O životu migranata na jugu Srbije: Fokus na obrazovanje dece

S ciljem predstavljanja svih usluga dostupnih migrantima smeštenim u Prihvatnom centru u Vranju i negovanja dobre saradnje sa lokalnim medijima u sredinama u kojima se nalaze prihvatni i centri za azil, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije organizovao je danas posetu Prihvatnom centru Vranje.

Komestarijat je na ovaj način omogućio novinarima da se upoznaju sa svim segmentima života migranata u Vranju. U okviru posete, održan je sastanak sa temom “Aktuelna dešavanja na polju migracija u RS”.

Predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije RS Svetlana Palić, zahvalila se medijima na jugu Srbije na doborj saradnji i istakla značaj lokalnih medija u izveštavanju za vreme migrantske krize, kao i u toku procesa integracije.

Veoma smo zahvalni lokalnim medijima što su od početka migrantske krize 2015. godine, pa sve do danas doprineli da se atmosfera tolerancije prema migrantima lokalnog stanovništva održi I širi. Dugujemo veliku zahvalnost lokalnim medijima na tome, jer ne samo što su sve to podržavali nego su uspeli da održe taj nivo u situaciji koja se bitno promenila. Boravak migranata nije samo prolongiran u Srbiji, nego se i u okruženju širi sasvim druga atmosfera prema njima, a mi smo u Srbiji uspeli to da očuvamo zahvaljujući nacionalnim medijima, ali smo prepoznali veliku važnost i lokalnih medija”, istakla je Palić.

U fokusu je, kako kaže, obrazovanje dece i njihov polazak u školu.

Dvadeset šestoro dece krenulo je u dve osnovne škole u Vranju, a u celoj Srbiji 348 đaka. Od toga imamo 40 predškolaca, a u Vranju ih je dvoje, kao i dva srednjoškolca”, rekla je Palić i dodale da je Prihvatni centar za migrante u Vranju jedan od najlepših i najboljih.

U Prihvatnom centru za migrante u Vranju trenutno borave 182 migranta, a kapacitet je 220 mesta. Većina njih su porodični ljudi iz Iraka, Sirije, Avganistana, Irana i mali broj njih je iz Pakistana.

Sastanak kome su prisustvovali Lazar Velić i Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije RS (KIRS), organizovan je u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.