Usvojen Predlog zakona: Komunalna milicija će imati pravo da vas zaustavlja i pregleda vozilo

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju „sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini“.

“Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se unapredila njihova odgovornost o komunalnom redu“, navodi se u saopštenju Vlade.

Predloženo je i da se naziv „komunalna policija“ promeni u „komunalna milicija“, s obzirom na to da naziv „policija“ mogu da koriste samo Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

“Organizovanje ovakve službe i u opštinama doprineće otkrivanju i sankcionisanju prekršaja komunalnog reda i preventivnom delovanju na sprečavanju tih prekršaja, što će poboljšati i kvalitet života građana”, tvrde u Vladi.

Navodi se da je predloženim zakonom pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila. Najčešći primeri zbog kojih će se to koristiti jesu neovlašćeno odvoženje ili istovar zemlje, šuta, otpada i drugog materijala, čime se stvaraju deponije na javnim površinama, kontrola nelegalnih taksi vozila i drugo.

Takođe, unapređena je kontrola i odgovornost komunalne milicije, a dodatno je pooštrena disciplinska odgovornost.

Predviđena je i bezbednosna provera komunalnih milicionara prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali i tokom rada, uvodi se mogućnost za službu unutrašnje kontrole komunalne milicije, a predviđena je i obaveza posebne obuke za komunalne milicionare za postupanje sa maloletnicima.


Podsećamo, čl. 9. važećeg Zakona o komunalnoj policiji (“Sl. glasnik RS”, broj 51/2009) su poslovi komunalne policije određeni na sledeći način:

„Poslovi komunalne policije, u smislu ovog zakona, jesu:

1) održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda od značaja za komunalnu delatnost;

2) vršenje kontrole nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz oblasti komunalne i drugih delatnosti iz nadležnosti grada;

3) ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima grada;

4) zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad;

5) podrška sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje nesmetano odvijanje života u gradu, očuvanje gradskih dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti grada (u daljem tekstu: održavanje gradskog reda).

Održavanjem komunalnog reda iz stava 1. tačka 1) ovog člana smatra se održavanje reda u oblastima, odnosno pitanjima: snabdevanja vodom; odvođenja otpadnih i atmosferskih voda; javne čistoće; prevoza i deponovanja komunalnog i drugog otpada; lokalnih puteva i ulica; saobraćajnih oznaka i signalizacije; parkiranja; prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju; auto-taksi prevoza; postavljanja privremenih poslovnih objekata; protivpožarne zaštite; zaštite od buke u životnoj sredini; kontrole radnog vremena subjekata nadzora; održavanja komunalnih objekata, pijaca, grobalja, parkova, zelenih i drugih javnih površina, javne rasvete, stambenih i drugih objekata.“


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je „potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja toj službi“ kako bi se na „sveobuhvatan način vodilo računa o komunalnom redu“.

On je kazao da je zadovoljan takvom odlukom Vlade i da će organizovanje komunalne milicije i u opštinama doprineti otkrivanju i sankcionisanju prekršaja komunalnog reda i preventivnom delovanju na sprečavanju tih prekršaja, navodi se u saopštnju njegovog ministarstva. Navodi se i da je Predlogom zakona unapređena kontrola i odgovornost komunalne policije, kao i da je pooštrena disciplinska odgovornost.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

6 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mavashi
07.06.2019. 15:20

Ne zaboravite da povećate poreze i parafiskalne namete da bi se nahranio novi glasački aparat.

Anonimno
07.06.2019. 16:44
Odgovor za  Mavashi

Izdejumi trajka

Sale
07.06.2019. 17:03

Ja ċu gi gazim

Sasa M
07.06.2019. 19:50

Ajde da vidim ko će da im stane. Vozilo sme da zaustavi samo saobraćajna policija i niko više. Čak ni regularna policija nema pravo da zaustavi vozilo.

Vlastodržac
07.06.2019. 22:24

Komendija, oni ni do sada nisu radili ništa, pa još dobili dodatna ovlašćenja. Jbm te živote!

mile stajkovce
08.06.2019. 07:49

Ne pa ovo je totalna anarhija. Ja kao imam vreme da me svaka susa zaustavlja. Onomad mi na kvantas trosarinac meri kombi, natovaren, da bi utvrdio kolicinu robe koju imam, sa ciljem da me ,,pravilno finasijski odere,, i trazi saobracajnu da vidi koliko je kombi tezak. On nije ovlascen da mi trazi saobracajnu na uvid vec ceka da prodam i meri prazan kombi. Jok trosarinac pozva policiju i rece da ga uznemiravam na radno mesto. Milicija koja takodje nezna svoja ovlascenja uzede mi podatke. Ja i njima ne dado saobracjnu. Je.em li kako ce me oderu finansijski. Ipak mislim da se nezna ko pije, a ko placa.