Zaplenjeno preko dve tone markirane garderobe od 23.000 evra

Carinici su na Terminalu Gradina 5. avgusta zaplenili oko dve tone krijumčarene tekstilne robe iz Turske, vredne gotovo 23.000 evra, dok je tri dana posle toga kontrolom magacina kurirske službe u Subotici zaplenjena veća količina robe sumnjivog porekla.

I na Gradini i u Subotici za deo robe postoji sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine poznatih robnih marki,saopstila je Uprava carine

Prekršaj na Gradini je otkriven kada je analizom rizika kamion subotičkih registarskih oznaka, čije je krajnje odredište bila Raška izdvojen za detaljan pregled. U njemu je pored uredno prijavljene, pronađena i gotovo tona neprijavljene robe.

Među prijavljenom robom pronađena je 121 rolna posteljnog platna, čija je ukupna težina preko jedne tone. Za pomenuto posteljno platno postoji sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine, jer se na njemu nalaze aplikacije diznijevih junaka i omiljenih dečjih likova iz crtanih filmova kao što su „spajdermen“, „sunđer bob“, „patrolne šape“, „frouzen“, „helou kiti“ i „kars“.

Kako vrednost zaplenjene robe prelazi trećinu vrednosti prevoznog sredstva, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom zadržan je i kamion.

Reč je o dečjim kompletima, dresovima, peškirima i kuhinjskim krpama. Za deo neprijavljene robe postoji i sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine robnih marki „adidas“ i „najk“

Tri dana kasnije carinski službenici su prilikom vanredne kontrole magacina kurirske službe u Subotici otkrili veću količinu različite robe stranog porekla bez adekvatne dokumentacije o plaćenim dažbinama. Za deo robe postoji i sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine robnih marki “guči“, “hugo bos“, “najk“, “adidas“, “kelvin klajn“ i druge.

Među robom su pronađene, između ostalog i električne kosačice, trimeri, motorne testere, brusilice i prskalice za voće, kao i muški i ženski veš i parfemi,kaze se u saopstenju.

FOTO Uprava carine