Odbornici umanjuju porez seoskim domaćinstvima

Oko 6.000 domaćinstava u niškom kraju koja su proteklih meseci dobila višestruko uvećana poreska rešenja na imovinu zbog promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, mogla bi uskoro da odahnu jer je grad Niš najavio promenu odluke o odredjivanju vrste zemljišta za utvrdjivanje poreza na imovinu.

Ta odluka će se naći pred odbornicima Skupštine grada u utorak, 22. avgusta, a njom je predvidjeno da se gradjevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, za potrebe utvrdjivanja poreza na imovinu smatra poljoprivrednim zemljištem.

Ne mali broj domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a medju njima je bilo i onih koji su ove godine u odnosu na prošlu trebalo da plate čak 85 puta veći porez na imovinu.

Najdrastičniji primer je domaćinstvo iz Donjeg Medjurova kome je prošle godine stiglo poresko rešenje na 1.700 dinara, a ove godine iznosi čak 146.000 dinara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša izjavio da aktuelna vlast nije krivac za drastično uvećanje poreza žitelja prigradskih naselja i sela, i da uzrok treba tražiti u izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je prethodna gradska vlast usvojila 2011. godine.

Prethodna vlast je usvajajući GUP napravila značajno veći obuhvat gradjevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog. Katastar je sada isporučio rešenja u kojima u selima umesto poljoprivrednog imamo gradsko gradjevinsko zemljište„, rekao je on.

Bulatović je na poslednjem zasedanju gradske skupštine, pre deset dana, najavio da grad traga za rešenjem problema jer, kako je istakao, „radi se o zaista velikim iznosima„.

B.Ljubisavljević