Vila Teokarovića, ruinirani simbol Vučja, dobiće stari sjaj

Vila Teokarovića, ruinirani simbol Vučja, dobiće stari sjaj
Podeli:

Posle decenija propadanja, vila nekada poznatog industrijalca Laze Teokarovića u centru Vučja, jedinstveni arhitektonski biser na jugu Srbije, biće renovirana čim se budu raščistili imovinski odnosi, najavio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ovo rukovodstvo grada Leskovca prvo je posleratno rukovodstvo koje je obratilo pažnju na vilu građenu u alpaskom stilu, potpuno urušenu i sklonu padu.

Vila je jedan simbol Vučja, kao što je hidrocentrala na Vučjanki iz 1903. godine na, kao što imamo ličnosti poput Bate (slikar Bratislav Anđelković p.n.). Smatramo da Teokarovićeva vila treba da zasija novim sjajem. Dug je put, od rešavanja imovinsko pravnih odnosa, do izrade projekta, ali je bitno da se razmišlja, a kada se razmišlja znači da imate cilj i da taj cilj postignete vremenom“, kazao je Cvetanović, koji je danas u Vučju obišao radove na uvođenju sekundarne vodovodne mreže u toj varoši.

Teokarovići su bili vlasnici ogromne tekstilne fabrike sa centralnom vilom u sredini i bazenom olimpijskih razmera, a pored ove ruinirane imali su još jednu preko puta nje, preko puta reke Vučjanke. Bili su vlasnici spratnog restorana, nekoliko zgrada u kojima su živeli radnici i još desetak kuća, takođe sazidanih za radnike tekstilne fabrike,. Bili su, zapravo vlasnici celog današenjeg centra sa vinogradom iza vile koja propada.

Sve te zgrade i danas stoje u Vučju i u solidnom su stanju, osim vile koju će obnoviti grad i osim celokupnog fabričkog kompleksa sa vilom.

Vila u alpskom stilu sa stubovima od pikovanog kamena iz Dalmacije i bazenom u dvorištu vodi se kao vlasništvo mesne zajednice Vučje, ali ono nije zakonski formalizovano.

 

Kralj srpskog štofa bio bogatiji i od Karađorđevića

 

Dok je bila živa, bratinica Laze Teokarovića, slikarka Nevena Teokarović je javno potraživala ogromnu imovinu svojih predaka, jer su i druga dva Lazina brata imala fabrike i vile po Srbiji, ali je nejasno da li je posle njene smrti bilo ko od naslednika podneo zahtev za povraćaj te imovinu. U mesnoj zajednici Vučje kažu da takav zahtev nikada nije stigao do njih.

Jugmedia je više puta pisala o tragičnoj sudbini braće Teokarović s akcentom na propadanje vile koja će se renovirati i, prema nekim najavama, biti pretvorena u muzej koga Vučje nema.

 

Vandalizam: Zašto je uništena vila Teokarovića, biser Porečja?


Podeli:
 1. Jovica sns mz veternica 22.02.2018., 16:40

  „prvo posleratno rukovodstvo koje razmišlja o toj vili“ ma daaaaj..

 2. Слађана 22.02.2018., 19:01

  Док не вратимо наследницима имовину отету од њихових предака нема нама Србима напретка ни у чему. Под хитно вратити Теокаревићима све што им припада да се не срамотимо више ни пред Богом ни пред људима. Хвала што ћете ми објавити коментар.

  1
  3
  • Licemerni liberalizam 22.02.2018., 21:13

   Naravno, al prvo da se vrati imovina vlasnicoma kojima su poslednjih godina otimali kuce i stanove zbog 1000€ duga za struju. Važno da su Đinđić & Co najpre crkvi vratili imovinu.

 3. Nepismena birokratija 22.02.2018., 22:16

  Ukoliko postoje naslednici treba da se jave i da im se vrati imovina a ukoliko ih nema treba hitno tražiti rešenje i iskoristiti objekte tekstilne fabrike u Vučju. Nije pametno da objekti stoje godinama u nedogled zato što se ne javljaju naslednici ili ne mogu da se reše imovinski odnosi. Što se tiče tih istih imovinskih odnosa u raznim službama sede upošljenici, koriste pauze za razgledanje izloga i ispijanja kafe umesto da izađu na teren i međusobnom saradnjom rešavaju pitanja od značaja za građane.Upravo zbog te birokratije stoje i prazni lokali i drugi objekti u Vučju i na taj način sprečavaju bilo kakav napredak u pozitivnom smislu.

  • У Лесковцу се зна ко је власник “ Хотела Београд “ па нико ништа не предузима да се ово ругло у центру града уклони или реновира.

 4. Ponizeni srpski vojnik 22.02.2018., 23:33

  Koliko sam ja cuo, a to sto sam cuo je iz 100% pouzdanih izvora, vlasnik hotela „Orlovo gnezdo, vile o kojoj se pise i jos nekih objekata, je jedan nas covek koji radi u Sloveniji i on ce finansirati obnovu tih objekata, tako da sve ovo sto ovaj prica nema veze s mozgom i on ne ucestvuje u obnavljanju, vec se narodski receno „kiti tudjim perjem“, sto je i radio puno puta do sada…

  1
  1
 5. Sima Original 23.02.2018., 11:29

  ista prica za svake izbore..bedno i dosadno i nazaDNO

Comments are closed.