Najbolju peglanu kobasica napravila ekipa „Stojadinović“

Ekipa „Stojadinović“ , pobednik je 11. Sajma pirotske peglane kobasice  a po oceni stručnog žirija ova ekipa je, kao i prošle godine, napravila najbolju peglanu kobasica na ovoj poznatog gastro-turističkoj manifestaciji koja se održava danas i sutra u hali Kej u Pirotu.

I ove godine za Sajam vlada veliko interesovanje posetilaca ne samo iz Srbije nego  i susedne Bugarske.

„Prvi put sam ovde, dopala mi se ova manifestacija i doći ću i iduće godine“, kaže mlada Viktorija iz grada Ruse u susednoj Bugarskoj.

Cena ovog specijaliteta se kretala od 4.800 do čak 5.500 dinara za kilogram, ali se kupovala i to ne samo ona, nego i sirevi , kačkavalj, vina i rakije.

Ninoslav Stojadinović iz pobedničke ekipe „Stojadinović“ kaže da im nije prvi put da pobeđuju na Sajmu.

„Dobijali smo nagrade za prvo i treće mesto 2001. i 2003. godine. Peglanu radim zajedno sa bratom. Reč je o porodičnoj tradiciji jer je naš deda peglanu počeo da pravi daleke 1958. godine a mi od 2005. godine. Radimo po starom proverenom receptu. Drago mi je što smo za našu peglanu  ove godine dobili nagradu da je najbolja. Kvalitet ovog specijaliteta je najvažniji“, kaže Ninoslav Stojadinović iz pobedničke ekipe „Stojadinović“.

Na ovom jubilarnom Sajmu svoje proizvode ponudila su 34 izlagača, proizvođača peglane kobasice. Osim peglane, na Sajmu su i štandovi vinarija, proizvođača sireva i mlečnih proizvoda a ispred hale Kej su štandovi za ostale proizvode, sivenire i sve one koji se bave domaćom radinošću.

Odlukom žirija drugo mesto pripalo je ekipi „Gazdinstvo Pešić“  Srdjana Pešića a treće ekipi “ Piroćanci“ Miše Ćirića. Dodeljene su i ostale nagrade. Nagrada za najbolji štand pripala je Gazdinstvu „Djordjević“. Nagradu za najiskusnijeg proizvodjača dobio je Predrag Stanković Mrnjak a za najhmladjeg proizvodjača peglane iz ekipe „Vitina iža“.

Sajam su organizovali Turistička organizacija Pirot , Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice, Dom kulture i Sportski centar pod pokroviteljstvom grada.

Sajam su otvorili predsednik Privremenog organa Pirota Vladan Vasić i ovogodišnji promoter poznati glumac Nebojša Milovanović. Na Sajmu je bio i prosvaljeni košarkaški trener i selektor Košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić.

Vasić je rekao da je Pirot grad brendova, jer pored peglane Piroćanci su ponosni na još dva brenda -pirotski ćilim i kačkavalj.

„Ovo je 11. Sajam i radosna je vest što je svaki sajam bolji od prethodnog.  Očekujemo da za ova dva dana Sajam poseti oko 10.000 posetilaca iz Srbije i Bugarske. Posebno su nam dragi gosti iz Bugarske jer su oni naši stalni gosti a najviše dolaze vikendom Sve to je veoma važno za naš grad i lokalnu ekonomiju jer su hoteli, kafane i restorani puni. Ujedno se podiže i ugled našeg grada. Očekujem da završimo uredjenje sajamskog prostora i da se naredni Sajam održi u njemu“, rekao je Vasić.

Nebojša Milovanović je prvi put u Pirotu i nada se da to nije i poslednji.

„Peglanu sam probao ranije, sinoć i danas takodje i sve što je autentično i deo je tradicije je za svaku pohvalu i podršku.  Raduje me što sam ovde i Pirot ovaj svoj specijalitet promoviše na pravi način“, rekao je Milovanović.

Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov je rekao da i ove godine vlada veliko interesovanje za Sajam.

„Nama je najvažnije da se održi kvalitet ovog proizvoda o kome se sve zna. Tu su i prateći programi, vinarije, poljoproprivredna gazdinstva i mlekare i štandovi sa proizvodima domaće radinosti. Nadam se da ćemo već iduće godine Sajam održati u novom  sajamskom prostoru“, rekao je Zlatkov i dodao da je saham od velike važnosti za lokalnu ekonomiju.

Šta kažu ostali proizvođači

I ostali proizvođači peglane kažu da je Sajam veoma važan. Dejan Đorđević učestvuje od samog početka.

„Za pripremu peglane nema tajni, osim dobrog mesa, puno truda i ljibavi. Pravim je poslednjih 15 godina, kaže on, dodajući da ima tržišta za ovaj specijalitet.

Sa njim se slaže i Jovan Kostić iz ekipe „Drakče“, dok mladi Marko Davidović iz ekipe „Ortaci“ dodaje da je važno da ovu tradiciju nastave mladi.

„Osmi put učestvujem na Sajmnu i radimo po starinskom receptu. Ove godine na Sajmu je visok kvalitet peglane kobasice kod svih izlagača“, kaže Ljubiša Đorić iz ekipe „Profesorska“.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare