Leskovčanin predstavlja Grčku na kulinarskim festivalima

LESKOVAC – Leskočanin Milorad Miki Ninić na festivalima kulinasrkih veština meditaranskih kuhinja predstavlja Grčku i njenu asocijaciju kulinara, i to sa velikim uspehom.

Njegove veštine, stečene u prijateljskoj Grčkoj, zadivile su kolege i sladokuse na prošlomesečnom devetom festivalu kulinarstva i gastronomije “Biser Mediterana” na hrvatskom ostrvu Brač. Branio je boje Grčke.

Milorad Miki Nini'u_restoranu_prste_da_polizes

Svaka regija ima svog predstavnika, a izbor grčke asocijacije šefova kuvara bio sam ja”, priča Ninić, koji je sa ponosom predstavljao Solunsku regiju.

Na tom velelepnom festivalu učestvovale su Italija, Slovenija, Crna Gora, Grčka, Turska kao i domaćin Hrvatska.

Istog meseca u Budvi na državnom prvenstvu ugostitelja Crne Gore od 25. do 27. aprila bio je pozvan od predstavnika srpske asocijacije šefova kuvara gde je učestvovao sa Kulinarskom Federacijom Srbije, na kome su u generalnom plasmanu ostvarili veliki uspeh.

U planu je da se naredni festival kulinarstva i gastronomije 2015. godine održi u hotelu Elea Village gde će domaćin, a glavni organizator će biti Ninić.

Ipak, malo ko u gradu na Veternici zna ko je Milorad Miki Ninić, iako je njegovo ime poznato i cenjeno u svetu kulinarstva.

Milorad Miki -Elea_village_i_Miki

Pre dvadeset godina je, kao i većina mladih koji nisu mogli da ostvare životni san zbog tadašnje teške ekonomske situacije u zemlji, otišao u prijateljsku Grčku. Na Kritu je radio kao pomoćni kuvar u hotelskom restoranu. Šef kuhinje je prepoznao njegov talenat, pa je odlučio da mu prenese svoje znanje. Leskovčanin se o tim danima priseća sa setom.

“Diomidis Anestis je veliki učitelj kojem dugujem sve. Nekada je satima ostajao posle radnog vremena i pokazivao mi trikove u kulinarstvu”.

Posle par godina provedenih na ostrvu, sa preporukom i dokazanim umećem, preselio se na poluostrvo Sitonija – Halkidiki, da bi bio bliže svojima u Srbiji. Dobio je posao kuvara u prestižnnom hotelu Athena Pallas Village. Tu je upoznao ljubav svog života Archodiu Vogiatzi sa kojom ima dvoje prelepe dece – Agelinu i Stefana.

Svake godine od aprila do kraja oktobra Miki Ninić kao šef kuhinje vodi drugi po veličini u lancu hotela Acrotel grupe, hotel Elea Village sa najlepšim pogledom na more u kome su i nezaobilazni aduti –  hrana i poslastice za turiste iz svih krajeva sveta!

Milorad Miki -Elea_village_i_Miki

Svoje zemljake i sugrađane poziva da posete letovalište i hotel i uvere se u majstorije njegove kuhinje, a mi vam toplo preporučujemo kombinaciju tradicionalne srpske i mediteranske kuhinje – jagnjetinu u sosu od pomorandže.

Za Jugmediu iz Grčke, Dragan Kocić

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

10 komentara

  • Bravo maestro! 🙂

  • Odavno dobra hrana mora biti više od ukusne. I ne samo to. Estetski momenat serviranja zauzima takođe važno mesto u oceni kvaliteta. Ipak, ono najvažnije jeste hranljiva vrednost namirnica potrebnih za pripremu, preciznije koliko je ono što se preporučuje i zdravo. Dakle, odmakli smo i dalje od kalorija. Ako na sve to dodamo i viši nivo poznavanja procesa pripreme hrane, kao što je očuvanje vrednosti vitamina i proteina prilikom tretmana u pripremi, e tu dolazimo do skoro savršenog kuvara. Šta nedostaje? Pa njegovo široko obrazovanje, da nam potkrepi poreklo jela, preporuku baš za to jelo i ukaže na njegove prednosti u odnosu na druga srodna jela. A mogla bi da padne i neka zanimljiva egzotična priča o poreklu jela. Dakle, elokventnost kuvara je konac koji delo krasi. Takav kuvar bi nam svakako maestralno približio savremene tokove ishrane i važnost baš njegovog preporučenog jela u kontekstu trendova u ishrani, koji se odnose na funkcionalnost ishrane za dato obavljanje profesije na primer.

    Jeste li znali da je i želudac samo kompjuter koji prepoznaje nedavno ,,nove“ unete namirnice i da ako ga ,,iznenadite“ imaćete problem ,,sa varenjem“. Duže i mučnije će trajati. Onaj pak koji je svikao na istu vrstu namirnica, taj neće imati problem. Probajte sa žabljim batacima, nesvojstvenim našem podneblju,koje ja inače obožavam i iznenadićete se reakcijom. Isto je i sa novom vrstom kreme za lice. Koži je potrebno vreme da je ,,prepozna“ da bi je maksimano ,,iskoristila“. Te signale koje želudac ili koža šalju mozgu potrebno je da on dešifruje.

