Vučić: Udžbenike iz srpskog jezika, istorije i geografije pisaće država Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će početkom nedelje podneti inicijativu da samo država može da pravi udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

„Srpsku istoriju i geografiju pisaće samo država Srbija”, rekao je Vučić za Televiziju Prva.

Kako je dodao, zna da će zbog te inicijative biti napada od tajkuna i pojedinih ambasadora, koji će tvrditi da narušava slobodu tržišta, ali im je poručio da mogu da se žale UN, EU, i bilo kome drugom, i da čak ni to neće promeniti odluku.

Predsednik je naglasio i da ne može više biti da se uči o Jasenovcu deset minuta na jednom času, prenosi Tanjug.

„Film “Dara iz Jasenovca” je važan za naš narod i decu, jer nam deca ne znaju gotovo ništa o Jasenovcu, a političke reakcije o filmu samo potvrđuju da mnogi u regionu i svetu smatraju da Srbe, čim se malo homogenizuju i ojačaju, treba “udariti po glavi” i spustiti“, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je dodao to je važan film za naš narod i decu.

„Prvo sam se dvoumio, bio za to da nađu nekog velikog filmskog produčenta da to postane svetski popularno, a onda sam shvatio da naša deca ne znaju ništa o Jasenovcu”, rekao je Vučić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

45 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karatista
27.02.2021. 13:57

Tako je i u posleratnu Njemačku ( posle Velikog rata). Samo kaem

Sofi Marso
27.02.2021. 13:59

Odlucna ideja. Bravo za predsednika Vuvica. Ko zaboravi i ne pamti istoriju, zanemari svoj jezik, kulturu, pismo, obicaje nestace kao narod i kao drzava.

Momčilo Gavrić
27.02.2021. 14:02

Film „Dara iz Jasenovca“prikazuje užasne strahote koje je narod u Hrvatskoj i BiH-u doživeo tokom drugog svetskog rata.I to ne sme da se zaboravi,pogotovu kod nas Srba koji smo poznati po poštovanju „Ženevske kovencihe“.P.S.NE sme da se zaborave i žrtve srpskog narida u Veliko ratu.Stradalo je 28% stanovništva.Vršen je genocid posebno u Mačvi i Toplici.
A knjige iz istorije ne treba da piše država,pogotovu ne ova njegova.Knjige nek pišu istoričari.ako hoćemo istinu,onda nek objave ućešće slovenskih naroda na strani Austro-Ugarske u Velikom ratu.
Da li znate koliko je knjiga napisano i koliko je filmova snimljeno o tom ratu?

Čitalac Jugmedije
27.02.2021. 14:20
Odgovor za  Momčilo Gavrić

Pa neće vlajda država da piše istoriju, država je pojam. Istoiju će pisati istoričari koje anagažuju predstavnici države. Uostalom imamo SANU, nacionalnu instituciju. Međutim, ja se, kao što vi nagoveštavate u svom stavu, slažem da se ne sme prećutati ništa, apsolutno NIŠTA. Srpski narod je u 20. Veku prošao kroz golgotu, skoro je došlo do istrebljenja putem genocida i etničkog čišćenja. Za to je neko odgovaran, I mora da se zna ko je odgovoran.
Istina je da ni ljudi koji jesu Srbi, pa, čak, ni država Srbija, nisu u pojednim momentima bili nevini I o tome takođe treba da piše u udžbencima, počevši od onoga što prvi obeleodanjuje još Svetozar Marković, do rata u Bosni, do Srebrenice, do Medačkog džepa, do onoga što je iniciralo pokolj u Srebrenici, mada ne opravdavam ni jedna zločin.
No ako se posmatra sa distance, a 22 godine su dovoljna distanca od poslednjeg rata, onda moramo hladne glave da zaključimo da su najveće žrtve na Balkanu podneli Srbi I da su Srbi najveći gubitnici, uz poštovanje svih žrtava za koje su odgovorni izrodi srpskog naroda, koji u srpskoj istoriji trebaju da budu upisani crnim slovima.
Dakle, iako sam žestok protivnik ove vlasti I posebno protivnik despotske vladavine Vučića, moram da priznam da podržavam ovu ideju. Jedna od retko dobrih ideja, ako se, naravno sprovede u delo I na način kakva sam naveo. To je dug process, ne radi se preko noći, nije autoput I ne stavljaju se rokovi, ali neizostavno treba početi ODMAH.

Momčilo Gavrić
27.02.2021. 14:54

Verovanje u ovi državu,preciznije u ovaj režim da će napisati pravu istoriju je i verovanje u objektivnost „Informeru,Kuriru ,Pinku ili RTS-u“

Olgica
27.02.2021. 14:31

Mislim da smo, ako ne jedini, onda jedan od retkih naroda u kojem su pojedinici spremni da blate, zaboravljaju, modifikuju sopstvenu prošlost zarad zadovoljstva drugih. Država preko svojih institucija, bila to SANU ili eminentni profesori sa fakulteta mora da isprati ovu ideju i realizuje.

