VINAR I VINOGRADAR DUŠAN JANJIĆ IZ LESKOVCA

Vino se pije u društvu, ali ako ste sami i želite u neki svoj dert, sipajte sebi jednu čašu

Istina je da je u vinu istina, ali je tu i duša podneblja i onog ko ga proizvede

U maloj smo vinoteci jednog od poznatih vinogradara i vinara Dušana Jannjića iz Leskovca. Mali prostor ali odiše sasvim specifičnom atmosferom. Posećuju ga samo oni koji traže ono, nešto posebno. To se objašnjava i činjenicom da vino birate čak i prema društvu u kome se nalazite.

“U vinarstvu ste bogati onoliko koliko ste vina probali. A ono je svako na svoj način osobeno i specifično”, kaže Janjić držeći čašu vina u ruci.

Vino je način da se ugodi sebi, porodici i društvu, onom odabrenom, veli.

“Kada smo kod društva, ono sada treba da bude malo ali odabrano, najčešće je to upravo naša porodica. Ali i to ne znači da ne treba ugoditi sebi na bilo koji način.Jedan od bitnih, za mene i ljude iz mog okruženja je ispijanje vina”, priča naš sagovornik.

Vino, naravno, ide uz neku prigodnu trpezu.

“Čak i ako je domaća, kućna atmosfera, na stolu svakako treba da bude vino. Koje ćete odabrati? Moj predlog je da to bude nešto vaše, domaće, jer, vino ima karakter kraja i prenosi dušu onog ko ga pravi. Oni koji nemaju svoje domaće vino, mogu da odaberu iz nekog kraja ili čak iz inostranstva, svako će im na svoj način probuditi određene emocije”.

Temperatura vina pre ispijanja je veoma bitna.

“Klasično crno vino treba služiti tako da ne bude oštro, na sobnoj temperaturi koja ne sme da predje 18 do 19 stepeni Celzijusa.Jer na višoj temperaturi ono oslobađa više nego što treba mirise i neke materije, koje smo se trudili čitavih predhodnih par godina da zadržimo u vinu, a to je upravo ono što bi trebalo da probamo, da osetimo u ustima.To, šta smo uradili s tim vinom.Bela i roze vina su sveža i treba da budu hladnija.Šampanjac koji se uvek služi na kraju, treba da bude hladan”, objašnjava stručnjak.

Sa hranom koju služimo idu i vina koja biramo.

“Kako ide hrana,tako idu i vina.Sa lakšom hranom ide belo ili roze vino. Sa jačim aromama hrane, pojačavamo i aromu vina. Sa glavnim jelom, koje je obično malo teže, koristimo crvena vina, a na kraju oko dezerta, malo slatkasta vina”.

Čaša je poslednje pakovanje vina pred ispijanje.Na policama s vinima u maloj Janjićevoj vinoteci za ovu našu priču stoje poredjane čaše – foto-čaše.

“Univerzalna čaša za vino mora da ima dužu nogu, da se temperatura tela onog ko je drži ne prenosi na vino.Takođe, svaka čaša za vino mora da ima suženje koje zadržava arome i mirise.Upravo je to najvažnije, da te karakteristike vina ostanu što duže u njemu”.

This slideshow requires JavaScript.

Čaša za crvena vina je široka ali ima dovoljno suženja,da se zadrži buke, dodaje.

“Jer ta vina negujemo godinama i čaša to treba da zadrži što duže pre i u toku degustacije. Čaša za malo lakša bela vina imaju malo više suženja pri vrhu. Postoje i ove druge za bela vina ali sa malo manjim suženjem pri vrhu, ali sasvim dovoljnim da zadrži svežinu. Na kraju, čaša šampanjca je dugačka, visoka i sužena gore, a cilj joj je da što više zadrži ugljen dioksid u vinu, da mehurići što sporije izlaze, a to je i jedan od pokazatelja njegovog kvaliteta”.

On ne preporučuje da se vino pije u samoći, ipak…

“Međutim,kada slušate muziku ili čitate neku knjigu, zašto da ne, treba vam vino da odete u neki svoj dert, koji vam je i od ranije bio tu”, savetuje nas ovaj poznati leskovački vinar, dok sedimo u njegovoj maloj vinoteci “Stari dani”.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Samo bih dodao da se vina sa srednjom strukturom(fruites) treba sluziti na temperatuiri 15-16°,dok vina sa visokom strukturom(taniques) sluzimo na 16-18°.Bela vina i rose 8-10°.
    Znaci flasu crvenog vina treba izvaditi iz podruma (koji ima konstanto idealnu temperaturu od 10°)i ostaviti je na sobnoj temperaturi (oko 20°) otprilike 4h30 minuta pre sluzenja,tako da vino u momentu degustacie postigne idealnu temperaturu oko 17°-18°.

vaš komentar