Organski pirotski kačkavalj i beli sir, novi proizvodi Mlekarske škole

Šire paletu proizvoda koje nude tržištu

Ilustracija Foto: Ilija Pejčić Lika

Organski pirotski kačkavalj od kravljeg mleka sa geografskog oznakom imena i porekla i organski beli sir od kravljeg mleka, novi su organski proizovodi nastali u radionici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ u Pirotu. Na ovaj način Mlekarska škola širi svoju paletu proizvoda. U školi je organizovana prezhentacija i degustacija novih proizvoda.

“S obzirom na sve potencijale koje pruža Stara planina, odlučili smo se za organsku proizvodnju. Pre dve godine počekli smo proizvodnju organskog ovčijeg kačkavalja. Poljoprivredna gazdinstva su prepoznala koristi od organske proizvodnje ipočeli da proizvode i organsko kravlje mleka. Škola kao edukativna ustanova je primer drugim mlekarama u gradu i drugim gradovima“, rekao je direktor škole Nenad Đordjević.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Prema njegovim rečima direktora , u radionici škole dnevno se preradi maksimalnih 5,5 tona mleka.

„Od nedavno se ponovo otkupljuje i ovčije mleko. U radionici škole decenijama se proizvodi i pirotski kačkavalj. Od pre nekoliko godina u radionici proizvodimo ovaj delikates sa oznakom geografskog porekla, posle zaštite koju je uradio Grad Pirot sa školom i Poljoprivrednim fakultetom“, rekao je Đordjević.

Prema rečima profesora Aleksandra Mančića, razlika u tehnologiji proizvodnje ne postoji ali da mleko mora da bude organsko.

Foto: Ilija Pejčić Lika

“Prati se zemljište i livade za ispašu ovaca i goveda. Posle pet godina praćenja dobija se sertifikat za proizvodnju organskog mleka. Svake godine se proverava kvalitet mleka i ishrane koja se daje kravama i ovcama i obavlja se postupak resertifikacije tog mleka. Trenutno nema dovoljno proizvođača. Ovo su prvi koraci, posebno u proizvodnji kravljeg mleka. Proizvodi su obeleženi markicom zaštićenog proizvoda i oznakom za organski proizvod“, rekao je Mančić.

Kačkavalj je jedan od brendova Pirota i lokalna samouprava podržava svaku inicijativu ove škole.

Foto: Ilija Pejčić Lika

“Pirotski kačkavalj je drugačiji i kvalitetniji u odnosu na druge ovakve proizvode. Paralelno sa turizmom razvijamo i gastronomiju. Kad je reč o organskoj proizvodnji neminovno je da će doći period kada ćemo morati svi, od lokalne samouprave preko države i IPARD fondova, mnogo više da obrate pažnju na organsku proizvodnju. Ona je u manjem obimu, ali je mnogo profitabilnija. Isplativija je za onog ko postigne standarde za organsku proizvodnju”, rekao je, pored ostalog, zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare