Smena članova Saveta za zdravlje politička odluka ili nešto drugo?

Članovi Saveta će se zarad zaštite ugleda Saveta obratiti na adrese nekoliko institucija, a kao razlog za to navode da će se u protivnom smatrati da su nesavesno izvršavali zadatke, za čije izvršenje su dobili pohvalu i samog Zaštitnika građana.

VRANJE – Odluka Skupštine grada Vranja o razrešenju većine članova Saveta za zdravlje i imenovanje novih je nezakonita  i politički motivisana, ocenjuje Jovica Stojanović, predsednik tog saveta. On tvrdi da su spornom odlukom prekršena odredbe nekoliko zakona kao i  statut grada.

Od devet članova Saveta skupštinskom odlukom nove vlasti ,od 21. jula ove godine,  smenjeno je njih sedam.  To su zdravstveni radnici koji su postavljani na predlog lokalne samouprave i zdravstvenih ustanova , dok su dvoje predloženih od strane RFZO ostali u sastav Saveta.

Da bi se neki članovi razrešili mora da postoji posebna procedura i posebni osnovi za razrešenje koji su definisani Poslovnikom o radu ovog posebnog radnog tela Skupštine. Predstavnici Skupštine mogu na predlog jedne trećine odbornika da budu razrešeni pre isteka mandata ali sa tačno i precizno navedenim razlozima i osnovama“, pojašnjava Stojanović i dodaje da u Odluci Skupštine nigde ne postoji navedeni razlog ili obrazloženje za takav postupak.

unnamed (1)

Osnovi za razrešenje mogu biti samo oni koji su utvrđeni Poslovnikom o radu Saveta poput neopravdanog odsustva , nesavesnog rada, prestanku radnog odnosa u zdravstvenoj ustanovi ili pravosnažnom presudom za neko od krivičnih dela.

Razrešeni članovi smatraju da je evidentno da se radi o čisto političkoj motivisanosti samog postupka tim pre što su svi novopostavljeni članovi iz redova SNS i njenih koalicionih partnera. Oni su saglasni da se radi o neprimernom udaru na ovo posebno stalno radno telo  i na njegovu samostalnost i nepristrasnost.

U prilog tome ide i činjenica da razrešenje nije stiglo za sve članove Saveta, jer je Odlukom o osnivanju Saveta za zdravlje u delu „Sastav, izbor i prestanak mandata članova Saveta“  u članu 4 propisano da se članovi saveta biraju u celini, na jedinstvenoj predloženoj listi, pa ispada da Skupština krši svoju Odluku.

Stojanović za novonastalu situaciju optužuje gradonačelnika,predsednika Skupštine Grada kao i predsednika administrativne i mandatno-imunitetske komisije, jer su po njegovim rečima svesno obmanuli predstavnike Skupštine.

Članovi Saveta će se zarad zaštite ugleda Saveta obratiti na adrese nekoliko institucija, a kao razlog za to navode da će se u protivnom smatrati da su nesavesno izvršavali zadatke, za čije izvršenje su dobili pohvalu i samog Zaštitnika građana.

unnamed (2)

Obratićemo se Ministarstv državne uprave i lokalne samouprave koje ima nadležnost da upozore na nezakonitost samog postupka i koje može da pokrene postupak pred nadležnim sudom. Napisaćemo pritužbu Zaštitniku prava građana ali ćemo nezavisno od svega toga pokrenuti Upravni spor da bi obezbedio zaštitu našeg profesionalnog i ljudskog ugleda „, navodi predsednik Saveta.

Dejan Tričković, predsednik vranjske Skupštine na konkretne optužbe o nezakonitosti smene članova Saveta odgovara da je to lično mišljenje Jovice Stojanovića.

To je njegovo mišljenje, novi sastav Saveta važeći je jer je izabran glasovima više od trećine odbornika. Obavio sam razgovor sa Jovicom i smatram da je sve bilo u skladu sa zakonskim propisima. Ako on misli drugačije može slobodno da se žali“, rekao je Tričković.

Stojanović kao inicijalne razloge za smenu vidi i nezavistan rad koji je Savet imao od početka mandata zbog čega je vrlo često bio u nemilosti i prethodne garniture vlasti. Njemu je simptomatična činjenica da je predlog razrešenja usledio nakon problema usled pojave zarazne bolesti goveda bruceloze, zbog čega je otvoreno kritikovao rad nadležnih gradskih inspekcijskih službi.

Milan Zdravković

 

Pratite JuGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar