Intervju: Nebojša Arsić, predsednik privremenog organa opštine Medveđa

Politička situacija se stabilizuje

Nema ni primisili o revanšizmu prema pripadnicima bivše vlasti, a postoji saradnja i sa pojedinim bivšim članovima vlasti. Jednostavno, nema više napetosti.

NAŠI NAPORI usmereni su ka političkoj i ekonomskoj stabilizaciji opštine i mislim da su prvi rezultati vidljivi, kaže u intervju za Jugmediu predsednik petočlanog Privremenog organa opštine Medveđa Nebojša Arsić, specijalista interne medicine i magistar kardiologije.

Na osnovu čega procenjujete da nema više animoziteta, koji je i doveo do uvođenja privremnih mera.

Privremeni organ čine tri člana iz SNS-a, jedan i Grupe građana Gornja Jablanica i jedan iz albanske partije PDD Rize Haljimija. Sve odluke se donose konsenszusom, što je veoma važno. Nema ni primisili o revanšizmu prema pripadnicima bivše vlasti, a postoji saradnja i sa pojedinim bivšim članovima vlasti. Jednostavno, nema više napetosti.

Planovi za Sijarinsku Banju
U toku je akcija da se Sijarinska banja uvrsti u red banja za đačke ekskurzije, a radimo i na tome da ova banja postane i mesto gde će se održavati kongresni skupovi. Banja, inače, zauzima ključno mesto u našim razvojnim programima.

Dok ste bili u opoziciji, mislim pre svega na SNS, govorilo se o malverazicijama tokom poslednje decenije u Medveđi, kao i o obelodanjivanju nepravilnosti.

Zadatak članova Privremenog organa je pre svega da pripremi lokalne izbore, da se oni sprovedu po zakonu i u demokratskoj atmosferi, kao i da se učini sve na poboljšanju komunalne infarstrukture i stavranju boljih uslova za život građana. Ništa drugo ne bih rekao na tu temu.

Tek ste nešto više od mesec dana na vlasti. Kakvo stanje ste zatekli u budžetu?

Planirani budžet opštine Medveđa za 2015. godinu je 498.925.000 dinara, na čije formiranje nismo mi uticali. U prvih šest meseci realizacija je svega 149.700.000 dinara, odnosno, 29,25 posto. Budžet nije preopterećen velikim dugovanjima, pa se radi s time što je na raspolaganju.

FABRIKA PELETA:Situacija oko fabrike, u kojoj je primljeno 60 radnika, kojima opština isplaćuje zaostale zarade, je veoma komplikovana i zamršena. U toku su analize, ali je vrlo neizvesno kako ćemo izaći iz tog problema.

A šta se to trenutno radi na teritoriji opštine?

Održava se putna infarastruktura, što nimalo nije lak i jednostavan posao s obzirom da se radi o planiskim terenima i velikoj razuđenosti, zatim, uvodi se ulična rasveta na obodima varoši, grade potporni zidovi kao preventiva od klizišta i radi se atmosferska kanalizacija. Nema kapitalnih investicija duže vreme jer one nisu ni moguće sa ovako skromnim budžetskim sredstvima.

Put Lebane-Medveđa je u katastrofalnom stanju.

Obratili smo se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa zahtevom za kompletnu rekonstrukciju magistralnog puta Lebane-Medveđa u dužini od 22 kilometra, ali i revitalizaciju puta do Mutivode, i to bi bila kapitalna investicija. Nadamo se uspehu.

RUDNIK LECE: Veoma smo zadovoljni što je Rudnik Lece zakupljen na devet meseci, što je ponovo pokrenuta proizvodnja i što se na posao vratilo svih 380 rudara. To je veliki benefit za samu opštinu.

Šta je sa obećanjima o stabilnoj opštini koja bi bila uključena u program razvoja Republike Srbije, kako ste rekli prilikom postavljenja?

Do kapitalnih investicija stiže se preko republičkog budžeta i donatora i to ne samo u slučaju Medveđe. S tim u vezi intenzivno se radi na uspostavljanju kontakata sa ministarstvima Vlade Srbije i sa donatorima.

Osmog jula potpisao sam ugovor sa Upravom za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o korišćenju sredstava za uređenje poljskih puteva.
Prema ovom ugovoru opština Medveđa je dobila 7.000.000 dinara za uređenje poljskih puteva u površini od 61.800 metara kvadrtanih. Cilj je, međutim, da se poboljša naš budžet, na šta se uveliko radi.

Prelaz Mutivode
Očekujemo da se uskoro prelaz na Mutivodama otvori i za prolaz i carinjenje robe široke potrošnje, što za sobom povlači i razvoj trgovine.

Šta, na primer?

nebijsa arsic
Potpisivanje ugovora za atarske puteve

Opština Medveđa dobijaće tokom sledećih osam meseci ekspertsku podršku za pripremu programskog budžeta i petogodišnjih planova kapitalnih investicija, koju će finansirati Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES. Cilj ove tehničke podrške je da znatno unapredi proces pripreme budžeta opštine Medveđe, a prelazak na programsko budžetiranje je ključni korak za poboljšanje efikasnosti i korisnosti javne potrošnje. Ovaj metod izrade budžeta, koji se koristi širom sveta, omogućiće opštini Medveđa da planira javne finansije u skladu sa prioritetima i na duže rokove, unaprediće odgovornost među budžetskim korisnicima i omogućiti precizniju procenu korišćenja javnih sredstava. Pored toga, biće rešeno i pitanje planiranja i finansiranja izgradnje nove infrastrukture, s obzirom da su sredstva mala i često nedovoljna za sistemsko finansiranje kapitalnih investicija.

(Kraj)mil

 

 

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 komentara

  • SPS,G17,SNS. Covek je uvek uz stranku na vlasti. Ovo se nekad osudjivalo i nazivalo nemoralnim ali na zalost sada zivimo u vreno lada se naziva „sposobnim“. Na srecu siharan sam da ce vreme ovako dposonnih nrzo proci i da ve doci vreme moralnih.

  • Priče za malu decu

  • Као и свуда када је у питању преузимање власти, СНС у Медвеђи је и то изрежирао „купивши“ неколико одборника ГГ „За горњу Јабланицу – Слободан Драшковић“, који су били толико лабилни да издају своје и приклоне се неколицини неспособних људи. СНС је у Медвеђи на изборима освојио само три одборничка места, а сад се хвале влашћу. Тек кад их народ изабере на изборима, онда могу да се хвале. ПРЕЛЕТАЧИ НЕСПОСОБНИ…

  • KROJAČ

    Svi mi onako ponekad iz prikrajka uperimo pogled u prošlost sa živom željom da tamo pronađemo godinu života ali te godine su sve retke i dalje jedna od druge a ovaj nered sadašnjosti nateramo da postane nered prošlosti, Samo bojim se da ne traje to isuviše dugo pa da nam se ova tužna i nikakva sadašnjost preobrazi u istu nam takvu budućnost. Ali kako ustvari da otkrijemo taj opšti zakon koji određuje granicu između sadašnjosti , prošlosti i budućnosti, ili svaki naš napor da se prebacimo iz jednog u vrememena u drugo vreme može biti uzaludan,I samo neko naivan poput mene može da veruje da upravlja vlastitom budućnošču. Analizirajući prošlost i ovu nam nametnutu sadašnjost ustvari mislim da možda vreme i ne postoji u kome bi ja mogao da donosim odluku o svom životu.Ali sam siguran da postoje ljudi koji upravljaju našim vremenom i samo po nekada nam nakapaju malo vremena u kome možemo donositi nekakve odluke.Ovo skrnavljenje i sakaćenje kojim naši životi gube sve ono što su imali a sve zahvaljujući ovim BARABAM koje su izgubile SOCIJALNU NEVINOST i obeščastile život ovog naroda i izdigle se iznad izliva svakog našeg osećanja i naterali nas da živimo istom TROMOŠĆU SA KOJOM SE UMIRE. Znači ovo vreme koje nema budućnost i čini naše živote jednostavnim ali i toliko besmislenim da možemo doći u iskušenje da ovu kratku sadašnjost ponovo ne uspemo da je bacimo u prošlost i stvorimo dobru budućnost.Zato narode moj dajmo se ZAINATITI kako nam deca nebi živela u budućnosti bez budućnosti.Moramo postati mnogo jačii razboritiji i da to bude naša vrlina , a ne ona vrlina skrivena u krošnji mana koja nas je gušila i ponižavala kada smo je oblačili. Zato takva odela više nesmemo da nosimo moramo znati da ga skrojimo po svojoj meri i naći krojača koji je u stanju da razvije veću aktivnost svih nas i dokaže da je veći i bolji nego što izgleda , da naš strah bedu i poniženje izmesti u prošlost.Jer da smo uvek tako radili bili bismo manje razočarani i uznemireni sadašnjim vremenom.Smatram da nije uspeh ako dugo živimo a naši životi budu ispunjeni bedom i poniženjem .U životu treba vreme kristalizovati i uvek se može naći put. ako umemo da otvorimo potrebnu stranicu ŽIVOTA .Pretvorimo ovaj naš novi vek u vek razuma i odstranimo sve tokside koji nas guše jednom jakom deraterizacijom njihovog uma.BARABE MOGU SAMO TO DA STABILIZUJU MEĐUSOBNU POLITIČKU SITUACIJU KAKO BI NAS PONOVO J….E.

vaš komentar