Ženski leš bačen u jarak koji je pre sto godina uzburkao Leskovac i osumnjičeni za ubistvo oslobođen svih optužbi

U Leskovačkom Zlatnom dobu nije cvetala samo industrija, već su se, čini se barem po pisanju tadašnje štampe, često dešavala i ubistva. Najviše je bilo političkih, kao i krvnih osveta, ali i slučajeva koji su, kao u krimiću, mesecima bili u centru pažnje Leskovčana

U oktobru mesecu 1933. godine u Vlajkovoj ulici u Leskovcu pronađen je bačen u jarak leš ženske osobe za koji je kasnije utvrđeno da je reč o udovici Nedelji Mišić iz Miroševca.

Misterija ovog ženskog leša potresla je Leskovčane koji su sve do suđenja po čaršiji prepričavali razne verzije ovog događaja, a policija je za njenu smrt optužila i uhapsila Vladimira Markovića iz Leskovca pod sumnmjom da je ubio i bacio terlo nesrećne žene u jarak.

Idući svojim kolima za Leskovac Vladimir Marković sreo je Nedelju, udovu Todora Mišića iz Miroševca. I ona je išla za Leskovac. Na njenu molbu, Marković je primio i povezao. U putu, prema optužnici, Marković je nekim tvrdim predmetom udario Nedelju po trbuhu, usled čega je nastupilo naprsnuće jetre i izliv krvi, a zatim i njena smrt“, pisale su tadašnje leskovačke Nedeljne novine.

Suđenje Markoviću je pre Okružnim sudom u Leskovcu trajalo puna tri meseca, saslušano je dvadesetak svedoka, a on je tvrdio da je nevin.

Braneći se time da je na putu, prelazeći preko neke jaruge, ispala iz kola i od zadobijenih povreda umrla. Ne znajući šta da radi sa njenim lešem, ostavio ga je u jarku na periferiji Leskovca“, prenosile su izveštaj sa suđenja Markoviću Nedeljne novine.

Svedoci su o njemu govorili kao o pravom domaćinu, čestitom i poštenom čoveku, te ga je sud oslobodio u nedostatku dokaza da je ubio ovu nesrećnu ženu.

U nastavku vam dostavljamo isečak iu tadašnje decembarske leskovačke štampe koja se bavila ovim slučajem: