BOGOJAVLJANJE

Petnaestogodišnji Luka iz Leskovca prvi do krsta u Vlasini (FOTO, VIDEO)

Plivanje za krst u rekama organizuje se u pojedinim zemljama gde se neguje pravoslavna vera, na dan Hristovog krštenja u reci Jordan
Petnaestogodišnji Luka iz Leskovca prvi do krsta u Vlasini (FOTO, VIDEO)
Podeli:

Učenik prvog razreda Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu Luka Petković prvi je danas doplivao do časnog krsta u ledenoj Vlasini u Vlasotincu, pa je kao pobednik dobio sve počasti i tradicionalne nagrade.

Ovo je 12. po redu trka za časni krst u vlasotinačkom jezeru, u kojoj je učestvovalo 57 takmičara, 21 više nego prošle i 29 manje nego 2014. godine koja je bila rekordna, a i ovo takmičenje odvijalo se pred nekoliko hiljada posmatarača.

Bio je ovo fantastičan osećaj iako je reka ledena“, kazao je Luka po izlasku iz Vlasine koji se tresao od hladnoće i jedva dolazio do daha.

Milica i Luka Petković

S Lukom je plivala i njegova starija sestra i jedna od dve pripadnice lepšeg pola na današnjem bogojavljanskom plivanju Milica Petković (18), učenica 4. godine Medicinske škole. Pre nego što su ušli u reku oboje su Jugmedii rekli da im je to prvo takmičenje.

Plivalo se pri temperaturi vode od 2 i vazduha od 7 stepni

Kao budući zdravstveni radnik znam da je opasno plivati u ledenoj vodi, ali smo oboje spremni na rizik“, rekla je, dok je Luka samouvereno kazao da očekuje pobedu. I pobedio je na stazi dugoj 33 metra, brojka koja simbolizuje ovozemaljske godine života Isusa Hrista.

Pored osvojenog krsta, mladi Luka je od Udruženja „Svete Gore Atonske, odnosno predsednika udruženja Srbe Takića dobio ikonu, a od zlatare „Janković“, vlasnika Srbe Jankovića iz Novog Sada – zlatnik.

Porodice Đokić i Kocić iz Vlasotinca nagradile su i najstarijeg plivača Dragana Stefanovića (54) i najmlađeg Kristijana Pešića (12), poznatog po tome što je počeo da pliva za časni krst sa nešto više od godinu dana.

Za današnji događaj bilo je najavljeno prisustvo vladike niškog Arsenija, ali on nije došao zbog, kako je objašnjeno, bolesti, pa je takmičare blagoslovio protonamesnik i starešina pravoslavne crkve u Vlasotincu Goran Dimitrijević.

Učesnike i prisutne na skupu pozdravio je zamenik predsednika opštine Vlasotince Boško Stančić, koji je podsetio da je bogojavljensko plivanje za časni krst u Vlasotincu postala manifestacija koja prelazi okvire ove opštine.

Opština Vlasotince će i ubuduće podržavati ovu manifestaciju“, kazao je Stančić, izrazivši uverenje da će se naredne godine okupiti još veći broj plivača.

Generalni pokrovitelj plivanja za časni krst u Vlasini je upravo lokalna samouprava Vlasotinca.

U okviru ove manifestacije održana je i tradicionalna „Pihtijada“ na kojoj je učestvovalo 37 domaćica i domaćina.

PLIVANJE ZA ČASNI KRST – Vlasotine, Vlasina

Posted by Jugmedia on петак 19. јануар 2018.


Podeli:
  1. Sve čestitke mladom Luki! Verujem da je presrećan i da će do kraja života pamtiti ovaj prelepi dan.

  2. A jel se Luka zahvalio gradonacelniku, a i predsedniku , za sve sto rade za nas i sto su mu omogucili da se takmici i pobedi u ovom velelepnom takmicenju
    ,jednom od najvelelepnijih u svetu

  3. Sve cestitke na hrabrosti i istrajnosti! Bravo Luka !

  4. Kakav cinizam …. uzasnuce, decko je pokazao svima sta znaci mladost,snaga i hrabrost. I nema potrebe da se zahvaljuje nikome na tome.. A mozda cete i vi imati priliku sledece godine, posto ste je ocigledno ove god propustili??? A gradonacelniku ce vrujem, kao i svima nama biti drago ukoliko postignete ovakav rezultat! Naravno da ce vas svi podrzati, ne stidite se pokazite se na delu!

  5. Klasican primer ljudi iz provincije i nize inteligencije.

    • Poštovani „Gospodine“, jeste li svesni šta ste napisali? Jeste li svesni da Vam uopšte ne pristaje „Gospodin“, ali Vam pristaje reč koja takođe počinje slovom …..

Comments are closed.