Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni

LESKOVAC/VRANJE – Privrednici iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga prošle godine su ostvarili suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni  od 83,1 miliona dolara, što je za 43,8 miliona više nego u 2010. godini, potvrđeno je danas “juGmedii” u Regionalnoj privrednoj komori.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila je 537 miliona dolara, što je više za 23 odsto od predhodne godine, a suficit se značajno povećao u poslednja dva meseca 2011. godine.

Prema podacima Komore, vrednost izvezene robe bio je vredan 310,2 miliona dolara što je više za 30 odsto nego lane, a uvezena je roba u vrednosti od 227,1 miliona dolara, 14 odsto više od uporedne godine.

Najviše robe izvezeno je u zemlje Evropske unije i biše jugoslovenske republike.

Najbolji  izvozni rezultati  su postignuti u prerađivačkoj industriji, u podsektoru proizvodnje stolica i sedišta, zatim u prehrambenoj, metalskoj, hemijskoj i tekstilnoj industriji.

Vranjanci su i prošle godine imali veći obim izvoza od Leskovčana, a prvi na listi najvećih izvoznika našao se “Simpo”, za njim “Alfa plam”.

Treće i četvrto mesto po izvozu zauzele su dve vlasotinačke fabrike “Gruner” i “Elrad”, a iza njih je leskovačko preduzeće “Jugprom” i preduzeće “Diva Divani” iz Vranjske Banje.

(Kraj)