Dani kruške u „Kaliforniji na jugu Srbije“

LESKOVAC – U prestonici kruške na jugu Srbije, zbog koje je najviše svojevremeno porečki kraj dobio epitet „Južna srpska Kalifornija“, danas su drugu godinu zaredom održani „Dani kruške – Vučje 2016“, na kojoj su proglašeni najbolji proizvođači ovog voća i rakije.

Momčilo Stanković iz Miroševca poneo je titulu najboljeg proizvođača rakije, Božidar Stamenković proglašen je za najvećg proizvođača, dok je Zoran Ranđelović iz Strojkovca imao gajbicu s najlepšim kruškama.

Porečje je nekada bilo čuveno po proizvodnji viljamove kruške i rakije, ali one su sada, posle gašenja istoimenog kombinata, postale retkost, pa su i na ovoj manifestaciji dominirale takozvane stone sorte, lakše i jendostavnije za održavanje.

image-0-02-01-aadd65aae309b73c3f961678bdef0d25346c73d407ebdd0de40f9888fb69142e-V

„Godina za nama je bila veoma teška, možda najteža u poslednjih 15 godina s obzirom da smo imali dva mrza, ali se uvek živi u uverenju da će iduća berba biti bolja. U svakom slučaju, ne možemo bez pomoći lokalne samouprave“, rekao je proizvođač Božidar Stamenković

O pružanju pomoći proizvođačima kruške i uopšte poljoprivrednicima, govorili su Mina Cvetanović, pomoćnica gradonačelnika Leskovca i Bojan Tojaga, direktor ALER-a, organizator manifestacije.

image-0-02-01-8a80d6a88377036be0805d10345cfae05a015cec8008a1f806dcf7efb57b53c8-V

„Manifetsacijama  poput ove grad Leskovac teži boljoj promociji naših sela i određenih kultura po kojima su ona poznata. Jedno od glavnih delovanja u narednom periodu biće upravo polje agrara“, rekla je Cvetanovićeva i naglasila je da lokalna samouprava ove godine planirala 40 miliona dinara za pomoć poljoprivredncima.

Tojaga je podsetio da je ova treća od 5 planiranih sličnih manifestacija ove godine i naglasio da ALER „kontinuirano i stalno pruža pomoć proizvođačima“, pa je tako istakao da je u toku prošle godine više hiljada njih dobilo pomoć oko registracije i obnove gazdinstava i toliko je napisano zahteva za ostvarenje prava, na regresirano gorivo i veštačko đubrivo.

image-0-02-01-0be785fa01aa5e37826ecca526c735f04d19e9fc4ce1f8cf4cc0b6d5b7345c9c-V

Od kruške kako je zaključio, žive mnoge porodice u vučjanksom kraju.

Po običaju, i na ovaj manifestaciji okupljeni su uživali u kulturno-umetničkom ptogramu. Pevalo se i igralo kolo, a čula se je i frula.

Inače, kruška se na teritoriji Jabčaničkog okruga gaji na površini od 360 hektara, za trećinu manje nego pre desetak godina, i predstavlja 10 posto od ukupne proizvodnje voća u ovom okrugu. Proizvođači su se požalili i na cenu, rekavši da se kilogram prodavao za 25 dinara, što ne pokriva ni troškove negovanja i održavanja.

(Kraj)

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

7 komentara

  • Kakva glupost! Porečje više ne postoji,proizvodnja kruške na nikada manjim zasadima, a u publici sve opštinari.Cirkuzanti obični !

  • U marketina lepu krusku ne mozes da kupis ispod 150 dinara za kilogram.

  • Naziv „južna srpska Kalifornija“, ili kako već, nije po kruški, već po stilu sadnje višnje (kaskadna sadnja) u nekadašnjem kombinatu „Porečje“. To sam pročitao u jednoj skupo opremljenoj knjizi Duška Jovanovića, dugogodišnjeg direktora, neki bi rekli i … bolje da ne kažem, zameriću se JUL-ovcima …

  • Sreca da postoje knjige Duska Jovanovica kako bi pojedini i naucili nesto!

  • Porečje je odlično radilo dok je preduzeće vodio gospodin Dušan Jovanović, ne samo što je stručnjak, već je znao lepo da sarađuje sa radnicima, moje skromno mišljenje….

vaš komentar