Održana prva sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština Saveza gradova i opština Srbije

U sedištu SKGO danas je održana prva, konstitutivna sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština Saveza gradova i opština Srbije kojom je predsedavao Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca na kojoj je konstituisano Predsedništvo SKGO-a. Za zamenika predsednika izabrana je opština Šid i predsednik opštine Zoran Semenović.

Pored toga, na današnjoj sednici potpisan je godišnji Akcioni plan sa ambasadom Republike Francuske u Republici Srbiji i predstavljen projekat „Eko-opština“.

Tim povodom predsednik SKGO Goran Cvetanović rekao je da sarađuju sa Ambasadom Francuske dugi niz godina, a potvrda ovog partnerstva se naročito ogleda u zajedničkim aktivnostima sa Odsekom za saradnju i delovanje u oblasti kulture koji posebno zastupa principe decentralizovane saradnje i stvara uslove za uspostavljanje partnerstava između lokalnih samouprava naše dve zemlje.

Posebnu podršku pruža u procesu EU integracija i međunarodne saradnje.

„Od 2009. godine realizuje se Program međunarodnih volontera u SKGO, gde SKGO ima na raspolaganju jednog koordinatora koji se bavi saradnjom francuskih i srpskih opština. U okviru podrške koju Francuska pruža Srbiji u procesu EU integracija, Služba za saradnju Ambasade Francuske nastoji da omogući da se realizuju projekti između srpskih i francuskih opština što iz fondova ministarstava Francuske, tako i kroz konkurisanje na evropske fondove“, kazao je Cvetanović.

Dodao je da Ambasada i SKGO takođe motivišu jedinice lokalne samouprave da se uključe u saradnju sa francuskim opštinama i nastoje da uspostave odgovarajuće kontakte sa potencijalnim partnerima u Francuskoj.

Prvi savetnik ambasade Francuske Fatih Ačkal rekao je da su ciljevi ovog projekta nagrađivanje dobrih inicijativa gradova i opština u Srbiji u pravcu održivog razvoja gradova i opština, podsticanje razmene dobre prakse između Srbije i Francuske, te osnivanje međunarodne platforme za razmenu između lokalnih zajednica, preduzeća, donatora, udruženja.

Naveo je da postoji 5 kategorija i to: održivo upravljanje vodom, kao i otpadom, zatim energetska efikasnost, pametni gradovi i kategorija ekoopština u školama, kao i 4 seminara prilagođena srpskim lokalnim zajednicama koji se tiču deponije i reciklaža, pametnog osvetljenja, energetske efikasnosti javnih zgrada…

 

Prvi savetnik ambasade je dodao da je konkurs namenjen svim gradovima i opštinama u Srbiji i to za dve kategorije – manje od 40 hiljada stanovnika i više od 40 hiljada stanovnika, gde se mogu prijaviti za jednu ili više kategorija.

Na današnjoj sednici, takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji između SKGO i Republičkog zavoda za statitstiku.

Govoreći o toj temi, predsednik Cvetanović rekao je da potpisivanjem današnjeg Sporazuma o saradnji stvaraju okvir za dodatno unapređenje njihove saradnje radi boljeg korišćenja dostupnih statističkih podataka i pružanja podrške gradovima i opštinama u svim oblastima od značaja za njihov razvoj.

Kroz sprovođenje ovog sporazuma između ostalog, radiće zajednički na jačanju lokalnih administrativnih kapaciteta i dati podršku procesima odlučivanja na lokalnom nivou i efikasnijem korišćenju statističkih podataka od strane donosilaca odluka na lokalnom nivou.

„Naša saradnja, će počivati na razmeni iskustava i znanja i na definisanju i sprovođenju zajedničkih aktivnosti, a sve u cilju pružanja podrške jedinicama lokalne samouprave u svim oblastima od značaja za razvoj lokalne samouprave“, kazao je on.

Skupu se obratio i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević koji je izrazio zadovoljstvo što se Sporazum o saradnji potpisuje na prvoj, konstitutivnoj sednici Predsedništva kojim predsedava grad Leskovac i dodao da RZZS tradicionalno ima odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama u velikom broju aktivnosti.

„Zavod za statistiku vidim kao ključnog igrača u zvaničnom dijalogu između zvanične statistike i donosioca odluka. Upravo Republički zavod za statistiku u međunarodnim krugovima jedan je od pokretača ideja o sistemu podrške odlučivanju. Upravo ovaj sistem će u narednom periodu značajno unaprediti saradnju između Zavoda, lokalnih samouprava i SKGO“, istakao je Kovačević.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 komentara

 • Da pretekne jedno 5+ komentara koji će da pitaju na kom je jeziku gradonačelnik komunicirao sa predstavnicima Francuske i da kažem da je mnogo bitnije šta taj čovek radi za Leskovac, na polju da bude vidjen, učestvuje u saradnji na nivou države i van njenih granica u projektima koji će doprineti boljem životu leskovčana.

  0
  0

 • Ovaj veliki uspeh koji je Leskovac postigao i to sto je izabran medju svim lokalnim samoupravama da predsedava SKGO-a pokazuje da napori da se rad lokalne samouprave poboljsa nisu ostali neprimeceni.

  0
  0

 • Biti predsednik SKGO-a je velika cast. To je rezultat svega ostvarenog na lokalnom nivou a i promovise dalji razvoj principa dobre uprave u radu lokalnih vlasti. Leskovac je poslednjih godina počeo drastično da se menja na bolje, mnogo se radi i gradi i to je prepoznato od strane onih koji donose odluke o tome ko će predvoditi SKGO u narednom periodu. Svaka čast gradonačelniku Leskovca i mnogo uspeha u daljem radu.

  0
  0

 • SKGO je izuzetno znacajna za razvoj svih gradova i opstina Srbije jer implementira i sprovodi akcione planove, konkretno godisnji akcioni plan sa ambasadom Republike Francuske i projekat Eko-opstina, koji doprinose unapredjenju kvaliteta u svim oblastima zivota i uspostavlja saradnju izmedju lokalnih samouprava dveju drzava.Dr Goran Cvetanovic svojim velikim radom i pokazanom energijom zasluzuje da vodi jednu ovako znacajnu organizaciju.

  0
  0

 • Grad Leskovac raste u očima svih gradjana kako u Srbiji tako i u okruženju.

  0
  0

 • Gradonacelnik dr Cvetanovic na mestu predsednika SKGO svojom energijom i saradnjom sa ambasadom Republike Francuske, kao i implementacijom programa Eko-opstina, mnogo doprinosi uspesnom radu ove znacajne organizacije, povezivanju lokalnih samouprava i unapredjenju zivota gradjana, jednom recju prava osoba na pravom mestu.

  0
  0

 • Potpisivanje sporazuma je od znacaja za nasu lokalnu samoupravu jer ce se povecati vidljivost nase lokalne samouprave, informisanost o trendovima a takodje i razmena iskustava u svim oblastima sa drugim jedinicama lokalne samouprave.

  0
  0

 • Saradnja koju je grad Leskovac imao sa ovim udruzenjem je pomogla oko implementacije mnogih dobrih resenja u praksi. Sada kad je gradonacelnik predsedavajuci moze se ocekivati samo jos bolja slika o masem dragom gradu i jos bolja saradnja u sektorskom delovanju.

  0
  0

vaš komentar