Pita potpečenica i solen zeljanik na meniju Stanče Stojmenović

Kad god Stanče Stojmenović iz sela Pavlovac, kod Vranja, spremi svojim ukućanima pitu potpečenicu od kukuruznog brašna onda cela njena kuća zamiriše na staro Vranje. Ovaj miris pogotovo vole njeni ukućani, pa se otuda odmah sjate oko stola kad je onako vrelu i sočnu iznese pred njih.

Ovu pitu naša sagovornica i danas sprema po receptu svoje majke. Prema plehu u kome peče ovu pitu ona određuje i količinu namirnica koje će da upotrebi za njeno spremanje.

“Tako su radile sve žene u ono staro vreme jer tada u kući nisu imale vagice za merenje namernica”, kaže Stanče.

Otuda ona za pleh u koji želi da peče ovu pitu obično pripremi negde oko pola kilograma kukuruznog brašna, šest kašika belog brašna, jednu kašičicu soli, jedno pecivo, pola kilograma tvrdog sira i litar mlake vode.

“U mlaku vodu najpre stavim so i pomešam sa kukuruznim brašnom, a onda dodam belo brašno i na kraju pecivo i opet sve to lepo sjedinim kašikom”, priča Stanče ističući da je ovako umućena masa gotova kada bude malo gušća od one koja se priprema za palačinke.

Kada se masa za pitu pripremi, onda je po njenim rečima, treba ostaviti sa strane da odstoji, a za to vreme u posebnu posudu treba otopiti mast za premazivanje tepsije i same pite.

Proces spremanja ove pite ona počinje tako što tepsiju namaže mašću, a potom kutlačom preko nje prelije jedan sloj umućenog testa i odozgo natroši malo sira i stavi u rernu, koju je prethodno uključila na 200 stepeni, da se peče.

“Kada se ovaj sloj zapeče odmah treba izvaditi tepsiju iz šporeta, preliti ga mašću, odozgo naliti još jedan sloj umućene mase, staviti sir, i ponovo vratiti u rernu da se peče. Ovaj proces treba ponavljati sve dok se ne potroši umućena masa“, savetuje Stanče.

Ova domaćica kaže da na sličan način pravi i solen zeljanik koji je još jednostavniji za spremanje od pite potpečenice. Ovo vranjsko staro jelo ona sprema tako što na malo masti uprži praziluk sa sitno seckanim kiselim kupusom i alevom paprikom. Prvo u šerpi uprži praziluk, a onda doda kupus i prži sve dok ne omekša. Čim ova masa pređe u to stanje onda doda malo aleve paprike i ostavi po strani da se ohladi.

Za to vreme ona pripremi odgovarajuću tepsiju, naprska njeno dno mlakom vodom, a odozgo pospe deblji sloj kukuruznog brašna. Kada ga pažljivo rasporedi po tepsiji odmah ga poprska mlakom vodom sa ciljem da se svi njegovi sastojci sjedine i prekrije uprženim kupusom. Kada to učini onda preko njega doda još jedan deblji sloj kukuruznog brašna, porpska vodom i potom stavi u pećnicu da se peče.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare