Počelo podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu

Podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu po važećim Pravilnicima započelo je 1. februara i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov i krave dojilje.

Poljoprivredni proizvođači podsticaj za tov stoke mogu da ostvare ako Upravi za agrarna plaćanja podnesu zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi od 1. februara do 31. jula 2021. godine i to za grla predata klanici ili izvezena u periodu od 1. jula 2020. godine do 30. juna tove  godine.

Zahtev za podsticaje podnosi se posebno za svaku vrstu tovnih grla, s tim da se za istu vrstu tovnih grla podnosi najviše do tri zahteva u gorenavedenom periodu, a za isto grlo zahtev za podsticaje može da se podnese jednom za jednu kalendarsku godinu, po završetku tova. Visina podsticaja iznosi: podsticaji za tov junadi – 15.000 dinara po grlu u tovu; podsticaji za tov jagnjadi – 2.000 dinara po grlu u tovu; podsticaji za tov jaradi – 2.000 dinara po grlu u tovu; podsticaji za tov svinja – 1.000 dinara po grlu u tovu;

Stočari u istom periodu od 1. februara do 31. jula  mogu podneti zahtev na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za krave za uzgoj teladi za tov.

Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ostvaruju podsticaj za najmanje dve krave oteljene u periodu od 1. jula 2020. godine do 30. juna 2021. godine. Za svako grlo se u toku jedne kalendarske godine ostvaruje podsticaj od 20.000 dinara.

Aktuelni su i podsticaji za krave dojilje, starosti preko 24 meseca, koje pripadaju tovnim grlima čiste rase, i to: hereford, šarole, limuzin, aberdin angus, šortorn, belgijsko plavo, kijanina, romanjola, markiđana, blond akviten i salers ili melezima navedenih tovnih rasa, koja pripadaju stadu namenjenom za uzgoj teladi za proizvodnju mesa.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu od 1. februara do 31. jula 2021. godine za grla uključena u proizvodnju od 1. jula prethodne kalendarske godine do 30. juna tekuće kalendarske godine.

Uz zahtev za podsticaje za krave dojilje podnosi se zapisnik o održanoj selekcijskoj smotri, overen od strane osnovne i regionalne odgajivačke organizacije. Visina podsticaja je 40.000 dinara po grlu.

Detalji i pojašnjenja Pravilnika za podsticaje po grlu stoke za 2021. godinu, informacije, kao i stručna pomoć prilikom popunjavanja obrazaca i provere potrebne dokumentacije za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na subvencije, dostupne su u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi – Leskovac, Jug Bogdanova 8A, kontakt telefon 064/6454732, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare