Rebalans budžeta zbog smanjenih prihoda od 32 miliona

LESKOVAC – Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović predložio je danas odbornicima da usvoje predlog o rebalansu budžeta za 2016. godinu u iznosu od 3.892.406.000, koliko su planirani i rashodi, i on će biti manji za 32.196.000 dinara.

Do rebalnsa solazi zato što su ukupni prihodi primanja i preneta neutrošena sredstva manja od prvobitno planiranih.

Sa neznatnim skraćenjima prenosimo obrazloženje Gorana Cvetanovića za rebalans budžeta:

Jedan od prihoda koji se u ovom rebalansu ostvaruje bolje od planiranog jeste Porez na prihod od samostalne delatnosti koji sa prvobitno planiranih 74 miliona, novim planom prihoda iznosi 85 miliona.
Ono što jeste veoma važno to je osnivanje i razvoj novih mikro malih i srednjih preduzeća.
U godini preduzetništva otvaranje novih preduzeća predstvlja cilj kome težimo i kome ćemo težiti.
Komunalna taksa za držanje motornih vozila sa prvobitno planiranih 47 miliona u rebalansu se planira u iznosu od 60 miliona dinara.
Ovaj prihod se ostvaruje prilikom registracije automobila i drugih vozila i može da bude jedan od pokazatelja povećanja društvenog standarda naših građana odnosno povećanja broja vozila po glavi stanovnika.
Kapitalni transferi od pravnih lica beleže promenu planske pozicije sa 10 na 15 miliona dinara, zbog učešća Parking servisa u uređenju parking prostora a na osnovu potpisanog Aneksa ugovora sa Gradom.
Prihodi od dobiti javnih preduzeća, ove godine predstavljaju značajan prihod u budžetu Grada i planiraju se u iznosu od 80 miliona dinara.
Grad Leskovac je u proteklim, a i u ovoj godini uložio značajna finansijska sredstva za nabavku nove opreme za JKP Komunalac i JKP Grdelicu u iznosu od oko 24 miliona dinara samo ove godine.
Opremu koju je Grad kupio, uknjižio je u svoju poslovnu imovinu tako da u budućnosti kada dođe vreme privatizacije ili privatno- javnog partnerstva, po tom osnovu moći će da ostvari veći procenat učešća u novom preduzeću.
Poveravanjem poslova koje do sada ova preduzeća nisu imala u svojoj delatnosti (deo zimskog održavanja, horizontalna signalizacija, izrada mobilijara), stvorili smo preduslove da naša javno komunalna preduzeća ne samo imaju veći dijapazon rada i poslova, već i da na taj način mogu da se osposobe za tržišno poslovanje, ostvare veće prihode po osnovu svoje delatnosti i mogućnost da se osposobe za tržišnu utakmicu.
Iz svega prethodno navedenog sve veći broj naših javnih i javno-komunalnih preduzeća beleže dobit na kraju poslovne godine i ova dobit kako ove, tako i narednih godina uplaćivaće se osnivaču.
Prihod koji je podbacio što se ostvarenja tiče u 2016. godini jeste naknada za korišćenje građevinskog zemljišta
.
Iako je ovaj prihod ukinut kao zakonska obaveza pre 3 godine, potraživanja po ovom osnovu iznose oko 1,5 milijarde dinara.
U proteklih 20 godina u Srbije je ugašeno 98% industrijskih centara u kojima je radilo oko milion radnika, čime je današnja srpska industrija svedena na nivo s početka 70-tih godina i gde je prosečna starost mašinskog parka između 22 i 35 godina.
Ovakvi podaci ne mimoilaze ni grad Leskovac i najveća potraživanja po ovom osnovu odnose se na te velike privredne sisteme. Kako smo prijavili potraživanja po ovom osnovu u stečajnoj masi, mi nemamo osnovu za isknjiženje ovih potraživanja iz naših poslovnih knjiga.
Grad Leskovac je u toku 2016.godine na osnovu ugovora o kreditu sa Inteza bankom povukao iznos od 163.008.000 dinara, za realizaciju kapitalnih projekata.
Prihod koji se značajnije manje ostvaruje u toku 2016. je prihod od naknade za uređenje građevinskog zemljišta, tako da je po ovom osnovu planska pozicija smanjena za 23 miliona dinara.
Razlozi za smanjenje leže u izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, gde su svi proizvodni objekti oslobođeni plaćanja ove naknade, u vremenskom pomeranju izgradnje LIDL-a za sledeću godinu, kao i u odustajanju invesitora iz Austrije od izgradnje poslovnog objekta u Leskovcu na osnovu pisma o namerama i njegovom pomeranju za narednu godinu.
Hteo bih da napomenem i da se osvrnem i na ostvarenje prihoda za prvih šest meseci tekuće godine. Na osnovu sledeće tabele možemo da zaključimo da je ostvarenje prihoda od 42,4% na zadovoljavajućem nivou.

Posebno pozitivnu tendenciju pokazuje rast izvornih prihoda koji iz godine u godinu zauzima sve veće učešće u ukupnim prihodima. Taj trend dobrog ostvarenja prihoda i primanja nastavio se i tokom jula i avgusta, tako da je za ta dva meseca budžet grada prihodovao blizu 600 miliona dinara.
Iz naredne tabele možete da vidite visinu naplate izvornih prihoda po godinama,
ali i ukupno potraživanje po osnovu izvornih prihoda koje grad Leskovac ima od Poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, Ekološke takse i takozvane firmarine.

Odlukom o izmeni i dopuni Odluke o budžetu ukupno su planirani rashodi i izdaci u visini od 3.892.406.000 dinara.
Predloženim rebalansom, vrši se realokacija troškova sa određenih rashodnih stavki kod kojih se sredstva neće iskoristiti zbog ušteda u javnim nabavkama, odustajanja od investicija koje zbog nerešenih imovinsko pravnih pitanja ne mogu da dobiju građevinsku dozvolu ili gde su posle sprovedenih konkursa i programa sredstva ostala neiskorišćena.
Pomenuću samo najvažnije pozicije i to grupu rashoda 44- Otplata kamata, koja beleži smanjenje za oko 7 miliona dinara, jer je u toku godine euribor bio na minimumu, Grad je na vreme i uredno servisirao obaveze tako da nije bilo zateznih kamata, ali i poslednje zaduživanje u oblasti energetske efikasnosti obezbedilo je Grant od 15 -20% po pojedinim projektima tako da je i to dodatno smanjilo obavezu po osnovu kamate.

U Odluci o izmeni i dopuni Odluke o budžetu Grada došlo je do znatnog smanjivanja subvencija sa prvobitno planiranih 206 miliona na 184,5 miliona dinara.
Ono što predstavlja socijalnu komponentu ovog rebalansa jesu i znatno veća sredstva koja se planiraju iz oblasti socijalne zaštite i to sa prvobitnih 56,5 miliona na 65,8 miliona dinara.
Takođe u ovom rebalansu su izdvojena znatno veća sredstva za eksproprijaciju zemljišta kao preduslov početka realizacije investicija.
Kod skoro svih korisnika su planirana veća sredstva za stalne troškove u cilju izmirenja obaveza prema EPS-u i Toplani.
Ulaganje u poljoprivredu, kao jednu od razvojnih i nosećih grana u životnom standardu naših građana, i u ovom rebalansu sagledana je sa 15 miliona dinara više u odnosu na prvobitni plan i to preko čišćenja kanala i rešavanja pitanja odvodnjavanja, komasacije i sređivanje atarskih puteva. Za ovu namenu izdojeno je ukupno 45 miliona dinara.
Mesne zajednice u Odluci o izmeni i dopuni Odluke o budžetu sa provobitno planiranih 28,5 miliona dinara , planiraju se u iznosu od 43,5 miliona dinara.
I u ovom rebalansu, kao i u rebalansima prethodnih godina, bez obzira što su ukupni prihodi primanja i preneta neutrošena sredstva manja od prvobitno planiranih, sredstva koja se izdvajaju za potrebe osnovnog obrazovanja, su veća.
Ovog puta osnovno obrazovanje dobija 16,8 miliona dinara više od prvobitno planiranog iznosa.
Na žalost grupa rashoda 48 –Ostali rashodi, beleže povećanje sa 150 miliona na 200 miliona dinara i u strukturi najveće povećanje beleži konto 483 kao posledica čestih prinudnih naplata po osnovu nerešenih pitanja imovine i eksproprijacija iz ranijih godina, ali i zbog ujeda pasa lutalica , mačaka kao i zbog krađa poklopaca na šahtama i obeštećenja po tužbama građana zbog upada i povreda u iste.
Kako je šestomesečni izveštaj sastavni deo ove Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu za 2016.godinu, određeni projekti kako na prihodnoj strani tako i na rashodnoj strani, realizovani su ili će se realizovati u toku druge polovine godine i planirani prihodi i primanja i izvršeni rashodi i izdaci, pokazaće se u godišnjem izveštaju budžeta Grada za 2016.godinu.
Kada ovo kažem mislim na bolje ostvarenje prihoda po osnovu poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, ekološke takse i firmarine, ali i prihoda od prodaje zemljišta i nekretnina. Ostvarenjem ovih prihoda izvršiće se i rashodi koji u šestomesečnom periodu nisu izvršeni zbog nezavršenih konkursa, a odnose se pre svega na subvencije poljoprivrednim proizvođačima i merama aktivne politike zapošljavanja.
Ovakav predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Leskovca za 2016.godinu, daje jedan realan prikaz stanja gradskih javnih finansija.
Ovaj predlog na žalost ne predstavlja ukupnu potrebu za svim potrebnim investicijama koje Gradu trebaju, ali predstavlja odraz finansijskih mogućnosti Grada u toku ove budžetske godine.
Grad Leskovac vidi svoju šansu i priliku posle završetka postupka legalizacije u značajnijem povećanju izvornih prihoda naročito poreza na imovinu, kao velikog potencijala, što će na kraju rezultirati povećanju ukupnih prihoda Grada.
Sledeći zadatak je dalje jačanje lokalne poreske administracije, inspekcijskih službi i lokalne administracije kao servisa građana. Grad Leskovac će nastaviti sa politikom aktiviranja zemljišta kao resursa, a to sve ima za cilj privlačenje investitora u cilju stvaranja jednog povoljnog poslovnom okruženja koje bi se reflektovalo na povećanje zaposlenosti i veći životni standard.
Ono na šta ćemo u budućem periodu posebno obratiti pažnju je kupovina preduzeća u stečaju, na osnovu pisma o nameri, i aktiviranja tih braunfild investicija u smislu novih zapošljavanja i povećanja prihoda u budžetu.

