Počinju „Francuski dani“ u Nišu

NIŠ – Projekcijama filmova, koji će od sutra do subote u terminima od 19 i 21 sat biti prikazivani u maloj sali Niškog kulturnog centra, počinju Francuski dani u Nišu koje organizuje Francuski institut u Nišu. Ulaz je slobodan.

„Većina kulturnih dešavanja je organizovano u glavnom gradu, a Francuski institut u Srbiji se trudi da to promeni ovakvim festivalom“ rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Mišel Vilfer, regionalni ataše za saradnju sa medijima ambasade Francuske u Srbiji, i dodao da je saradnja sa kulturnim institucijama u Nišu dobar primer takvog nastojanja.

U okviru Francuskih dana, od 20. marta do 1. aprila, u Paviljonu u Tvrđavi biće održana izložba crteža i stripa Zorana Janjetova „Re-spektiva“.

Ljubitelji džeza će imati prilike da 21. marta u 20 sati, u Narodnom pozorištu, uživaju u džez improvizacijama trija koji čine gitarista Titi Robin, brazilski perkusionista Ze Lui Nasciment i harmonikaš Fransis Varis. Karte se po ceni od 200 dinara prodaju u Narodnom pozorištu i Francuskom institutu.

Predstave na francuskom jeziku „Važeće isprave“ i „Vežbe konverzacije i francuske dikcije za srpske studente“ koje izvode učenici OŠ „Kralj Petar I“ i Gimnazije „Svetozar Marković“ biće izvedene u Dečjem centru u Čairu, 22. marta u 18 i 20 časova.

U okviru ovog festivala, 29. i 30. marta biće održana predavanja profesora niškog i beogradskog univerziteta na Filozofskom fakultetu, a Francuske dane zatvara finale takmičenja za Frankofonu pesmu na kome će se pevači šansone i tradicionalne muzike nadmetati 31. marta u 14 sati, u sali Simfonijskog orkestra.

(Kraj)