Odgovori predsednika opštine Vlasotince na pitanja iz otvorenog pisma

Posle intervjua JuGmedie s predsednikom opštine Vlasotince Bratislavom Petrovićem o mogućim trajnim rešenjima za višedecenijski problem snabdevanja vodom za piće stanovnike te opštine, otvorenim pismom reagovalo je Udruženje „Princip“ i zahtevalo odgovore na niz pitanja.

Preko redakcije JuGmedie stigao je odgovor od predsednika Petrovića kojeg u celosti prenosimo.

Bratislav Petrović, predsednik opštine Blasotince:

Uvažavajući brigu građana za problem vodosnabdevanja koji nas sve muči, sa zadovoljstvom ću odgovoriti na pitanja postavljena u otvorenom pismu.

 1. Koliko ste platili naručeni projekat instituta „Jaroslav Černi“ za izradu Studije opravdanosti sa Generalnim projektom trajnog vodosnabdevanja opštine Vlasotince za period 2018 – 2035. godine?

Podaci o vrednosti ugovorenih usluga za izradu Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom trajnog vodosnabdevanja opštine Vlasotince za period 2018-2035 godina, javno su objavljeni na linku:

http://portal.ujn.gov.rs/Dokumenti/DodelaUgovora.aspx?idd=2009569&idp=1990297&vz=2

Predmetne usluge su plaćene 2,9 miliona dinara bez PDV, odnosno 3,48 miliona dinara sa obračunatim PDV.

 

 1. Da li je Studija gore pomenutog instituta usvojena na skupštini opštine Vlasotince?

Predmetna Studija sa Generalnim projektom je shodno čl. 113. Zakona o planiranju i izgradnji („Sl. glasnik RS“, br. 72/09,….i 83/18), naručena i izrađena  radi donošenja odluke o opravdanosti ulaganja u prethodne radove za izradu projektno-tehničke dokumentacije   na rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih objekata za vodosnabdevanje  opštine Vlasotince.

Prethodna studija opravdanosti i Generalni projekat  predstavljaju tehničku dokumentaciju koja  se  shodno nadležnostima  Skupštine opštine  iz  čl. 32. Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. glasnik RS“, br. 129/07,….i 47/18) i čl. 40. Statuta opštine Vlasotince („Sl. glasnik grada Leskovca“, br. 6/19), ne usvaja od strane Skupštine opštine, već Skupština opštine usvaja samo prostorne i urbanističke planove, odnosno  prostorni i urbanistički plan i program uređivanja građevinskog zemljišta.

 1. Koja je cena izrade vodozahvata sa reke Bistrice, predloženog tim projektom http://jkpvodovodvlasotince.com/wp-content/uploads/2021/03/GNP%20Vlasotince%20knjiga%201.pdf?_t=1616402052 strana 48.

Na strani 48.  Generalnog projekta  je dat opis varijanti za vodosnabdevanje opštine Vlasotince, razmatranih  u Idejnom rešenju  snabdevanja  vodom opštine Vlasotince, izrađenog 1987 godine od strane „Energoprojekta“ Beograd.

Ovim dokumentom  (iz juna 1987 godine), za izgradnju samo vodozahvata na Bistričkoj reci je naveden iznos od 29.528.660,00 dinara, dok je za varijantu sistema za vodosnabdevanje  sa vodozahvatom na Bistričkoj reci, postrojenjem za preradu vode u Vlasotincu (za dve faze izgradnje ) i cevovodom prečnika 400mm od vodozahvata do postrojenja za preradu vode,   u dužini od 9200 metara, naveden iznos od 1.931.564.750,00 dinara.

 

 1. Ko su Vaši stručni saradnici i koje su njihove stručne kvalifikacije, koji su predložili povezivanje vlasotinačkog vodovoda na vodo sistem „Barje“?

Obaveza lokalne vlasti je da predlaže rešenja problema, čiju opravdanost potom procenjuju stručni ljudi u različitim oblastima i institucijama. Predlog ove vlasti je zajednički projekat Rekonstrukcije vodozahvata, cevovoda, crpne  stanice, fabrike vode i aleternativnog cevovoda sa regionalnog vodosistema Barje.  Pre toga potrebno je usaglasiti planska dokumenta, kao i izvršiti ozakonjenje objekata za koje postoje građevinske, ali ne i upotrebne dozvole (prevashodno se misli na fabriku vode puštenu u rad pre više od 25 godina bez dobijene upotrebne dozvole).

 

 1. Da li ste glasali o tom predlogu priključenja na VS „Barje“ na skupštini opštine Vlasotince i kada?

Skupština opštine Vlasotince se nije izjašnjavala o predlogu priključenja na regionalni vodosistem „Barje“, s obzirom na jasno definisane nadležnosti  Skupštine opštine u   čl. 32 Zakona o lokalnoj samoupravi i čl. 40. Statuta opštine Vlasotince.

 

 1. Da li je opština Leskovac razmatrala mogućnost priključenja našeg vodovoda na VS „Barje“, kada i koji su zaključci?

U skladu sa odredbama Zakona o komunalnim delatnostima („Sl. glasnik RS“, br. 88/11,….i 95/18) i Odluke o određivanju komunalnih delatnosti od opšteg interesa na teritoriji grada Leskovca („Sl. glasnik grada Leskovca“, br. 50/16), komunalne delatnosti u oblasti vodosnabdevanja su poverene JKP „Vodovod“ Leskovac, koje je i nosilac javnih ovlašćenja za izdavanje tehničkih uslova  mogućnosti priključenja  vodovodnog sistema opštine Vlasotince na regionalni vodosistem Barje, tako da  će uslove  o mogućnosti priključenja biti  izdati u toku izrade investicione i tehničke dokumentacije od navedenog nosioca javnih ovlašćenja.

 

 1. Koji su troškovi takvog poduhvata, uzevši u obzir ponovnu izradu projektne i planske dokumentacije, eksproprijacije zemljišta trase novog sistema, troškovima izrade i ostalim pratećim troškovima, poput izrade potisnih crpnih stanica, povezivanja na elektroenergetski sistem, cene struje i slično?

U ovom trenutku, povezivanje  postojećeg sistema vodosnabdevanja opštine Vlasotince  na regionalni vodovodni sistem Barje, za alternativno vodosnabdevanje u slučajevima akcidenata  na vodovodnom sistemu opštine Vlasotince, je u fazi predloga ideje kapitalnog projekta. Dalje faze razrade će biti urađene na osnovu investicione dokumentacije koja je propisana Uredbom o kapitalnim projektima („Sl. glasnik RS“, br. 51/19), tako da će procenjeni troškovi  ukupnih finansijskih sredstava neophodnih za sprovođenje svih faza projektnog ciklusa, odnosno troškova vezanih za pripremu predloga ideje kapitalnog projekta, razradu predloga ideje kapitalnog projekta, sve troškove u vezi sa izradom tehničke dokumentacije, troškove pribavljanja zemljišta i duge administrativne troškove uređenja imovinsko-pravni odnosa, kao i troškove pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta, troškove izgradnje, odnosno nabavke radova, dobara i usluga za implementaciju kapitalnog projekta, biti utvrđeni propisanom investicionom i tehničkom dokumentacijom.

 

 1. Koji je predviđeni rok završetka radova?

Rokovi za završetak radova se mogu proceniti samo nakon izrade sve potrebne investicione i tehničke dokumentacije.

 

 1. Koliko vremena će da prođe dok se raspišu tenderi i prihvati nečija ponuda?

Tender za izbor izvođača će biti raspisani u najkraćem mogućem roku po  izdavanju građevinske dozvole i obezbeđivanja finansijskih sredstava.

 

 1. Koliko će da košta građane Vlasotinca nova voda (jer neko će morati da plati dalje održavanje sistema)?

Ekonomska cena vode sa regionalnog sistema Barje će biti razmatrana  investicionom i tehničkom dokumentacijom i jedan je  od parametara u proceni ekonomske opravdanosti, predmetne ideje kapitalnog projekta.

