Za zimsko održavnje ulica i puteva i čišćenje leda 39 miliona iz gradske kase

Predstavnici Javnog preduzeća “Urbanizam i izgradnja” Leskovac najavili su danas početak zimskog održavanja ulica, opštinskih i pojedinih nekategorisanih puteva na teritoriji grada Leskovca, ukupne dužine od 472 kilometara, kao i čišćenje leda u predstojećeoj zimskoj sezoni, za šta su angažovana tri izvođača i za šta će iz gradske kase biti izdvojeno 39 miliona dinara.

Na parking kod ugostiteljkog kompleksa “Apostolović”, pokazana je danas mehanizacija preduzeća “Perica Jović preduzetnik AB kop Vlasotince”, koje će na teritoriji Leskovca čistiti ulice i puteve u period od 15. novembra ove do 15.marta iduće godine.

Čistiće se i prilazi do značajnih objekata i ustanova ukupne površine od oko 67000 kvadrata. Dužina gradskih ulica je 25 kilometara, a puteva 447 kilometara

Direktor “Urbanizam I izgradnja” Novica Nikolić” je na konferenciji za novinare rekao da period održavanja puteva može trajati i duže “ukoliko vremenske prilike, niske temperature i snežne padavine, to zahtevaju”.

Prioriteti

Zimsko održavanje odvijaće se po prioritetu delovanja (Planom i programom su definisana tri prioriteta), kao i po stepenu angažovanosti ljudstva i mehanizacije (postoje nulti, prvi, drugi, treći i četvrti stepen, četvrti proglašava gradski krizni štab).

Prvi stepen prioriteta obuhvata glavne saobraćajnice u Leskovcu izdvojene prema položaju, a značajne su za prilaze zdravstvenim ustanovama, obrazovanim i dečjim ustanovama, javnim preduzećima, javnim ustanovama i gradskoj upravi, prilaze preduzećima od značaja za snabdevanje stanovništva i funkciji javnog gradskog prevoza, prilaze grobljima itd.

Vrednost Ugovora sa vlasotinačkim preduzećem je 30 miliona dinara sa pdv-om

Nulti stepen angažovanosti podrazumeva samo neprekidno dežurstva šefa smene.

U prvom stepenu angažovanosti 1 kamion sa opremom i materijalom za posipanje interveniše po potrebi i nalogu.

U drugom stepenu angažovanosti intervenišu kamion putarac i 2 kamiona sa opremom.

U trećem stepenu angažovanosti Izvršilac uključuje svu raspoloživu mehanizaciju pogodnu za primenu u datim uslovima.

“Izvršilac raspolaže potrebnom mehanizacijom, traženom konkursnom dokumentacijom: kamion putarac nosivosti do 3 tone, kamion kiper od 10 do 15 tona nosivosti sa opremom četiri komada, dva buldožera – kom, jedan grejder, univerzalna mašina (ICB), 2 komada”, utovarna lopata I vučni voz. Izvršilac je u obavezi da po sezoni nabavi 400 tona rinfuzne industrijske soli i 1200 tona kamenog agregata. Zimsko održavanje podrazumeva uklanjanje snega i sprečavanje pojave poledice, radi obezbeđenja normalnog odvijanja saobraćaja na gradskim saobraćajnicama i lokalnim putevima”, kazao je Nikolić.

Led se čisti samo mesec dana

Istovremeno, za čišćenje snega i leda sa površina javne namene, osim sa kolovoza puta u Leskovcu od 1.1.2019. do 31.12.2019. godine planirano je 6.000.000 miliona dinara.

“Vršenje ove komunalne usluge povereno je JKP „Komunalac“ Leskovac, na osnovu odluke Skupštine grada Leskovca o osnivanju javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ Leskovac i na osnovu odluke o izmeni i dopuni odluke o osnivanju javno komunalnog preduzeća „Komunalac“ Leskovac”, dodao je Nikolić.

Za čišćenje snega i leda sa površina javne namene, osim sa kolovoza puta u Grdelici i Predejanu od 1.1.2019. do 31.12.2019. godine planirano je 3.000.000 dinara.

I ova usluga poverena je grdečičkom komunačnom preduzeću na osnovu odbornika Skupštine grada Leskovca.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

vaš komentar