    Nadam se da vas nisam zbunila, ali želela sam da vam dočaram koliko je kuhinja inspirativna i nedokučiva u stalnom otkrivanju. O ,,slaganju različitih sastojaka i njihovih ukusa, mirisa, njihovom uticaju na naš organizam ukoliko se od hrane očekuje da podigne naš energetski sistem za sport ili učenje ako ste student ili ako imate intelektualni nastup, nekom drugom prilikom. Posebno bi bilo zanimljivo opisivati hranu koja ima i druga, magična ljubavna dejstva.

    Komentarom sam htela da uveličam važnost posla kojim se bave kuvari, inače jednim od najplaćenijih zanimanja na svetu, koje zahteva i vrhunsko poverenje, da bi iko stavio u usta ono što nam drugi pripremi. Tu ne mislim na faktor kontrole zarad bezbednosti, već na faktor poverenja u angažovanju vrhunskih kuvara na jahtama, u hotelima, na dvorovima, rezidencijama za doček uvaženih ličnosti. Tu drugi kuvaju. Stručni kuvar samo nadgleda posao

    • Ja sam veoma ,,privržen“ čokoladi. Iako je štetna, po mene i dokazano u praksi, ja sam umislio da je volim i da ne mogu bez nje.

      • Promeni ,,vrstu čokolade“ i videćeš da ćeš i od ,,nove“ biti i zavistan i vezan i da ćeš je voleti i obožavati, jednako kao i prethodnu. Ako li ne i više, zbog novih senzacija. Osećam da ćeš ,,staru“ brzo ,,zaboraviti“ a da bez druge nećeš moći više, toliko da ćeš se pitati kako si uopšte mogao do sad da živiš bez nje?!

        • Priroda je udesila da parovi i nakon perioda zanosa, zaljubljenosti, ostanu ,,povezani“. Naučnici su samo pametni ljudi koji su verovali u postojanje hemijskih razloga za ostanak u vezi nakon prolaska ljubavi i upriličili dokaze i nevernim tomama.

          Da li onda postoje savršeni parovi, oni gde zaljubljenost i ljubav traju li trajum bez obzira na oksitocin? Da! Ali su retki.

          Slučaj samo duhovno povezanih partnera takođe nije savršen spoj. Oni ponekad nisu ni u fizičkoj vezi, a opet se vole.

          Međutim, kada je povezanost po svakom osnovu prisitna, e tada govorimo o savršenom spoju. U njemu nije važno da li vas partner više privlači fizički, duhovno, emotivno, pojavno, na samu pomisao na njega. Uzbuđenje može doći na milion i jedan način uz samo asocojaciju na određeno biće.

          Tave ljubavi, kada se ne realizuju znaju i da bole.
          Ipak, oksitocin je prirodni hormon za regulisanje uobičajenih veza, spojeva partnera. Da se zavežu ko ljubimci, dragi jedni drugom. Sasvim poznato biće sa očekivanim reakcijama. Bez uzbuđenja.

          • Znači žena ti vremenom postane ko komšija. A zato je Radoš Bajić kukao ,,posle četvrte žene“:

            Lele, kuku, koj će mi sad cepa drva i menja crepovi!

  • Ovo je lepa vest! Naši ljudi u svetu su cenjeni stručnjaci i poštovani u svom poslu , samo im mi nešto nalazimo manu. Ovo nije knjiga recepata pa da ti napiše neki specijalitet, već vest kojom trebamo da se svi ponosimo. Sigurno da je čovek od struke i znanja čim je izabran od strane njihove zemlje. A ti domaćice manje zbori da ti ručak ne zagori 🙂

  • Igrom slucaja pre 3 godine sam porodicno letovao u Ellei.Za divno cudo hotel prelep,ali kuhina lepsa.Pomislih kako je dobar ovaj kuvar,misleci naravno da je Grk,jer je sam izbor jela tradiciinalno grcki.Naravno nisam mogao a da nepitam ko je sef kuhinje,i rekose mi neki Srbin.Da bi se ispostavilo da je to nas Miki Ninic.I evo privucen lepotom hotela i izvrsnom hranom. planiram i 4 godinu za redom da nemenjam destinaciju.Tim koji dobija se nemenja po meni.Jos jednom velike pohvale Mikiju ,da tako nastavi,i naravno preporuka da svi koji se jos nisu odlucili odu u Elleu i uzivaju u moru i majsrorijama doktora kuhinje Mikija Ninica,veliki pozdrav od Krcmr Rajka!

  • Lično sam bio u pomenutom hotelu i bio sam odusevljen.Čovek ja pravi kuvar i ne čudi me da neki ljudi se vraćaju u isti hotel samo radi dobre hrane i njegovih specijaliteta.Svaka mu čast,mogao bi i kod nas da napravi neki restoran.Mislim da je čak predtavljo Grčku i u Budvi na nekom sajmu.
    Svaka ti čast Niniću.

  • Svaka cast nasem zemljaku Mikiju kamo te srece da postoje vise takvih kao sto je on.Znam ga iz srednje skole uvek je pokazivao da ce daleko dogurati!!!

vaš komentar