Novi zakon o agencijskom zapošljavanju donosi jednake uslove rada za sve

Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj u četvrtak Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju koji ima za cilj da se uredi ova oblast i maksimalno zaštite takozvani agencijski zaposleni.

Predlogom zakona predviđeno je da će zaposlenima biti obezbeđena jednaka zarada i drugi uslovi rada (radno vreme, odsustva, odmori), bezbednost i zdravlje na radu, kao i drugi uslovi koji se primenjuju na zaposlene koje neposredno zapošljava poslodavac.

Kako se ističe u predlogu, na zahtev predstavnika sindikata, a u cilju podsticanja neposrednog zapošljavanja radnika od strane poslodavaca, ograničena je mogućnost ustupanja zaposlenih preko Agencija na 10 odsto u odnosu na ukupan broj neposredno zaposlenih kod poslodavca korisnika, a imajući u vidu dosadaššnju praksu otpušštanja zaposlenih po osnovu višška i njihovog ponovnog angažžovanja preko agencija pod znatno nepovoljnijim uslovima rada.

Manji izuzetak od ovog ograničenja propisan je za poslodavce koji imaju manje od 50 zaposlenih. To je ujedno i bio najveći predmet sporenja socijalnih aktera u toku rasprave o nacrtu zakona.

Da bi se sprečilo kontinuirano angažovanje zaposlenih na određeno vreme kod istog poslodavca propisano je da Agencija ne može da ustupi zaposlenog na određeno vreme koji je prethodno bio u radnom odnosu na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika neposredno ili preko iste ili druge Agencije u ukupnom trajanju dužem od 24 meseca, osim u slučajevima kada je rad na određeno vreme kod poslodavca korisnika dozvoljen u dužžem trajanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapoššljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Republici Srbiji je zaključno sa septembrom 2018. godine bilo 111 registrovanih agencija za zapošljavanje.

U praksi, zaposleni agencije zaključuju ugovore o radu na određeno vreme ili ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa određenim licima, a za potrebe rada kod drugih pravnih lica i preduzetnika, navodi se u Predlogu zakona.

Ovako radno angažžovana lica preko agencije za zapošljavanje su u svojevrsnom diskriminisanom položaju u odnosu na zaposlene kod poslodavca korisnika. Tako se dolazi do situacije da ustupljeni radnici nemaju odgovarajuća prava koja proističu iz radnog odnosa kao ššto ih imaju zaposleni kod istog poslodavca.

Prema podacima ankete o radnoj snazi iz 2016. godine, oko 45 odsto zaposlenih preko agencija je imalo neto mesečnu zaradu nižu od 25.000 dinara, nasuprot približno 41 odsto kod svih zaposlenih.

Ciljevi ovog zakona su, između ostalog, zaštita i unapređenje uslova rada radno angažovanih lica u svrhu ustupanja zaposlenih drugim subjektima korisničkim preduzećima i izjednačavanje u pogledu osnovnih uslova rada sa zaposlenim kod poslodavca korisnika (zarade, radno vreme, odmori, odsustva, bolovanja i sl.), usklađivanje sa međunarodnim standardima, suzbijanje „sive ekonomije”, odnosno smanjenje rada na „crno”, nelojalne konkurencije u oblasti rada….

U Savezu samostalnih sindikata Srbije za Tanjug kažu da je i najveći problem u dijalogu u vezi ovog zakonskog rešenja bila upravo takozvana “kvota” i da, iako je definisana na 10 odsto, predviđene su i alternative i ustupci.

„Po njima ispada da može da ih bude znatno više i smatramo da to nije prihvatljivo“, kaže Zoran Mihajlović iz tog sindikata.

Sindikati su, kaže, tražili i bankarske garancije za osnivanje agencije jer, ističe, samo velike agencije mogu biti “ozbiljni igrači” i garantovati osvarivanje svih prava radnicima jer je bilo brojnih zloupotreba.

Takođe, važno je da se omogući da posle dve godine radnici angažovani ovako mogu da pređu iz određenog u neodređeni radni odnos, jer ako se to ne desi izgubiće se institut zaposlenih na neodređeno vreme, kaže Mihajlović i dodaje da je važno da se ova oblast uredi.

Foto: Pixabay

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • Zapošljavanje preko agencije je zgodna prilika za poslodavce da dodju do adekvatnih kadrova ali je poželjno da u toku angažovanja preko agencije budu što adekvatnije plaćeni prema uloženom naporu u toku rada. Bitno je da zaposleni već raspolaže radnim iskustvom i da malim obukama može u potpunosti da ostvari dobre i što bolje radne rezultate.

  • Пола ЕПС-а је запослено преко агенција које перу паре за главне. За исти посао радник преко агенције прима дупло мању плату у односу на оног који је запослен регуларно.

vaš komentar