Policijski inspektor majstor za srpsku vijagru

PIROT – Miljan Kostić, samostalni policijski inspektor u Odeljenju pirotske Saobraćajne policije pobedio je na današnjem Drugom svetskom prvenstvu u pravljenju peglane kobasice održanom o prepunom restoranu ‘’Gazela’’ u Pirotu. Drugo mesto pripalo je Predragu Petroviću i ekipi ‘’Gazela’’, a treća nagrada pripala je Ivici Tričkoviću i ekipi ‘’Kasarinac’’. Dodeljene su i nagrade za najbolji štand. Predsednik stručnog žirija je bio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatkovich koji je rekao da je konkurencija bila velika dok je pobednicima “Majstorsko pismo” uručio Saa Mišić, autor emisije “Paklena kuhinja” koji je I otvorio ovu manifestaciju.

 ‘’Nema tajnog sastojka za pravljenje peglane kobasice. Treba da se odabere odgovarajuchi sastav kvalitetnog mesa. Ove godine sam peglanu kobasicu pravio od govedjeg, ovčijeg, kozjeg i magarećeg mesa. Peglane kobasice pravim 12 godina. Peglanu kobasicu su pravili moj deda i otac i ja sam to od njih naučio’’, kazao je pobednik  Miljan Kostić.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije hururg u pirotskoj Bolnici  Aleksandar Lilić je kazao da je na ovom Svetskom prvenstvu učestvovalo 35 proizvodjača peglane kobasice i da je interesovanje bilo veliko.

‘’Svetsko prvenstvo je opravdalo svoj naziv, zato što su tu prijatelji proizvodjaci suhomesnatih proizvoda iz Bugarske a imamo goste iz Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatsk, kazao je Lilić.

Svoj štand vina imao je bivši premijer a sada vlasnik vinarije ‘’Živkovich’’ Zoran Živković.

‘’Pirot ima nekoliko brendova a peglane su jedan od njih. Vino i peglane kobasice imaju savrssen spoj, ocenio je Živković.

Peglana kobasica se pravi tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnocha. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare