Toplana i grad Niš rade na novom smanjenju cene grejanja

Predstavnici grada Niša i JKP „Gradska toplana“ ocenili su na današnjoj konferenciji za medije da je  minula grejna sezona bila veoma uspešna i najavili dalje angažovanje na „novim smanjenjima cene grejanja“.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor toplane podsetili da su zajedničkim naporima stvoreni uslovi da u Nišu prošle godine cena grejanja bude smanjena za oko šest odsto, čime se Niš svrstao medju gradove sa najnižom cenom.  

Bulatović je istakao  da je Niš jedini grad u Srbiji u kome je grejanje pojeftinilo

Prosečna cena grejanja u Nišu, za stan od 50 kvadrata, niža je za 47 odsto u donsou na Beograd, za 21 odsto niža je u odnosu na Novi Sad, a za 14 odsto u odnosu na Kragujevac. Prosečna cena grejanja za stan od 50 kvadrata u Nišu iznosi 4.452 dinara, a u Beogradu 6.567 dinara.  Cena grejanja u Nišu niža je i u odnosu na najveći broj drugih gradova u Srbiji, poput Leskovca, Čačka, Bora, Kraljeva, Smedereva, Pirota i Jagodine. Nižu cenu grejanja imaju samo Lazarevac, Obrenovac i Požarevac, ali se ta mesta nalaze u povlašćenom položaju jer za grejanje koriste toplu vodu iz termoelektrana“, rekao je Bulatović.

On je podsetio  da je  na početku grejne  sezone 2015. godine „Gradska toplana“ imala dug za isporučeni gas od 1,1 milijarde dinara, a predstojeću grejnu sezonu počeće bez dugova.

Ovo su prve dobre vesti koje govore da stanje ide na bolje. Zajedničkim naporima učinili smo sve da počne da se vraća poverenje gradjana u sistem daljinskog grejanja. Ovi rezultati jesu za poštovanje, ali ne dovoljni da se stane. Radićemo i dalje na racionalizaciji i smanjenju cene“, obečao je Bulatović.

Direktor „Gradske toplane“ Predrag Milačić rekao je da je najznačajnije u protekloj grejnoj sezoni to što je to preduzeće promenilo koncept poslovanja i potpuno se okrenulo korisniku.

Vratili smo „praznu stolicu“ u Nadzornom odboru tako da je javnost u toku sa svim odlukama rukovodstva. Prijem gradjana je svakog petak, a reonski kontrolori su stalno u kontatku sa upravnicima zgrada. Mnogo brže reagujemo na pozive gradjana“, istakao je Milačić i dodao da je  toplana cele prošle godine imala samo dve veće havarije.

On je istakao da je toplana „Krivi vir“ decembra počela da koristi vodu iz sopstvene bušotine, umesto iz gradskog vodovoda, što donosi uštede koje će pozitivno uticati na varijabilnu cenu grejanja u narednoj grejnoj sezoni.

Tehnički direktor „Gradske toplane“ Darko Pejčić istakao je na konferenciji da je remont sistema daljinskog grejanja već započet i da će biti velikih investicija u razdvanjanju podstanica, zameni ventila i zameni toplovoda, i to pre svega u cilju prevencije i obezbedjivanja normalnog funkcionisanja sistema daljinskog grejanja u narednoj godini.