Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić u intervjuu za Jugmedia najavljuje bolje dane za Piroćance

Nove investicije i više radnih mesta

Dolazak novih investitora u Pirot u 2018. godini, oživljavanje tekstilne industrije, širenje industrijske zone i početak izgradnje hiper marketa “Lidl“, su najvažniji planovi grada Pirota, objašnjava radonačelnik ovog grada Vladan Vasić u intervju za Jugmediu.

Planovi za obnovu tekstilne industrije su veoma ambiciozni, pa se čini da će biti problema sa random snagom.

TEKSTILNA INDUSTRIJA

Krajem prošle godine obišao sam pogon tekstilne fabrike “Pirteks“ koja radi u Slobodnoj zoni Pirot. To je samo jedna od tekstilnih fabrika koje će biti otvorene u ovoj godini. U ovom pogonu radi pedesetak radnika a po planovima bugarskog investitora biće uposleno još 60 radnika u drugoj smeni. To je dokaz da se polako tekstilna industrija ponovo pokreće na mnogo većem nivou. Očekujemo da već početkom februara ove godine investitor iz Grčke u prostoru Slobodne zone otvori svoj tekstilni pogon i zaposli oko 50 radnika. Po mojim infomacijama, vlasnik italijanske firme “E Miroljo“ koji je kupio bivšu fabriku “AHA Mura Prvi maj“ u stečaju sredinom januara počeće proizvodnju u pogonima ove tekstilne fabrike a kupac planira da uposli još oko 250 radnika. Dakle, očekujemo oživljavanje tekstilne industrije u našem gradu. Radnici firme “Merkatus tekstil“ koji su radili u pogonima bivšeg “Prvog maja“ se vraćaju na svoju lokaciju gde ova firma ima svoj pogon. Mislim da ćemo imati problema da pronadjemo dovoljno tekstilnih radnika koliko će biti potrebno, pošto ima najava da će investitori uz Babušnice ovde otvoriti tekstilni pogon. Videćemo da u saradnji sa Filijalom NSZ organizujemo prekvalifikaciju odredjenog broja ljudi, ocenjuje gradonačelnik Vasić.

LIDL I INDUSTRIJSKA ZONA

Ove godine ćete uputiti javni poziv za prodaju zemljišta na lokaciji industrijske zone. Da li ima interesovanja investitora?

Ima interesovanja postojećih ali i novih investitora. Očekujemo i zvanično otvaranje fabrike iz Francuske u kojoj već radi tridesetak radnika. U ovoj godini očekujemo povećano zapošljavanja, što će uticati na kvalitet života, povećanje prihoda u gradskom budžetu, povećanje prodaje u trgovinskim objektima u gradu. S druge strane, imamo povećano intresovanje za otvaranje trgovinskih lanaca u gradu. To sve govori da u Pirotu ima više novca nego u drugim gradovima u Srbiji. Krajem prošle godine u Pirotu je otvoren market “Roda“ a početkom ove godine očekujemo početak izgradnje objekta “Lidla“. Naša je obaveza da uradimo pristupnu saobraćajnicu do te lokacije, rešimo kišnu kanalizaciju i to smo predvideli u gradskom budžetu za ovu godinu. Sledi raspisivanje javne nabavke. Konkurisaćemo kod Ministarstva privrede za opremanje nove industrijske zone na lokaciji “Vašarište“. Potrebno je da se priključi na vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu. Radimo projektnu dokumentaciju, uradili smo i parcelizaciju tog prostora i objavili javni poziv za prodaju tog zemljišta. Ponovićemo opet taj poziv. Za otvaranje pogona u novoj industrijskoj zoni već postoji interesovanje investitora. Izgradnja i obnova infrastrukture, doprinela je velikom interesovanju domaćih i stranih investitora koji žele da posluju u Pirotu.

ŠKOLE

Dobra saradnja sa Kancelarijom za javna ulaganja dala je konkretan rezultat. Dve pirotske škole su kompletno rekonstruisane i dobile potpuno novo ruho. Da li se saradnja nastavlja i koje će škole biti rekonstruisane?

Rekonstrukciju OŠ “8. Septembar” i škole “Mladost“  radili smo zajedno sa Kancelarijom za javna ulaganja i zaista su ove škole dobile potpuno novi izgled. Polako se završava i uredjenje dvorišta u školi “8. septembar“. Ove godine nas očekuje uredjenje dvorišta u OŠ “Dušan Radović“, ali ove godine će najveći radovi biti u Gimnaziji i OŠ “Sveti Sava“. Investitor je Grad Pirot a novac obezbedjuje Kancelarija za javna ulaganja. Zgrada Gimnazije je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i u veoma je lošem stanju. Potrebne su velike intervecije na instalacijama, fasadi, stolariji, podovima, dvorištu… Na listi smo Kancelarije i za obnovu Opšte bolnice Pirot . Očekujemo da se ove godine uradi projektna dokumentacija a potrebno je dosta para za njenu obnovu. Spremni smo da pomognemo. Radovi na njenoj obnovi će bitii u vrednosti oko milijardu dinara. To su velike investije za grad.

FABRIKA ZA PRERADU OTPADNIH VODA

Osim toga, i javna preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava, imaju takodje ambiciozne planove investicija. Šta biste posebno izdvojili?

To je svakako rekonstrukcija Crpne stanice Berilovac. Predvidjeno je negde oko 1,5 miliona evra. Nadam se da će javna nabavka uspeti. Nastavljamo sa uvodjenjem kanalizacione mreže u selima Izvor i Berilovac. Krajem prošle godine smo isplatili deset miliona dinara JP “Vodovod i kanalizacija“ za izgradnju prečistača otpadnih voda u selu Izvor. Očekujem da ove godine se priključe prva domaćinstva na kanalizacionu mrežu u Izvoru. Očekujemo i potpisivanje ugovora sa Nemačkom razvojnom bankom KFW o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje optadnih voda za ceo grad. Od Ministarstva fianansija dobili smo dozvolu o utvrdjivanju javnog interesa i rešili lokaciju. Spremni smo da izdamo gradjevinsku dozvolu Ako sve to uradimo, ova godina će biti više nego uspešna.

MANJAK GRADSKIH SLUŽBENIKA

Kako ćete rešavati problem zapošljavanja radnika u Gradskoj upravi i javnim preduzećima pošto i ove godine važi Uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru?

Zaposleni u Gradskoj upravi rade u lošim uslovima jer je u nekim od kancelarija 4 ili više službenika. Zbog toga ćemo pokušati da rešimo i neke prostorne probleme. Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj ćemo izmestiti iz prizemlja zgrade Gradske uprave  u Ulicu Branka

Vasić je jedini nestranački gradonačelnik u Srbiji

Radičćevića u centru grada gde imamo prostor od oko 100 metara kvadratnih. Na taj način će Lokalna poreska administracija dobiti više prostora za rad. Pored toga očekujemo preseljenje Gradske toplane u novoizgradjene prostorije Energane Senjak, čime dobijamo prostor za naše Odeljenje za urbanizam koje će biti u prostorijama pored prostorija JP za planiranje i izgradnju. Na prvom spratu naše zgrade tako dobijamo prostor za rad sa strankama. S druge strane, imamo nedostatak radne snage već dugi niz godina. Stalno pišemo zahteve Ministarstvu za lokalnu samouravu i državnu upravu za novo zapošljavanje. Nadam se da ćemo dobiti dozvolu da zaposlimo  mlade ekonomiste, pravnike, gradjevinske inženjere, arhitekte … Na taj način bi rad Gradske uprave bio efikasniji – kaže u intervjuu za Jugmedia gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

 

 

 

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Lopurda{Dinkic,jajcar,Aki,nesa karatista].To je njegova nestranacka organizacija puna kriminala.Pitanje dana kad mora poloziti racune i odgovara.Sve ce izaci na svetlost dana.

vaš komentar