(Kraj)

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

12 komentara

 • U prevodu gradonacelnik dr.medicinskih nauka cuvenog Medicinskog fakulteta u Nisu: znam da cistim deponije i da lickam ulice, ali nisam sposoban da dovedem ni jednu investiciju u grad. Pritom me prestolonaslednik ne zarezuje ni dva posto. Placam botove da lupaju pluseve i minuseve na Jugmediji jer se mi napredni plasimo ikakve javne kritike i drugacijeg misljenja.
  Pred karj vlasti napredni ce ugasiti sve medije, twitter,fejs…
  Pozdrav za Jugmediju.

  • Beli listtić odavno požuteo. Vreme je da posnspoplavi

  • Budžet/plan prihoda i rashoda se donosi kako bi se obezbedilo kvalitetno funkcionisanje institucija i postavili kvalitetni ciljevi u razvojnom smislu kojima se teži u periodu za koji se budžet donosi.
   Rebalans budžeta je neminovan jer se sve okolnosti ne mogu predvideti.
   Objektivno dobar je osećaj gradske vlasti i gradonačelnika da ovim rebalansom dodatno podrže razvoj poljoprivrede.

  • Ekonomisto, ima jos strana to sto si citirao, a nisi razumeo, rebalans budzeta nije neminovnost, nego zlo koje se javlja kada u predizbornoj godini pumpas rashode. I rebalansi budzeta u godinama koje nisu izborne su takodje zlo koje pokriva sva prepunpavanja u izbornim godinama. Ekonomisto, umesto sto citiras i imas nos za osecaj gradonacelnika objasni strukturu rashoda i promasene prihode. Ako znas o cemu pricam.

  • Najbolji su oni koji ništa ne rade, a mrzi ih i da čitaju, malo znaju ali zato vole da komentarišu, kritikuju i da uvek budu protiv, i ako ne znaju o čemu se radi.
   Beli Listic, pronađi se.

  • Mozda, da su predhodnjaci i malo ucestvovali bar u sredjivanju grada, verovatno bi im narod pruzio sansu,,i dao poverenje na izborima. Kad je nesto dobro i odgovara gradjanima to se ocigledno ne menja…

  • Mesko je magla, i to je istina svi pa i njegovi to znaju. Nema veze o nicemu, priča li priča na Skupštini samo investicija nigde nema..
   —ali mi nije jasan narod što je glasao za sns. Od njih leba za mnoge nema ali šta možemo. Valjda će mnogi Leskovcani ukapira da ne vredi.

  • Povecanje poreza na prihod od samostalne delatnosti koji sa umesto planiranih 74 miliona iznosi 85 miliona govori da u Leskovcu ima vise ljudi koji se odlucuju da pokrenu svoj posao i to je dobor, jer je za nas otvaranje malih i srednjih preduzeca vrlo bitno

  • Kakve investicije,njemu to nije u interesu!!!On ima privatnike koje stiti!!!Obljavljiviao sam o kojima se radi!!!Ozbiljne firme rade sve po zakonu,a ne politicki,i u licnu korist izvrsne vlasti,i nikad ne investiraju u gradu gde je prisutna diktatura!!!

 • Posebno me raduje činjenica porsta onih pozicija prihoda u gradskom budžetu, koji ukazuju na rast preduzetničke aktivnosti u našem gradu i veći životni standard građana.
  Ovo daje optimizam.

 • Ide ulicom, presreće žrtve, i umesto da otvara mantil ispod kojeg nema ništa, on otvara svoju glavu i plaši ljude njenim sadržajima i nedoumicama.

 • A sto austirjski investitor pobeze? Da mu drzavni sekretar Dragan Stevanovic Boske, konobar iz Surdulice i mrzitelj Juga Srbije, nije trazio reket. Sto to ne iscackate. A Mesko sto ne kaze zasto su prihodi podbacili, zasto nema prenetih sredstava sa visih nivo vlasti? Sta ce kukavac bez drzave sad?

vaš komentar