Počeo Forum naprednih tehologija u Nišu

Forum naprednih tehnologija na kome Niš četvrtu godinu zaredom predstavlja svoje potencijale u oblasti savremenih tehnologija, otvoren je danas u Oficirskom domu Nišu i trajaće do četvrtka 8. novembra. 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma telekomunikacije Tatjana Matić najavili su ovom prilikom da će gradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu početi 21. novembra. 

Bulatović je podsetio da je Forum pokrenut sa željom da se Niš, nekadašnji centar elektronike, mapira kao moderan i moćan regionalni centar naprednih tehnologija.

„Ideja je da okupimo sve nosioce aktivnosti u oblasti naprednih tehnologija i da mapiramo nedovoljno promovisane potencijale Niša. Cilj je takodje da stvorimo uslove za uspostavljanje lanca snabdevača velikih kompanija u našem gradu“, rekao je Bulatović.

On je istakao da je Niš grad koji se progresivno razvija, ima odličnu geostratešku poziciju, dobru infrastrukturnu povezanost i obrazovano stanovništvo.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je da razmena iskustava na niškom Forumu nesumnjivo doprinose ubrzanju primene novih tehnologija, razvoju industrije i digitalne tehnologije. 

„Grad Niš zauzima posebno mesto u priključivanju Srbije „digitalnom putu svile“. Nedavno je u kineskom gradu Handžo potpisano pismo o namerama o saradnji u okviru „digitalnog puta svile“ između Niša i ovog grada“, podsetila je Matić.

Matićeva je objasnila da će izgradnja Naučno-tehnološkog parka i proširenje Elektronskog fakulteta studentima omogućiti učenje kroz praksu, ali i razvoj novih proizvoda većih kompanija.

Uporedo sa Forumom naprednih tehnologija u Oficirskom domu organizuje se 8. ICT forum, a drugog dana Foruma na programu je tradicionalno Savetovanje ekonomista Srbije, dok će trećeg dana biti održan Sajam zapošljavanja i sajam profesionalne orijentacije.

Forum će pratiti i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblasti.

Posthumno će biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu u oblasti naprednih tehnologija profesoru Goranu Đorđeviću.