Najbolji niški gimnazijalci na Festivalu nauke

 

NIŠ – Gradska opština Medijana organizovala je za četrdeset jednog učenika niških gimnazija,nosilaca nagrada sa republičkih i međunarodnih takmičenja iz prirodnih nauka posetu Festivalu nauke održanom u Beogradu.

Peti po redu Festival nauke održan je ove godine pod sloganom «Padam na pamet» . Za samo tri dana posetila ga je dvadeset jedna hiljada osnovaca ,srednjoškolaca ,ali i odraslih koji su imali priliku da na četiri lokacije u gradu vide najneverovatnije eksperimente i sretnu se sa naukom na jedan nov i zanimljiv način.Na festivalu je učestvovalo više od 300 naučnika iz 32 naučne institucije Srbije, ali i gosti iz Amerike ,Austrije,Francuske, Švajcarske,Estonije,Švedske i Hrvatske . 

Rame uz rame sa njima bili su i svoje umeće pokazali i učenici niške gimnazije «Svetozar Marković» i studenti Prirodno matematičkog fakulteta departmana za fiziku.

– Siguran sam da će našim srednjoškolcima poseta Festivalu biti od koristi za sticanje novih znanja ,ali i prilika da se među najboljima pokažu kao ravni njima. Dobro je znati da Srbija ima mlade ljude željne znanja i da je ,zahvaljujući njima ,nauka na dobrom putu , kazao je Dragoslav Ćirković, predsednik GO Medijana koji je podsetio da je ova lokalna zajednica i ranije kroz razne akcije i na različite načine podsticala i pomagala mlade ,talentovane i vredne učenike i studente.