim, domaći ,,heavy metal,, Što se rariteta tiče, imao sam priliku da vidim da je jedna ploča prodata za 400 eura u Nišu, u pitanju je naš ,,jazz,, muzičar, Duško Gojković. Bilo bi lepo da grad poput Leskovca ima jednu berzu ploča i da će manifestacija zaživeti“, rekao nam je Mlađan koji je iz Niša došao na prvu leskovačku berzu.

Od Mlađana smo saznali da na internetu postoji sajt ,,discogs,, koji predstavlja bazu za sve nosače zvuka – vinil, audio kasete, CD, koji jednom godišnje organizuje berzu u Berlinu na kojoj se okupljaju ljubitelji i kolekcionari iz čitavog sveta.

Na domaćim berzama najviše se prodaju ploče domaćih rok muzičara, EKV, Partibrejkersi i Električni orgazam, zatim ploče iz bivše Jugoslavije i sve one imaju cenu od dvadesetak eura.

Marija Paravinja