Dok je Vranjanaca živeće Bora i njegovo stvaralaštvo

Za jednog stvaraoca i umetnika kakav je bio Bora Stanković, varošica je bila velika inspiracija, stvarnost i duša njegovog književnog dela. Zato, dok je Vranja i Vranjanaca, živeće i Bora i njegovo stvaralaštvo i ta jedinstvena neraskidiva nit koja nas vezuje za naš identitet i rodni kraj, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković večeras na svečanom otvaranju prvih „Borinih književnih dana“ u Galeriji Narodnog muzeja.

U prepunoj sali, Milenković se prisutnima obratio rečima da grad Vranje po prvi put organizuje manifestaciju u znak poštovanja i sećanja na Boru Stankovića, a vrednost njegove stvaralačke umetnosti prenela se sa papira na scenu i prevodila na jezike drugih naroda koje je privukla pojedinična i kolektivna sudbina njegovih likova, inspirisana tematikom vranjskog kraja.

U tim delima i danas živi varošica koje više nema, postoji i opstaje tradicionalna vranjska sredina, onakva kakva je pre bila. Živi kaldrma, vranjska pesma… Bora je našem gradu dao velika obeležja i povezao ga sa svetom, a čuvanjem njegovih autentičnih komada, čuvamo značajne književno-istorijske dokumente„, istakao je Milenković.

Manifestacija je otvorena predstavljanjem naše sugrađanke, pesnikinje Valentine Zlatanović Marković koja živi i radi u Užicu i promocijom knjige pesama “Ako smo nekada znali da volimo”.

Ona je govorila o Vranju, gradu koji se može doživeti samo iznutra, a Borino delo kroz dva aspekta, kroz odnos pisca prema zavičaju i odnos prema Bogu. Izrazila je i svoje duboko uverenje da će “Borini književni dani” biti dostojanstveni i uzvišeni jer to Bora Stanković zaslužuje.

O njenom književnom opusu govorio je i prof. dr Goran Maksimović.

Manifestacija “Borini književni dani” traje tri dana, a nastavlja se u četvrtak u prostorijama Biblioteke gde će biti održano književno veče Predraga Markovića, autora romana “Zavodnik ništavila”.