Tona
27.02.2021. 15:12

Srpsku istoriju i geografiju i treba da pisu istoričari iz Srbije. Mislim, da je ovo odlicna ideja i na taj nacin ce nasa deca vise znati o nasoj istoriji.

Marezinjo
27.02.2021. 15:13

Tako treba, a ne dam nam stranci pišu udžbenike!

Petra
27.02.2021. 15:16

Nasa deca ce na ovaj nacin bolje upoznati istoriju i geografiju srpskog naroda. Odlicna ideja i podrška predsedniku Vucicu.

Lily
27.02.2021. 15:17

Mislim da je ovo odlicna inicijativa koju svakako treba podrzati.

Dušica
27.02.2021. 15:17

Apsolutno podržavam ovu ideju. Deca su opterećena nebitnim stvarima, gradivo je preobimno. Treba im približiti našu bližu prošlost naše zemlje, upoznati sa desavanjima, sa istinom.Deca o srpskom narodu 20.veka o svim strahotama koje smo preživeli ne znaju ništa.

Marina V.
27.02.2021. 15:22

OVO JE JEDNA OD NAJVAZNIJIH ODLUKA PREDSEDNIKA VUCICA!!!
PUNA PODRSKA I BEZ UZMICANJA JER SRPSKU ISTORIJU TREBA DA PISU SRPSKI ISTORICARI, SRPSKI JEZIK SRPSKI PROFESORI I AKADEMICI!!!
BRAVOOO!!!
Ako i na ovu odluku ima onih koji imaju primedbe, onda su sve samo ne rodoljubi i patriote!
ZIVELA SRBIJA!!!

Violeta
27.02.2021. 15:27

Onaj „bogoliki čovek“ koji se pojavljuje umesto „čovekolikog Boga“, kako to opisuje Ava Justin, ubeđen da je daleko pametniji od svih koji su mu prethodili (nauka je toliko napredovala, a obrazovanje je dostupno svima), odbacuje i porodicu i narod, njemu je tradicija smešna, a istorija izlišna. On razmišlja samo o „budućnosti“. Nesrećnik, nije ni svestan da se utapa u okean bezličnosti. Sve je bez lica, zašto bi ga i on imao. Kakva je to budućnost?
Nema budućnosti bez prošlosti!
– Dušan Proroković

Roki
27.02.2021. 15:29

Ovakav stav drzave je doista vredan samo hvale i zasluzuje maksimalnu podrsku. Pomenuti skolski predmeti zbog, po prirodi stvari, svog nacionalnog obelezja predstavljaju na neki nacin elemente nase nacionalne kulture, kojom je obrazovanje u svakom pogledu prozeto. Aktuelna vlast je prva za koju znamo da je iznela u javnost ovako jasan i odlucan stav.

Boka
27.02.2021. 15:29

Tacno je da nam deca ne znaju ni o Jasenovcu a ni o mnogim vaznim desavanjima u nasoj istoriji. Ne smemo dozvoliti da se neki dogadjaj poput Jasenovca zaborave ili da se o njima povrsno zna. Mislim da je ovo odlicna ideja i nadam se da ce se sto pre sprovesti u delo.

Maki
27.02.2021. 15:33

Zadnjih godina vlast se zaista brine za nase dake i normalno je da pisu udzbenike da nasa deca uče nasu istoriju,nase podneblje

Alek VV2
27.02.2021. 15:33

Ovo je jedan od najpametniih obrazovnih poteza našeg predsednika! Naša deca, unuci i buduća pokoljenja nikada ne smeju zaboraviti svoje poreklo i istoriju! To je ono što nas čini jedinstvenima i ona nam daje podstrek za šta se treba boriti i braniti! Jasenovac ima najmračniju i najstrašniju istinu. U tom zastrašujućem logoru gubili su živote sinovi i ćerke, očevi i majke, bake i deke, naši preci, familije i porodice. Neki još uvek čuju krikove zlodela tog vremena! Na nama je da se molimo za njih i da učimo svoja buduća pokoljenja odbrani i savešću da se tako nešto nikada ne ponovi!

Koko
27.02.2021. 15:35

Ovo je potreba u našoj državi, jer naše pismo i kulturu, najbolje mi znamo i mnoge stvari ne smeju proći zaboravljeno. Podržavam ovu odluku i inicijativu predsednika.

Cvetić
27.02.2021. 15:36

Velika i dobra ideja! A inace cemo zajedno pisati istoriju i biti ponosni na istu!

MORAVAC
27.02.2021. 15:36

Ovo bi doprinelo jačanju srpskog nacionalnog identiteta i konačno kraj prevazidjenom socijal -komunističkom poimanju nastanka sveta na ovim prostorima. Podrška

KATARINA
27.02.2021. 15:41

Dobra odluka i svaka cast za hrabrost da se ista donese, jer verujem da je nece podrzati mnogi koji bi voleli da zaboravimo nasu istoriju. Ovakvom odlukom predsednik nam pokazuje da je vazno postovati svoju istoriju, tradiciju, stradanja predaka, kulturu jezik i obicaje nasega naroda.

Jesicca
27.02.2021. 15:46

Odlicna ideja, za nase buduce generacije je bitno da znaju istoriju srpskog naroda.