Pojačana KONTROLA ministarstva na završnom ispitu ODGOVORNOST će snositi i direktori

Ministarstvo prosvete će na ovogodišnjem završnom ispitu primeniti najoštrije kontrole u Vranju, jednom od gradova u kojem je prethodnih godina bilo registrovano najviše nepravilnosti tokom polaganja male mature.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, najavio je da škole u Vranju, Nišu, Bujanovcu, Trgovištu, Surdulici, Vladičinom Hanu, Novom Pazaru i Tutinu treba posebno da povedu računa o disciplini na završnom ispitu, jer će tokom probne mature, sve raspoložive resurse Ministarstva prosvete poslati u ove gradove gde je prošle godine bilo najviše nepravilnosti i dodao je da će odgovornost snositi direktori škola.

U odnosu na prethodne godine, a sa ciljem unapređivanja procedura za sprovođenje završnog ispita, u uzorku osnovnih škola biće izmenjen način određivanja dežurnih nastavnika, tako što će dežurstvo na završnom ispitu obavljati nastavnici iz iste škole. Na osnovu rezultata praćenja sprovođenja završnog ispita u školama iz ovog uzorka, biće donete odluke o promeni načina dežurstva za narednu godinu”, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Iako tokom prošlogodišnjeg završnog ispita supervizori nisu ukazivali da je bilo neregularnosti, analiza je pokazala neočekivano dobre rezultate u pomenutim gradovima, među kojima većina spada u nerazvijena ili devastirana područja.

Analiza prošlogodišnjih testova u tri školske uprave pokazala je da je, recimo, u Pčinjskom okrugu prosečan broj bodova u spornih 12 škola bio 22,78 od maksimalnih 30, dok je prosek na nivou cele Srbije 17,63 boda.

Nerealno bolje rezultate u tim školama učenici su postigli i u poređenju sa ocenama koje su im zaključene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda.

Ministar Šarčević je prošle godine predložio smenu 28 direktora škola zbog otkrivenih propusta prilikom polaganja završnog ispita male mature, među kojima su bile četiri vranjske škole “Vuk Karadžić“, “Branko Radičević”, “Jovan Jovanović Zmaj“ i “Radoje Domanović“. Ipak, školski odbori nisu ispunili preporuku ministra jer predlog nije bio obavezujući.

U međuvremenu je promenjen zakon, ministar ima šansu da sam smenjuje direktore koji dozvole prepisivanje.