Predsednik opštine Bujanovac: Kosovo da izuzme jug Srbije od poreza

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi zatražio je od Vlade Kosova da od poreza koji je uveden na robu iz Srbije izuzme firme koje posluju u tri opštine na jugu Srbije (Bujanovac, Preševo i Medveđa).

Ovaj region, koji čini većinsko albansko stanovništvo, spada u red ekonomski najnerazvijenijih u Srbiji, a odlukom Prištine da porez poveća na 100 odsto ugrožene su firme koje su usko vezane za kosovsko tržište.

Kamberi se Prištini obratio još početkom meseca, kada je doneta odluka o uvođenju taksi od 10 posto na uvoz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ranije sam uputio sam dopis premijeru Kosova, da izuzme firme koje posluju u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa zbog ekonomske situacije kod nas, i nerazvijenosti. Ove firme su slabe, imaju tržište prema Kosovu i sve to treba sagledavati”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Šaip Kamberi.

Odgovor iz kabineta premijera Kosova nije stigao, pa predsednik Opštine Bujanovac za sledeću nedelju najavljuje put u Prištinu kako bi dobio preciznije informacije kako će se i prema kome sprovoditi nova odluka o povećanju taksi na 100 odsto.

Sa juga Srbije na Kosovo se uglavnom izvoze prehrambeni proizvodi i građevinski materijal.