Sestre Maksić čuvaju svoje ognjište i porodičan posao

Iako Dragana Maksić sa majkom i dvema sestrama Vesnom i Adrijanom ne živi u selu Šumata Trnica, koje se nalazi na samoj granici sa Severnom Republikom Makedonijom, ni jednoj od njih nikada nije palo na pamet da kuću i okućnicu prepuste zubu vremena. Naprotiv, one su se tako organizovale da uvek nađu vremena da se pobrinu za kuću, ali i imanje koje poseduju u ovom selu.

Do svog sela uvek dolaze kolima natovarenim životnim namernicama, a kada krene berba pečuraka i lekovitog bilja i raznim džakovima i korpama. Do njihove kuće stignu posle sat i po vremena vožnje mahom lošim makadamskim putem. Njihovom dolasku uvek se obraduju njeni strica istrina koji su jedini stanovnici ovog sela. Berba gljiva je oduvek bila značajan posao za porodicu Maksić, a koji je uglavnom služio za dopunu kućnog budžeta, pa otuda ga one i danas sa istim elanom obavljaju i čak nadograđuju učeći od drugih.

Seste Maksić iako su mlade odlično poznaju biljni i životinjki svet svog kraja jer su od malena od roditelja učile kako da prepoznaju lekovito bilje i jestive pečurke. Znanje koje su stekle od njih one su tokom proteklih godina nadograđivale učeći od prijatelja koji se bave istim poslom, ali i preko Interneta. Zbog toga tokom sezone uspeju da svojim standardnim kupcima ponude više od dvadeset vrsta čajeva koje uberu na obroncima Široke Planine. Ova planina bogata je i gljivama, a sestre Maksić umeju da razlikuju oko četrdeset vrsta.

“Berbu pečuraka počinjemo krajem marta i početkom aprila, kada krene berba smrčka. Čim to završimo krenemo sa berbom cveta gloga, a na jesen i ploda”, kaže Dragana i ističe da njena najstarija sestra Vesna odlično poznaje gljive i uvek je konsultuju kada imaju nedoumicu oko neke.

U berbu šumskih plodova i lekovitog bilja one retko kada idu zajedno. Veoma često se desi da ih ona, ukoliko postoji dobar put kroz šumu, autom odveze do mesta berbe i u povratku ih pokupi zajedno sa ubranim plodovima. U berbu sve one idu opremljene dugačkim drvenim štapom, dubokim cipelama i rančevima. Mnogo puta im se na putu ispreči neka divljač koja se odmah da u beg čim ih primeti.

I kada se sve zajedno vrate kući iz berbe one nemaju vremena za predah jer lekovito bilje, šumske plodove i ubrane pečurke moraju da stave u ostave, odnosno na sita da se suše. Ovaj posao sestre Maksić rade same i opstaju samo zato što su se dobro organizovale i zaduženja podelile između sebe.

“Najstarija Vesna koja je po zanimanju stomatolog zadužena je za marketing i Internet prodaju, a najmlađa Andrijana, student Prirodno matematičkog fkulteta u Nišu, radi sve prateće poslove vezane za njihov posao i ona najviše vremena provodi sa majkom u susednom Novom Selu”, kaže Dragana koja je budući advokat i koja osim što se bavi uzgojem pčela je zadužena za spremanje paketa sa proizvodima za kupce.

Dragana je zadovoljna i ovogodišnjim prinosom meda i kaže da će kupcima ponuditi još jedan pčelinji proizvod – pčelinji hleb, ali i još jedan začin u kombinaciji od nekoliko vrsta pečurki. Kod njihovih kupaca odličnu prođu ima i kečap od gloga, kao i kafa od žira i slatko od gljiva.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare