Super voće: Godži bobice za dobro zdravlje, koriste se i uz hemioterapiju

Nenad Zdravković iz sela Roždace, koje se nalazi na trideset kilometara od Vranja uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, odavno je među svojim komšijama poznat kao majstor za popravku televizora, a od pre neku godinu i po proizvodnji godži bobica. Ovu neobičnu biljku počeo je da uzgaja, pre četiri godine, na 24 ara u blizini kuće. Na ideju da zasadi ovo voće došao je kada je saznao kakva sve lekovita svojstva ima u sebi i koliko može da pomogne obolelima od karcinoma. Tu je on video šansu za početak jednog unosnog posla. Otuda je odmah poručio 360 sadnica od jednog poznatog proizvođača iz Subotice.

Prvi plodovi se pojavili mesec dana posle cvetanja

Godži bobice izgledom podsećaju na plodove drena

Sadnice je zasadio u junu mesecu na dobro pripremljenoj njivi. Sadio ih je na razmaku od dva metra, a između redova je ostavljao prazan prostor od tri metra. Sve sadnice su se odmah prihvatile tako da nije imao dodatne troškove oko presađivanja. Iako je bio upoznat sa rastom i razvojem ove biljke, prijatno se iznenadio kada je video da su za mesec dana dostigle visinu od jednog i po metra i počele da cvetaju.

“Prvi plodovi su se pojavili u roku od mesec dana od cvetanja, a kada su se formirali dobili su predivnu crvenu boju veličine drena. One čak i izgledom podsećaju na njega. Plod je slatkasto gorkog ukusa, sa dozom kiselosti. Tek kada plodovi dobro sazru, onda dobijaju sladak ukus. Idealni su za pripremanje sokova i džemova, a mogu i da se zamrznu. Najbolje rezultate daju kada se konzumiraju u svežem i suvom stanju.Veoma su korisni jer od dvadeset neophodnih vitamina za ljudski organizam oni poseduju čak osamnaest”, priča Nenad.

I on sam ih je kada je u ustima osetio ukus godži bobica, koje potiču iz Kine gde je zbog velikog broja blagotvornih uticaja na ljudsko zdravlje smatraju super voćem, jako zavoleo. O ovim žbunastim biljkama koje mogu da dostignu visinu i do dva metra brinuo je najbolje što je mogao. Na samom početku postigao odlične rezultate jer je počeo da ih uzgaja na zemlji koja je posedovala sve neophodne kvalitete za njihov rast i razvoj.

Pepelnica zadala najviše muka

Ovo i ne treba da čudi jer je godži bobice zasadio na terenu koga tokom dana hvata dovoljno sunca. Najveći problem su mu, međutim, zadavale pepelnica i grinje. Pepelnica mu je najveće muke zadavala tokom leta kada je temperatura prelazila preko 30 Celzijusovih stepeni. Tada je njegov zasad tražio i mnogo više vode. On na tome nije nimalo štedeo. Tada je shvatio da postojeći kapaciteti nisu dovoljni i da ukoliko želi i dalje da se bavi ovom proizvodnjom mora zasad da snabde novom količinom vode. On planira da do svoje mini plantaže dovede izvorsku vodu, uprkos tome što to zahteva dosta fizičkog rada i ulaganja.

Sa plasmanom robe, međutim, teško izlazi na kraj i to je jedan od razloga zašto još nije uradio ono što je planirao kada je osavremnjivanje zasada u pitanju.

“Mislim da mnogi ljudi na našem području nisu čuli za ovu biljku, a da ne govorimo o njenim lekovitim svojstvima. Oni koji znaju koliko je blagodatna u obnavljanju krvi kod ljudi koji primaju hemoterapiju dolaze kod mene da kupe godži bobice. Oni koji su ih koristili rekli su mi da se posle deset dana od korišćenja, krv bolesnika normalizuje. Ovo i ne treba da čudi jer godži bobice koje se smatraju voćem sa najviše antioksidativnih svojstava izvor su karotenoida i gvožđa”, priča Nenad.

Godži bobica prve plodove daje krajem leta

Iako muku muči sa prodajom robe, Nenad u proteklih nekoliko godina sa godži bobicama ostvaruje zadovoljavajuće prinose. Prve prinose je dobio već u drugoj i trećoj godini proizvodnje, a ove godine je sa jednog korena ubirao i do četiri kilograma ploda.

“Ova biljka prvi rod daje krajem leta i sve do prvih mrazeva rađa nove. Koliko je jednostavna za proizvodnju toliko se njeni plodovi teško beru. Za osam sati rada jedan berač može da nabere od šest do sedam kilograma plodova. Zbog toga se berači teško odlučuju za berbu godži bobica jer im se ne isplati, baš kao i nama proizvođačima jer zbog nesigurnog plasmana ne možemo da im ponudimo adekvanu cenu”, navodi Nenad.

Iako nije u potpunosti realizovao svoje ambiciozne planove u proizvodnji godži bobica, Nenad ne odustaje od zacrtanog cilja. Namerava da ubuduće plodove ovog voća suši i tako ih ponudi tržištu. Planira da od njih pravi sok i džem koji kod kupaca imaju veću prođu.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar