Odražana prva međunarodna Rotari konferencija u Leskovcu

LESKOVAC – Minule subote u Leskovcu je održana Prva međunarodna Rotari konferencija, koja je okupila  rotari klubove duž trase plovnog puta Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnike društvenog i političkog života Leskovca, predsednike nacionalnih sekcija Međudržavnog komiteta Srbije i Makedonije.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Republičke agencije za prostorno planiranje.

Na konferenciji su prezentovani razni aspekti višedimenzionalnosti projekta izuzetne strateške važnosti.

Ispred Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja obratio se dr Milan Punišić, koji je kroz prezentaciju, upoznao učesnike skupa sa ulogom nadležnih ministarstava Republike Srbije,  prilikom realizacije projekta.

Realizacijom ovog projekta, pored plovidbe, koja je ujedno najstariji i najjeftiniji vid transporta,  istovremeno se podstiče i  ekonomski i društveni razvoj, rešava se problem navodnjavanja i poplava,  umanjuje se negativni trend migracija seoskog stanovništva, ostvaruje se  pozitivan uticaj na očuvanje vodenih potencijala i zaštitu životne sredine.

Rotari klubovi su izrazili spremnost za javno zagovaranje ideje izgradnje kanala i s tim u vezi su se saglasili da konstituišu Asocijaciju Rotari klubova u okviru koje će delovati na popularizaciji ideje stare više od jednog veka, kroz umrežavanje sa drugim relevantnim subjektima iz zemlje i inostranstva. Izgradnjom kanala, po mišljenju rotarijanaca postigle mnoge prednosti, koje bi se ogledale u stimulisanju i unapređenju celokupnog privrednog i društvenog života naše zemlje, razvoja međunarodne i ekonomske saradnje.

Učesnici Konferencije ,  u završnom delu,  potpisali su  Deklaraciju o podršci Rotari klubova izgradnji pomenutog projekta, navodi se u saopštenju Rotarijanaca

(Kraj)