Za radnike „Umipeka“ obezbeđeno po devet zarada

LESKOVAC – Predstavnici republičkog Fonda solidarnosti uručili su danas rešenja bivšim radnicima “Umipeka“ o isplati devet minimalnih zarada, koje se u ukupnom pojedinačnom iznosu kreću do 180 hiljada dinara.

Reč je o neisplaćenim zaradama pre otvaranja stečaja, a rešenja je poptisao 121 radnik.

Zamenik direktora Fonda solidarnosti  Zoran Dizdarević objasnio je da ukupna suma za neto zarade Umipekovih radnika iznosi 18.355.265 dinara, te da na taj iznos dolazi i suma koja će biti plaćena za penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Danas potpisujete rešenja, a novac dobijate najdalje do narednog petka“, kazao je Dizdarević radnicimau u Skupštini grada.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istako je da se na ovaj način dodatno ispravljaju i ublažavaju načinjene greške u prošlosti, u procesu privatizacije.

Cvetanović je objasnio da je „Umipek“ nedavno dobio novog vlasnika – Momčila Momu Nikolića, koji je i većinski vlasnik leskovačkog preduzeća „Mladost“.

„Preduzeće iz stečaja prodato je je za 75 miliona dinara na na javnoj licitaciji i iz prodajne cene su namireni poverioci. Sada se u Umipeku ubrzano radi na sređivanju i adaptaciji pogona. Biće to moderna fabrika, neki radnici dobiće  radne knjižice, ali će posla verovatno biti i za proverene stručnjake i majstora, koji su se zbog neuspešnih privatizacija našli na listama nezaposlenih“, kazao je gradonačelnik Cvetanović.

(Kraj) mil

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

10 komentara

 • daj sta das

  • Što reče Cica „daj šta daš“, potpisuj rešenje i uzimaj bilo šta dok se ovi iz fonda ne predomisle, jer mnogi nisu dobili ni to. Ej, kukavna radnička klaso na šta si spala, da ti bacaju milostinju.
   Taman da se kupe drva za zimu, plate porezi i nagomilani dugovi EPS-u i Vodovodu

 • Данас је велики православни празник…
  Молим југмедиу за више информација.

 • Čuh od ministarke energetike da je prvom potpredsedniku Vlade mnogo da obavlja i funkciju ministra odbrane. Ne mogu da verujem. Zar tako svom šefu??? Ja mislim suprotno i predlažem da mu se doda i ministarstvo finansija i privrede, pa da konačno u zemlju dođu one obećane milijarde evra u predizbornoj kampanji. Znam da je sposoban. Će progledamo.

 • Zar ne treba Dveri da se oglase povodom praznika, ne trčite pred rudu

 • Порта је затворена, катанац на капиџик,
  нигде и никог нема у манастириште.

  Чека се „блажени“ пост и прираштај гласова (становника)
  од провизије, камата, „труда“ и ефеката из хуманитарне помоћи. 🙂 🙂 🙂

  Света Петка, наша заштитница,
  штити само обичне људе.

  Лета господњег, на Св. Петку, 2013.

 • A kakve veze sledeći tekst ima sa gradskom upravom. Zanima me udeo gradske vlasti u donošenju ovakve republičke odluke.( Sem sale koju ustupaju svima, jer ona nije vlasništvo vlasti).Pomozite da razumem, jer ja ovo shvatam kao prepričavanje tuđih vesti, zasluga. Ispravite me. Tekst je objavljen na gradskom sajtu:

  За раднике „Умипека“ обезбеђено по девет зарада ПДФ Штампај Е-пошта
  Фонд солидарности Републике Србије обезбедио је 18 милиона 350 хиљада динара за исплату дела заосталих зарада радницима УМИ ПЕК а. Решење ће добити 121 радник који су били у радном односу непосредно пре отварања стеча. На рачун сваког од ових радника биће уплаћено око 180 000 динара, за девет месеци са припадајућим порезима.

  Градоначелник Лесковца Горан Цветановић поздравио је раднике УМИ ПЕК -а. Нагласио је да се на овај начин исправљају и ублажавају грешке начињене у прошлости, у процесу приватизације.

  Од 2002. године у Лесковцу су укупно приватизована 53 друштвена предузећа. У претходних 10 година раскинуто је 20 купородајних уговора, у 11 предузећа покренут је поступак стечаја, пет предузећа је брисано из регистра

  -У приватизованим предузећима без посла је остало 13.500 радника, а после детаљне анализе приватизације, може се закључити да је само у једном колективу, предузећу Младост, спроведена апсолутно успешна приватизација, истакао је Цветановић. Имали смо среће да се власник Младости јавио на лицитацији и купио УМИ ПЕК.

  Градоначелник је објаснио да је ово предузеће продато из стечаја, за 75 милиона динара на јавној лицитацији. Сада се у УМИ ПЕК у убрзано ради на сређивању и адаптацији погона.

  Биће то модерна фабрика, неки радници добиће радне књижице, али ће посла вероватно бити и за проверене стручњаке и мајстора, који су се због неуспешних приватизација нашли на листама незапослених“, казао је градоначелник Цветановић

  • Pa možda se vlast zauzimala oko prodajne cene, možda su u sasatvni deo ugovora ušle klauzule o tretmanu radnika, broju, koliko kvalifikovanih, pa sa invaliditetom, pa onih sa preko 40 godina starosti i drugih osetljivih grupa, kao nacionalne manjine. Sigurno je priložen i biznis plan za naredni period, gde se vide projektovani prihodi, pa perpektiva širenja poslovanja, a time i porasta broja radnih mesta, kako bi vlast sinhronizovano delovala sa školstvom, pripremajući kadrove, kako kroz set obuka preko NSZ, a tako i usmeravanjem đaka u obrazovanju. Dalje, uspostavljen je konakt i sa fakultetima koji obezbeđuju stručni kadar ko što su tehnolozi. Verovatno se zna i kakva je šema konkurencije, pa prevozi, vozni park, utrošak energije, ambalaže, svega, svega do u detalje, kako bi svaka vlast morala ozbiiljno da radi svoj posao, s obzirom na stručne saradnike koji su zastupljeni u vlasti. Time je, sigurno svaki rizik sveden na minimum, uz maksimum planiranja unapred. Tako to rade ozbiljni ljudi.

 • On ovo ko za Bambi igralište i Coca Cola teretanu, daje doprinos čovek! Priključuje se čestitkama pozdravi i želje.

 • Гос. Цветанке Горановић,
  у праву сте, ако је све тако како је рекао и како сте рекли.

  Из изложеног се виде многи пропусти (употребе, злоупотребе, несавесности, и друге радње које наш КЗ санкционише).

  А хоће ли то доћи до Тужилаштва
  и како ће оно реаговати…питање је ?!.. .-)

  Консултујте правнике.

vaš komentar