 

 1. Da li upoznati sa problemom smanjenja količine vode u VS “Barje“, jer u njihovom izveštaju iz 2019. godine piše sledeće: „U poslednje dve godine, više je nego primetan znatan pad nivoa akumulacije u toku letnjeg i jesenjeg perioda, za čak više od 4 m. Usled ovako niskog nivoa vode, velike količine mulja koje se nalaze na ulivnom delu, ispiranjem se transportuju i premeštaju u donji deo akumulacionog prostora zbog čega se izgubilo oko 1km akumulacije.“ https://tinyurl.com/4w5jdx8a (str.21). U istom se danje preporučuje očuvanje starih arteških bunara iz kojih se Leskovac ranije snabdevao vodom.

 

Predlog povezivanja postojećeg sistema vodosnabdevanja opštine Vlasotince na regionalni vodovodni sistem „Barje“ je dat samo za alternativno vodosnabdevanje opštine Vlasotince u slučajevima elementarnih nepogoda ili akcidentnih situacija na objektima vodovodnog sistema opštine Vlasotince, a ne kao primarni sistem vodosnabdevanja.

Procene radnog veka akumulacije Barje i opravdanosti povezivanja postojećeg vodovodnog sistema opštine Vlasotince na regionalni vodosistem Barje, biće predmet analiza referentnih ustanova, kojima će se poveriti izrada investicione i tehničke dokumentacije.

 

 1. Da li upoznati sa testiranjima kvaliteta vode na samom vodozvorištu iz kojeg se snabdeva VS „Barje“, jer u istom izveštaju, strana 23. stoji: “Kao direktna posledica toga primetna je promena u strukturi fitoplanktona (pojačano prisustvo modrozelenih algi, tzv. cijanobakterija), pomor školjki u priobalnom (litoralnom) delu akumulacije, ali i promena u hemizmu vode, gde dolazi do povećanja TOS-a (totalnog organskog ugljenika), koji je prvi indikator povećanog organskog zagađenja, ali i promena u režimu koncentracije i saturacije kiseonika po svim dubinama akumulacije.“

 

Ukoliko su stručne službe JKP Vodovod Leskovac uočile pojave eutrofikacije vode akumulacije Barje, pojave cijanobakterija i toksina cijanobakterija u vodi, bez mogućnosti prerade vode u takvim slučajevima, onda će u postupku izrade investicione i tehničke dokumentacije, biti  dato mišljenje o postojanju navedenih rizika.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

 • Gospodine predsedniče, niste odgovorili na pitaanje novinara koje je glasilo,citiram : “Koji su Vaši stručni saradnici i koje kvalifikacije imaju”. Zašto niste konkretno odgovorili na pitanja? Znamo da vas okruzuju nepismeni(sa kupljenim diplomama,ako i to uopste imaju), ali priznajte da se gledaju samo lični interesi preduzetnika koji su uništili ovu divnu varoš. Vlasotince ima i previše potencijala,turističkog ispred svega,ali pošto ni sadašnja kao ni predhodne vlasti nisu rešile ovaj problem, sumnjam da će se ovaj ozbiljan problem rešiti,ili je unapred plaćen onaj bager koji je radio ispred mlina,čini mi se….ostatak priče znamo i sami. Nakotilo se po opštini raznih nepismenjakovića koji su pametno samo da sebe i da svoje obezbede na drzavnim jaslama. Ne trebaju polupismeni PREDUZETNICI da vode ovu varoš, ali mnogo toga polako izlazi na videlo….najbolje se vidi NOĆU, ko sa kim i ko je preko koga došao….
  Ima i ovde obrazovanih ljudi koji apsolutno sve znaju.

 • Zbog čega na konkursu nećete da primite doktoranta Ekonomskog fakulteta u Nišu već primate osobu sa kupljenom diplomom u 50 i kusur godina?

vaš komentar