Podela bračne imovine i van sudnice, brže i jeftinije

Zajednička imovina bračnih drugova uređena je  Porodičnim zakonom i određena je kao imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja bračne ili vanbračne zajednice. Naš zakon, takođe  omogućava slobodu da supružnici svojom voljom, bračnim sporazumom (ugovorom) regulišu  režim zajedničke imovine.

Rešavanje sporova medijacijom, nije u velikoj meri zastupljeno u Srbiji, pre svega zbog neinformisanosti građana, da mogu i na taj način rešiti spor i izbeći sudnicu, a samim tim i velike troškove. Kako se u Srbiji u poslednje vreme povećava broj razvoda, važno je da znate,  da posrednik može takođe imati  i važnu ulugu prilikom podele imovine.

„Medijator može posredovati prilikom postizanja i zaključivanja sporazumne deobe imovine, koja postaje obavezujuća za strane u sporazumu tako što supružnici zaključe sporazum o deobi zajedničke imovine u formi javnobeležnički potvrđene (solemnizovane) isprave. A kada su  solemnizovani od strane javnog beležnika, dobijaju karakter javne isprave“, objašnjavaju u Regionalnoj kancelariji posrednika.

Posrednik, odnosno medijator, upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije, prilikom posredovanja u sporu je treća neutralna strana.

Prednost posredovanja u odnosu na formalni sudski postupak, je ta što postupak traje kraće i stranke ugalavnom u jedan ili dva sastanka reše svoj problem,  manje je stresan za učesnike postupka, ima efikasniji učinak u budućoj komunikaciji bivših bračnih partnera, i što je bitno, jeftiniji je od sudskog spora.

Takođe je, svaki postignuti sporazum koji se odnosi na: bračni ugovor između supružnika,ugovor supružnika o upravljanju i raspolaganju zajedničkom imovinom, ugovor o imovinskim odnosima između vanbračnih partnera,sporazum o deobi zajedničke imovine supružnika ili vanbračnih partnera,ugovor o imovinskim odnosima između članova porodične zajednice, imaće pravno obavezujuće dejstvo za strane potpisnice sporazuma kada je u formi javnobeležnički potvrđene (solemnizovane) isprave.

Upravo Fakultet političkih nauka Beograd, sprovodi obuku za medijatore posrednike koja će biti organizovana od 13. do 17. septembra 2021. godine, u trajanju od 5 dana po 5 školskih časova.

„Što znači, ako imate visoku stručnu spremu možete postati licencirani posrednik, odnosno medijator, upisan u registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije, jer završena obuka je jedan od uslova za upis u Registar posrednika Ministarstva pravde Republike Srbije. Obuka se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o programu osnovne obuke posrednika, ističu.

Obuka je dvostruko akreditovana, tako da polaznici obuka koji rade u socijalnoj zaštiti dobijaju odgovarajući broj bodova za licenciranje, jer su programi istovremeno akreditovani u sistemu socijalne zaštite

Zainteresovana lica  za ovu obuku mogu dobiti sve informacije preko e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

 

 

Violeta Stamenković, diplomirana pravnica i ovlašćeno lice od strane Fakulteta političkih nauka Beograd.

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar