Opštine na jugu unapredile dobro upravljanje koristeći iskustva iz Švajcarske

Trideset četiri lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije su uz podršku Vlade Švajcarske i Evropske unije (EU) napravile važne korake na polju dobrog upravljanja kako bi bile uređenije, bolje regulisane, ravnopravnije, transparentnije uz više učešća i uključenosti građana i građanki u lokalnim zajednicama, poručeno je sa skupa „Dobro upravljanje na lokalnom nivou“ koji je organizovao razvojni program Evropski PROGRES.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji kazala je da je Švajcarska ubeđena da razvoj jedne zemlje u mnogome zavisi od toga kako se njome upravlja i zato pruža podršku Srbiji i njenim lokalnim samoupravama u razumevanju i primeni principa dobrog upravljanja.

Mi smo tokom poslednjih 15 godina značajno ulagali u prenošenje naših znanja i iskustava ali tako da odgovaraju lokalnom kontekstu, a kada lokalne samouprave primene te principe u svakodnevnom radu, onda građani i građanke žive kvalitetnije uz unapređene javne usluge“, dodala je Ursula Lojbli.

Tako su 22 opštine uspostavile institucionalni okvir, odnosno formirale stručne centre za dobro upravljanje, a 27 predstavnika i predstavnica lokalnih vlasti su prošli obuku o primeni pet principa dobrog upravljanja u praksi i tako postali trajni resurs za budući održivi razvoj.

Predstavljajući postignute rezultate navedeno je da je 13 opština kroz usvajanje ili reviziju 21 regulative sprovelo reforme lokalnog upravljanja koje između ostalog uključuju unapređenje transparentnosti, planiranja, odgovornog upravljanja ljudskim resursima, kao i javnom imovinom, dok je 16 infrastrukturnih projekata uspešno realizovano kroz usvajanje politika i propisa na lokalnom nivou.

Aktivna uloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i podrška koju dobijamo od Evropske unije i Vlade Švajcarske predstavljaju ključ za reformu sistema javne uprave,  i mi smo  tokom prethodne tri godine implementacije plana za reformu upravo zahvaljujući toj podršci uspeli da sve zadatke postavljene na centralnom nivou, dovedemo do krajnjih korisnika, odnosno građana u lokalnim samoupravama“, rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Bošnjak je dodao da se najavljena nova podrška Vlade Švajcarske u oblastima lokalne uprave uklapa u pisanje novog plana za reformu javne uprave.

Navodeći da je uvođenje principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou bio pravi pionirski poduhvat pre sedam godina kada je Vlada Švajcarske počela da podržava ovaj proces u lokalnim samoupravama na jugu zemlje, Grem Tindal menadžer programa Evropski PROGRES istakao je da je dobro upravljanje važan uslov i suštinski element u naporima svih društava da postignu održiv društveno-ekonomski razvoj, zasnovan na demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima.

Zadatak nije bio lak jer razumevanje i primena principa dobrog upravljanja zahteva posvećenost svih zainteresovanih strana i podrazumeva proces promene u ponašanju ljudi koje postepeno vode ka promenama u društvu na dobrobit svih građana i građanki“, rekao je Tindal.

Na skupu su predstavljeni i primeri dobre prakse primene dobrog upravljanja u opštinama Vlasotincu, Bojniku i Babušnici, dok je Maida Kasumović, načelnica odeljenja za privredu i razvoj u opštini Sjenica istakla da se kroz sveobuhvatni program obuke o dobrom upravljanju učilo od najboljih i da su se stvorile solidne osnove za dalje unapređenje dobrog upravljanja.

Predstavnicama i predstavnicima lokalnih samouprava koji su učestvovali u programu izgradnje kapaciteta koji se sastojao iz šest radionica posvećenih principa dobrog upravljanja, odgovornosti, transparentnosti, učešću, nediskriminaciji i efikasnosti, i njihovoj primeni u praksi, uručeni su sertifikati o završenoj obuci.

(Kraj)

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 komentara

  • Sve Švajcersko je najbolje, pa tako i mi trebamo da primenimo švajcerski recepis. Jednom mi nije bilo dobro u glavi pa sam primenio medikamnetni zahvat švajcerske medecine i odmah mi je laknulo, sade sam ko nov. Eh…

  • Dobra uprava podrazumeva profesionalca koji zna svoj posao. 90% radnika u opstini Lebane ne obavlja svoj posao vec to rade familija i porodica, gorana dzavtica, Bobana Sumara po uGOVORU O DELU. TU su njihovi pobratimi, kumovi i po neki dupe-uvlakac. Dakle na delu je otimacina radnih mesta i demonstracija neznanja. Cujem da su neka sela preplavila ostinska resenja gde se nalaze obustava gradnje objekata koji su sazidani pre 30-40 godina. medju gradjanima totalna panika. ZNATE sta je hit. OVA resenja je potpisao gradjevinski inspektor koji preko 20 godina zivi u opstinskom stanu koji je bespravno uzurpirao. Da Goran DZAVTIC je preuzeo opstinu Lebane.

    • Ti objekti koje je resenje procesuiralo, dali smeju da se krece, i dali smemo da ukljucimo usisivace da pokupimo prasinu.

  • Jeste, otimaju radna mesta i placaju radnike koji su legalno zaposljeni i trenutno nista ne rade. Uzeti mesto nacelnika, rukovodioca, uredu, ali obracunski radnici,blagajnik,likvidator,portir, i tako dalje. Podsecam da je na snazi uredba o zabrani zaposljavanja u opstinama, ali u opstinu Lebane nema vise mesta stolica da se spusti. DZavtici i Sumarovi ko da im je svaki dan slava u zgradu opstine.

  • Ja sam iz Lebana i nasa uprava radi po sistemu dok sam tu ima da bude. Nacelnica sama vozi opstinski dzip i napravi stetu 1500 EVRA. Dzavtic ko pravi pravcijati gospodar, ako mu ne cistis perut, totalno si nadrljao.

vaš komentar